Élelmiszerfizikai Közlemények, 1992
1992/1 - Köszöntő
KÖSZÖNTŐ az Élelmiszerfizikai Közlemények 1992/1 számához A tudomány fejlődése megköveteli az egyes tudományágakon belüli ésszerű specializációt s egyúttal - magasabb szintről nézve - a különböző részterületek integrálódását. Ilyen speciális területnek minősíthető az élelmiszertudományon belül az élelmiszerfizika tudománya, amelynek - e folyóirat hasábjain korábban már precízen megfogalmazottaknak megfelelően - fő témakörét az élelmiszerek fizikai jellemzőinek vizsgálata illetve az élelmiszerek fizikai módszerekkel történő vizsgálata képezi. Természetesen a kérdést más oldalról illetve más szemszögből is tárgyalhatjuk. Nézetem szerint az élelmiszerfizika - szoros összefüggésben az agrofizikával és biofizikával - az alkalmazott fizika egyik alapvetően fontos területét képezi. Egy jellegzetesen interdiszciplináris terület, amely épít a következő tudományterületekre is: élelmiszerkémia, élelmiszeranalitika, művelettan, fizikai kémia, geológia, kolloidika, termodinamika, biokémia, sugárfizika, méréstechnika, automatizálás, élelmiszeripari technológiák s más kapcsolód irányok. Mint biofizikus őszinte örömmel köszöntöm az immár 5. évfolyamába lépett Élelmiszerfizikai Közleményeket és annak olvasótáborát, s abban a reményben, hogy a következő években is számos érdekes publikáció kerül leközlésre a folyóirat hasábjain. Őszintén szólva nem venném rossz néven, ha a biofizika kutatási eredményeiből is közreadhatnánk az élelmiszerfizika iránt érdeklődőknek néhányat. Meggyőződésem ugyanis, hogy a biofizikában használatos méréstechnikák (pl. ESR, NMR)és vizsgálati területek (pl. membrántechnika, radiometria) nagyon sok élelmiszeripari szakember érdeklődésére is számot tarthatnak.