Zöldségtermesztés 38. (2007)

2007 / 1. szám - Szakcikkek - Zatykó Lajos: Étkezési paprika kerekasztal

4 Szakcikkek Zatykó Lajos 2006. szeptember 1-én, a Farmer Expo-hoz csatlakozó Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás keretében került megrendezésre az ét­kezési paprika kerekasztal beszélgetés. A rendezők (az MTA Kertészeti Bizottsága Zöldségtermesztési Albizottsága, a Budapesti Corvinus Egyetem Zöld­ség- és Gombatermesztési Tanszéke, valamint a V­­Trade Kiállítások Kft.) a kerekasztal beszélgetést a 2007. évi Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás étkezési paprika tanácskozásának és üzemi bemutatójának előkészítésére, a magyar ét­kezési paprika­termesztés stabilitását biztosító kulcskérdések meghatározására hozták létre. Ennek érdekében a rendezők a paprikatermesztés és kap­csolódó szakterületeinek problémáit kiválóan isme­rő negyven szakembert kértek fel véleményük kifej­tésére, a nyilvános, és számos érdeklődőt vonzó fó­rum levezetésével pedig Zatykó Lajos paprikane­­mesítőt bízták meg. A részvevők elfogadták az étkezési paprika tanácskozás mottójául a „Minőség, mennyiség ala­csony önköltségen” követendő vezérelvet, mint a hosszú távú versenyképesség biztosítékát. A liberalizált vállalkozási és kereskedelmi környezetben számos magyar zöldség (és más) ter­mékünk vizsgázott elégtelenre a versenyben való helytállásból, átadva a helyet az olcsóbb külföldi áruknak. A magyar kertészeti termékeket kiszorító konkurencia győztesei egyrészt a nagyon alacsony bért fizető szegény országokból, másrészt viszont a nagyon magas munkabérrel, magas technológiai színvonalon, nagy termésátlagokat elérő gazdag or­szágokból (Hollandia) kerülnek ki. A magyar pap­rikának ezeken kívül versenyképesnek kell lennie jó néhány alacsony bérrel és még mind­emellett magas technológiai színvonallal is termelő, ráadásul ked­vezőbb téli klímával rendelkező mediterrán ország árujával szemben is. A kerekasztal egyetértett abban, hogy a ma­gyar paprikatermesztőknek a „Minőség, mennyiség alacsony önköltségen” vezérelv teljesítésére, és ez­zel a piacon maradásra nincsen más választásuk, mint az igen magas technológiai színvonal és a pia­ci lehetőségekhez való alkalmazkodás, a költségha­tékonyság állandó kontrollja mellett (Zentai Ákos). A mediterrán területekről Magyarországra és export piacainkra december 1-től április 30-ig áramló fehér paprikával a magyar fűtött felületek árui nem versenyezhetnek (Moór Andrea), a koráb­bi évekkel ellentétben ma már április, sőt május hó­napokban sem tudunk exportálni, át kell térni az enyhén fűtött és hideg hajtatásra, ezek termésidő­szakában már megszűnik a déli államok konkuren­ciája (Ledó Ferenc). A mediterrán és más államok­ból a világpiacra kerülő fehér paprika egyre na­gyobb mennyisége ugyanakkor ki is bővíti a ma­gyar export lehetőségeket, egyre szélesebb vásárlói körrel és újabb földrajzi területeken ismertetve meg a „magyar paprikát”. Rajtunk, meghatározó export­­volumenünkön, a mi marketingünkön, fajtakínála­tunk minőségén is múlik, hogy a világ a fehér pap­rikáról tudomásul vegye, bárhol is termelték, ez „magyar paprika” (Ledó Hajnalka, Szőriné Z. Alicia). Az extenzív, szerény ráfordítású, de kicsi és bizonytalan hozamú szabadföldi technológiával előállított áru, esetleg alacsony önköltsége ellenére is, a gyenge minősége miatt még a feldolgozóipar számára is eladhatatlan, az extenzív technológiák tehát nem jelenthetnek megoldást. Magyarországon a munkavállalók (és a költségvetés) elemi érdeke a bérek (bérvonzatú járulékok, adók) felzárkózása, tehát olcsó munkaerőre sem alapozhatjuk a ver­senyben maradást. Céljainkat, a versenyképes pap­rika minőséget, tömeget és árat két magas színvona­lú technológia segítségével érhetjük el: hajtatással, illetve intenzív szabadföldi technológiával. A két technológia jövőbeni jelentőségét a részvevők eltérően ítélték meg. Az enyhén fűtött és hideghaj­tatást, mint a megoldást nyújtó technológi­át preferálók érvei szerint a hajtatás biztosít magas áruminőséget, évenkénti ingadozásoktól mentes biztonságosan tervezhető magas termésátlagot (már csak a hosszabb szedési periódus miatt is), továbbá tervezhető és megfelelő szinten tartható önköltséget (Ledó Ferenc). Ugyanakkor hasonló súlyú érvek szóltak a szabadföldi intenzív technológia mellett, még akkor is, ha ma már a hajtatásból származik a termés nagyobbik hányada. Az intenzív technológia különböző fokozatai lehetőséget adnak a piaci igé­nyek, a fajta sajátosságok, a helyi lehetőségek függvényében a legcélravezetőbb technológia al­kalmazására, így a tápoldatozás, a kordonos támrendszer, a bakházképzés, a talajtakarás, az egy­szerű növénytakarási formák, mint lehetséges ele­mek variálásával (Török János, Rácz József, /Étkezési paprika kerekasztal Zöldségtermesztés / Vegetable growing 38(1)

Next