Kertészmérnök 27. (1985)
1985 / 5. szám
eredményeinek felhasználásával készült el egyetemünk szigetcsépi hűtőtárolója, majd ugyanitt a szabályozott légterű tárolás bevezetése. Korábbi munkahelyén, a Konzerv- és Húsipari Kutatóintézetben tanulmányozta az állati eredetű élelmiszerek hűtési lehetőségeit. Kidolgozta a húsok gyors előhűtési eljárását, visszamelegítési módszerét, az un. egyfázisú húsfagyasztást. Részletesen foglalkozott a liofilezés élelmiszertartósítási alkalmazásával is. Egyrészt saját konstrukciójú készülékkel, másrészt import berendezésekkel körülbelül 80 élelmiszer liofilezési technológiáját dolgozta ki. Ezek közül a kávé liofilezése ipari bevezetésre is került. Tudományos eredményei alapján 1958-ban a kémiai tudományok kandidátusa, majd 1980- ban a kémiai tudományok doktora címet ítélték meg számára. Almási Elemér élete során közel 140 publikációt jelentetett meg, közülük 14-et idegen nyelven. Két szakkönyv, 8 egyetemi jegyzet szerzője, illetve társszerzője. Egyik könyve a Szovjetunióban orosz nyelven is megjelent. Kilenc szovjet szakkönyv lefordításával több élelmiszeriparágban megalapozta a magyar nyelvű műszaki irodalmat. Széleskörű nemzetközi és hazai tudományos közéleti tevékenységet fejtett ki. Előadásokat tartott a Szovjetunióban, az NSZK- ban, Franciaországban és Ausztriában. A KGST-ben több éven keresztül képviselte a hazai hűtőipart. Alelnöke volt a Nemzetközi Hűtési Intézet egyik bizottságának. Dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki-kémiai, Biomérnöki, továbbá Élelmiszertudományi Komplex Bizottságban is. A Tudományos Minősítő Bizottság Szerveskémiai Szakbizottságában képviselte az élelmiszeripar területét. A Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület Országos Elnökségének és Vezetőségének tagja volt. Részt vett az Acta Alimentaria, az Élelmiszervizsgálati Közlemények és a Kertészeti Egyetem közleményei szerkesztésében. Főszerkesztőként 19 éven keresztül irányította a Hűtőipar c. műszaki folyóirat kiadását. Almási Elemér sikeres oktató és kutató munkáját számos alkalommal elismerték. 1960. április 4-én a Szocialista munkáért érdemérmet kapta meg, 1972-ben a Mezőgazdaság kiváló dolgozója, majd 1974-ben az Élelmiszeripar kiváló dolgozója kitüntetésben részesítették. Tulajdonosa a Török Gábor, aSigmond Elek és az Entz Ferenc, valamint a Győry István emlékéremnek. 1980-ban Állami Díjas lett. Ez év április 4-én a Kertészeti Egyetem fejlesztése érdekében végzett eredményes munkáért Jubileumi Díszoklevelet kapott. Almási Elemér azonban nemcsak az élelmiszertudományt és a hűtőtechnológiát, hanem az embereket is szerette. Minden hozzáfordulón szívesen segített, nehéz helyzetekben megfontolt tanácsaival sokaknak mutatta meg a lehetséges megoldásokat és mindezt úgy tette, hogy soha senki nem érezte magát mellette kisebbnek. Mindig derűs hangulatot tudott környezetében teremteni . Most, amikor búcsúzunk Almási Elemér professzortól, kifejezzük azt a szándékunkat, hogy igyekszünk folytatni azt a munkát, amelyért ő élt és dolgozott. Igyekszünk az élelmiszertermelés számára minél több tehetséges fiatalt megnyerni és belőlük minél jobb mérnököt képezni, nevelni. Törekszünk az élelmiszertudomány területén olyan eredményeket elérni, amelyekkel a mezőgazdasági-kertészeti termékek feldolgozását, az élelmiszeripar fejlesztését szolgáljuk. Ebben a törekvésünkben mindig példát és segítséget fog jelenteni számunkra Almási Elemér életműve. Dr.Gasztonyi Kálmán 29