Élelmiszerfizikai Közlemények, 1988
1988/1 - Előszó
A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Közleményeinek sorában közreadjuk az Élelmiszerfizikai Közlemények első füzetét Méltán bizakodhatunk abban, hogy ez az új kiadvány is öregbíti azt a patinás hírnevet, amelyet Egyetemünk Közleményei már eddig szereztek nekünk. A korábbi években Egyetemünk kutatási eredményeit adtuk közre azzal a céllal, hogy kutatók, oktatók, bel- és külföldi szakemberek megismerjék tudományfejlesztő szerepünket, hasznosítsák sikereinket. Most újszerű megoldást vállalunk fel. Összegyűjteni kívánjuk az élelmiszeripar egész területén, így természetesen Egyetemünkön is egy jelentősen fejlődő tudományterület, az élelmiszerfizika kutatási eredményeit. Bemutatjuk az élelmiszerfizika új kiadványait, műhelyeit és a szakterület neves művelőit. E vállalkozás garanciáját részben abban látjuk, hogy Egyetemünk teljeskörűen műveli, oktatja az élelmiszeripar tudományterületeit, másrészt az ipar is határozottan számít a fizika kutatási eredményeinek alkalmazására. Kötelességünknek is éreztük egy ilyen kiadvány patronálását akkor, amikor napjainkban az alapkutatás sokirányú támogatása kiemelt célkitűzés, így kívánunk hozzájárulni az élelmiszerfizika területén elért kutatási eredmények gyors gyakorlati hasznosulásához. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak a szponzoroknak, akik eredményeik közreadásával és a kiadvány költségeinek felvállalásával nyújtanak segítséget az Élelmiszerfizikai Közlemények útjára bocsátásához. Tamássy István , akadémikus a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem rektora