4D - Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat 33-36. (2014)

2014 / 35. szám - Novák Tibor József - Incze József: A tokaji Nagy-hegy felhagyott szőlőteraszainak támfalai = Retaining walls of abandoned vineyard terraces on Tokaj Nagy Hill

BEVEZETÉS A szőlőtermesztéssel évezredek óta együtt járó, jellegzetes tájelemek a támfalakkal megtámasztott teraszok. A teraszos műve­lés javítja a domborzati adottságokból fakadó sugárzási többlet hasznosítását, illetve a lejtős területeken jellemző eróziós folyamatok ellen is hatékony védelmet nyújt. A nehezen gépesíthető, nagy élő­munka-igényű, költséges és jelentős kez­deti beruházást, majd folyamatos ráfor­dítást igénylő teraszos művelés az elmúlt évszázadban mindenhol jelentős mérték­ben szorult vissza.1’2’3’4 A szőlőtermesztés súlypontja - leszámítva a csúcskategóriás, rendkívül magas minőségű borokat adó termőhelyeket - mára nem a teraszozott területeken van. Emiatt a korábbi tera­szos művelésű szőlők Európa-szerte óri­ási kiterjedésben kerültek felhagyásra.3’6 A teraszos művelés jelentős terü­leti arányban mindmáig csupán a leghí­resebb, legjobb minőséget adó területe­ken maradt fenn; többek között Német­országban a Rajna és a Mosel völgyeiben, Olaszországban a Cinque Terre régióban, Franciaországban a Rhône völgyében, Ausztriában a Duna menti Wachauban, Portugáliában a Douro mentén, vagy Horvátországban a Peljesac-félszigeten. Németországban a XVI. században még 45.000 hektárra becsülhető a teraszos művelésű szőlők területe, mára ez mind­össze 11.300 ha.­ A csökkenés mértéke Franciaországban is hasonló, ahol a XV. században 40.000 ha, ma csupán 6.000 ha a teraszozott szőlőterületek kiterjedése.­ E történelmi szőlőtermő területek jel­lemző tájelemei a teraszok megtámasz­tását szolgáló szárazon rakott kőfalak és lépcsők, amelyek a legmeredekebb lej­tőkre is felkúsznak. Történelminek nem csupán hagyományaik miatt nevezhe­tők, de azért is, mert a mai gyakorlat­ban hasonlók építése nem jellemző, sőt a korábbiak fenntartása vagy fel­újítása is ritkaságszámba megy." Hazai borvidékeinken a teraszos művelés és a támfalak építése csu­pán szórványos, és a legkiválóbb bor­vidékek legjobb termőhelyeire korlá­tozódik, így leginkább a Balaton-felvi­­déki bazaltvulkánok lejtőin, illetve a Tokaj-hegyaljai borvidéken találkozha­tunk a kőből rakott támfalak sűrű háló­zata által közrefogott teraszos lejtőkkel. A tokaji Nagy-hegy teraszos szőlői­nek parlagosodása már a filoxéra pusztí­tását követően elkezdődött,8­9’115 területü­ket mára túlnyomórészt természetközeli élőhelyek borítják (1. ábra), ahol értékes, védett növény- és állatfajok telepedtek meg a művelés felhagyását követő, a szuk­­cessziós folyamat során kialakuló életkö­zösségekben." A Nagy-hegyen tehát elvá­laszthatatlanul összefonódva jelennek meg a táj természeti értékei és a hagyo­mányos szőlőtermesztés által létrehozott, épített tájelemek. A világörökségi terüle­tek jelenleg készülő kezelési terve kap­csán remélhetőleg ezeknek az egykor megművelt, de régóta felhagyott terüle­teknek lajstromba vétele, értékelése és későbbi sorsa is napirendre kerülhet.12 A támfalak építésének módjáról csupán közvetett információink vannak. Balassa" számos levéltári forrás alapján említi, hogy a kőgátrakás kifejezetten szakmunka volt, amelyet többnyire az Abaúj várme­gyei Mecenzéf (ma: Medzev, Szlovákia) német származású lakói végeztek, akik mindenféle vas eszközök készítéséhez, valamint útépítéshez is kiválóan értettek. Általában a helyben található követ hasz­nálták fel, és csak ritkábban szállították nagyobb távolságról. Ugyancsak Balassai által feldolgozott források említik, hogy számos esetben a kőgázrakás motiváci­ója nem a lejtők teraszozása, hanem csu­pán az volt, hogy a talaj megmunkálása­kor kirakott követ a parcellák szegélyén elhelyezzék, s ez­által a megművelt terü­let rovására minél kisebb helyet foglal­jon el. A máig fennmaradt gyakorlat alap­ján feltételezhetjük, hogy a legtöbb terasz és támfal nem egyszeri terepalakítás ered­ménye, hanem a sorok közé, művelés köz­ben kihordott törmelékből és kőtömbök­ből folyamatosan magasodó, rendszeres 1 Dunjó, G., Pardini, G., Gispert, M. (2003):Land use change effects on abandoned terraced soils in a Mediterranean catchment, NE Spain. Catena 52:23-37. 2 Koulouri, M. - Giourga, Chr. (2007): Land abandonment and slope gradient as key factors ofsoil erosion in Mediterranean terraced lands. Catena 6g (3): 274-281. 3 Amaez, ]. - Lasanta, T. - Errea, M.P. - Ortigosa, L. (2010): Land abandonment, landscape evolution, and soil erosion in a Spanish Mediterranean mountain region: The case ofCamero Viejo. Land degradation & development 22 (6): 537- 550. 4 Bevan, A. - Conolly, ]. (2011): Terraced fields and Mediterranean landscape structure: An analytical case study from Antikythera, Greece. Ecological Modell­ing 222:1303-1314. 5 Lasanta, T., Amáez, )., Oserín, M., Ortigosa, L.M. (2001): Marginal Lands and Erosion in Terraced Fields in the Mediterranean Mountains. Mountain Research and Development 21(1): 69-76. 6 Stanchi, S. - Freppaz, M. - Agnelli, A. - Reinsch, T. - Zanini, E. (2012): Properties, best management practices and conservation of terraced soils in Sout­hern Europe (from Mediterranean areas to the Alps): A review. Quatemary Inter­national 265: go-ioo. 7 Petit C. - Konold W. - Höchtl F. (2012): Historic terraced vineyards: impressive witnesses of vemacular architecture. Landscape History 33(1): 16-22. 8 Balassa I. (1991): Tokaj-Hegyalja sző­leje és bora. Tokaj pp. 87-91, 95. 9 Boros L. (2008) Parlagterületek kiala­kulása, típusai a Tokaj-hegyaljai bor­vidéken. Földrajzi Közlemények 132(2): 145-156. 10 Boros L. (2011): Tokaj-Hegyalja sző­lőterületének idő- és térbeli változásai a 18-20. század folyamán. Changes of the Tokaj-Hegyalja wine-growing area in space and time during the 18-20TH century. Földrajzi Közlemények 135 (4): 445-457- 11 Sendtko A. (íggg): Succession of xerothermic vegetation in abandoned vineyards of the Tokaj region (northeastem Hungary). Studies in phytosociology and population biology 345-448. 12 Balling P. (2013): Szőlőterületek rekonstrukciója II. rész. Szőlő Levél, A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Elektronikus Folyóirata 3(1): 12. 22

Next