Gyümölcskertész, 1906 (16. évfolyam, 1-24. szám)

1906-01-10 - 1906-01-25 / 1-2. szám

egyes vidékeken a jégverés tett helyrehozhatatlan kárt, főleg a Balatonmelléken. A tartós nyár­utói és őszi szárazság folytán a szőlő minősége is szenvedett és a mustok cukortartalma 1—4%­­kal alantabb maradt a múlt évinél. Az első érett Madelaine és Oporto szőlő augusztus 9.-én került piacra nem igen előnyös fejlődésben. A legelső Madelaine angevine kilója 66—70 fillér, az Opor­­toé 40—44 fillér, a Ch­asselas pedig 52—56 fillér áron elég gyorsan volt értékesíthető; a legelső Ch­asselas augusztus hónap 16.-án került csak a budapesti piacra. Ezen időtől kezdve a főbb csemegeszőlő­­fajtáknál a budapesti piaci árak a következő hul­lámzást mutatták az idény befejeztéig. A borszőlő m.­mázsája szeptember hónap 15-én 16—20 korona volt. Ezen táblázatból kitűnik, miszerint a piacra elsőben érkezett szőlő­fajtákra való tekintet nélkül elég jó árakon kelt, ellenben augusztus vége felé minden fajta ára hirtelen leesett, kivéve a Passa­tutti és egyéb illatos Muskotály-fajtákat, amelyek­ből az első minőség ára az egész idény alatt a korona körül maradt. Érdekes, hogy a Chasselas ára már szeptember 6.-án 26 fillérre esett le és csakis a szüret után tudott 4­6 fillérrel emel­kedni.. Érdekes tüneménye volt különben az ez évi szőlőpiacnak, hogy az egykor annyira kedvelt budai szőlő, a Mézesfehér, a Chasselast árban nemcsak elérte, de az idény vége felé azt fölül is múlta. Végül érdekes volt az is, hogy a külön­ben másod-, harmadrangú borszőlő , a Kövidinka, 26—30 filléren igen jól és könnyen volt értéke­síthető. A főidény alatt a Chasselas a tavalyi árak­hoz képest 6—10 fillérrel ismét alább szállott, de azért azon nagyobb áresés, amelyre el voltunk készülve, még­sem állott be és azt lehet mon­dani, hogy a csemegeszőlő elég jó áron volt — a tavalyihoz képest — ez évben is értékesít­hető. Ez azonban úgy értendő, hogy ott, ahol el tud­ták adni, — mert maradt bizony, főleg a homoki szőlőkben, több ezer g. Chasselas és egyéb cse­megeszőlő, amelyet musttá kellett b­őrölni, mert a nagy készlethez képest elegendő vevőt találni nem lehetett. Másrészt azt sem szabad szem elől tévesztenünk, miszerint éppen a Chasselasból átlag véve mindenütt kevesebb termett 15—25°/o-kal a tavalyinál és így az árhanyatlás egyáltalában nem volt logikusan várható. De ha a csemege­szőlő-árak nem nagyot hanyatlottak is tavaly óta, annál feltűnőbb a borok árhanyatlása. Tudta mindenki, hogy a tavalyi bortermésnél a legtöbb vidéken harmaddal vagy legalább is egy negyed­részszel kevesebb várható, az olasz borvám-klau­zula is megszűnt, tehát az olasz behozatal sem fenyegethette boraink értékesítését és innen­t mégis a bor ára az egész országban alábbszállt. Az 1904. évi borárak ugyanis a homoki borok­nál 24—30 koronán, a hegyvidékieknél pedig 30—60 koronán álltak. Ezzel szemben a múlt évi homoki borok ára már 18—27 korona, a hegy­vidéki pedig 24—50 korona között váltakozott, ami mindenesetre jelentékeny esés egy év alatt és gyengébb termés­év mellett. Nap Szőlőfajta fillér Aug. 9. Madelaine...............................66—70 . 9. Oporto....................................40—44 „ 16. Madelaine...............................56—60 „ 16. Oporto....................................26—30 16. Ch­asselas...............................52—56 „ 19. Madelaine...............................30—52 „ 19. Oporto....................................26—34 19. Ch­asselas...............................36—44 „ 19. Passatutti...............................60—80 ,, 23. Madelaine...............................20—40 „ 23. Oporto....................................20—24 „ 23. Cliasselas...............................30—40 „ 23. Passatutti............................... 32—60 „ 30. Madelaine....................................28—36 „ 30. Oporto....................................22—24 „ 30. Cliasselas...............................30—40 „ 30. Passatutti....................................30—56 „ 30. Mézesfehér..........................24—30 Szept. 6. Oporto­....................................20—26 „ 6. Ch­asselas...............................26—40 „ 6. Mézesfehér ..........................24—30 „ 6. Passatutti...............................32—64 9. Cliasselas...............................26—36 „ 9. Oporto....................................20—24 ,, 9. Passatutti és Muskotály . . 32—64 „ 13. Cliasselas...............................26—38 „ 13. Mézesfehér..........................20—30 „ 13. Passatutti és Muskatály . . 24—52 „ 16. Ch­asselas...............................26—36 „ 16. Mézesfehér ..........................22—36 „ 16. Passatutti és Muskatály . . 24—52 „ 20. Chasselas...............................28—40 „ 20. Mézesfehér..........................28—36 „ 20. Passatutti és Muskatály . . 32—50 „ 27. Chasselas...............................30—40 „ 27. Mézesfehér..........................28—36 „ 27. Passatutti és Muskatály . . 28—50 „ 27. Kövidinka...............................26—28 •Okt. 4. Chasselas...............................26—40 „ 4. Mézesfehér.........................24—30 „ 4. Passatutti és Muskatály . . 32—56­­ „ 4. Kövidinka..............................26—30 „ 7. Chasselas..............................26—44 ^ „ 7. Mézesfehér.........................26—32 „ 7. Passatutti és Muskatály . . 26—56 Nap Szőlőfajta fillér „ 7. Rövidinka..............................24—30 Okt. 18. Chasselas..............................24—48 „ 18. Mézesfehér .........................28—40 „ 18. Muskotály..............................40—60 „ 18. Rövidinka...............................24—28 „ 31. Chasselas...............................32—48 „ 31. Mézesfehér ..........................40—44 „ 31. Muskotály...............................44—50 „ 31. Kövidinka...............................24—28 3

Next