Élelmiszerfizikai Közlemények, 1992

1992/1 - Köszöntő

KÖSZÖNTŐ az Élelmiszerfizikai Közlemények 1992/1 számához A tudomány fejlődése megköveteli az egyes tudományágakon belüli ésszerű specializációt s egyúttal - magasabb szintről nézve - a különböző részterületek integrálódását. Ilyen speciá­lis területnek minősíthető az élelmiszertudományon belül az élelmiszerfizika tudománya, amelynek - e folyóirat hasábjain korábban már precízen megfogalmazottaknak megfelelően - fő té­makörét az élelmiszerek fizikai jellemzőinek vizsgálata illet­ve az élelmiszerek fizikai módszerekkel történő vizsgálata ké­pezi. Természetesen a kérdést más oldalról illetve más szemszög­ből is tárgyalhatjuk. Nézetem szerint az élelmiszerfizika - szo­ros összefüggésben az agrofizikával és biofizikával - az alkal­mazott fizika egyik alapvetően fontos területét képezi. Egy jel­legzetesen interdiszciplináris terület, amely épít a következő tudományterületekre is: élelmiszerkémia, élelmiszeranalitika, művelettan, fizikai kémia, geológia, kolloidika, termodinamika, biokémia, sugárfizika, méréstechnika, automatizálás, élelmiszer­­ipari technológiák s más kapcsolód irányok. Mint biofizikus őszinte örömmel köszöntöm az immár 5. év­folyamába lépett Élelmiszerfizikai Közleményeket és annak olva­sótáborát, s abban a reményben, hogy a következő években is szá­mos érdekes publikáció kerül leközlésre a folyóirat hasábjain. Őszintén szólva nem venném rossz néven, ha a biofizika kutatási eredményeiből is közreadhatnánk az élelmiszerfizika iránt érdek­lődőknek néhányat. Meggyőződésem ugyanis, hogy a biofizikában használatos méréstechnikák (pl. ESR, NMR)és vizsgálati területek (pl. membrántechnika, radiometria) nagyon sok élelmiszeripari szakember érdeklődésére is számot tarthatnak.

Next