Kertészmérnök 27. (1985)

1985 / 5. szám

eredményeinek felhasználásával készült el egyetemünk szigetcsépi hűtőtárolója, majd ugyanitt a szabályozott légterű tárolás bevezetése. Korábbi munkahelyén, a Konzerv- és Húsipa­ri Kutatóintézetben tanulmányozta az álla­ti eredetű élelmiszerek hűtési lehetősé­geit. Kidolgozta a húsok gyors előhűtési eljárását, visszamelegítési módszerét, az un. egyfázisú húsfagyasztást. Részletesen foglalkozott a liofilezés élel­­miszertartósítási alkalmazásával is. Egy­részt saját konstrukciójú készülékkel, más­részt import berendezésekkel körülbelül 80 élelmiszer liofilezési technológiáját dol­gozta ki. Ezek közül a kávé liofilezése ipari bevezetésre is került. Tudományos eredményei alapján 1958-ban a kémiai tudományok kandidátusa, majd 1980- ban a kémiai tudományok doktora címet ítél­ték meg számára. Almási Elemér élete során közel 140 publi­kációt jelentetett meg, közülük 14-et ide­gen nyelven. Két szakkönyv, 8 egyetemi jegy­zet szerzője, illetve társszerzője. Egyik könyve a Szovjetunióban orosz nyelven is megjelent. Kilenc szovjet szakkönyv lefor­dításával több élelmiszeriparágban megala­pozta a magyar nyelvű műszaki irodalmat. Széleskörű nemzetközi és hazai tudományos közéleti tevékenységet fejtett ki. Előadá­sokat tartott a Szovjetunióban, az NSZK- ban, Franciaországban és Ausztriában. A KGST-ben több éven keresztül képviselte a hazai hűtőipart. Alelnöke volt a Nemzet­közi Hűtési Intézet egyik bizottságának. Dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia Mű­szaki-kémiai, Biomérnöki, továbbá Élelmi­szertudományi Komplex Bizottságban is. A Tudományos Minősítő Bizottság Szerves­kémiai Szakbizottságában képviselte az élel­miszeripar területét. A Magyar Élelmezési­pari Tudományos Egyesület Országos Elnöksé­gének és Vezetőségének tagja volt. Részt vett az Acta Alimentaria, az Élelmi­szervizsgálati Közlemények és a Kertészeti Egyetem közleményei szerkesztésében. Fő­­szerkesztőként 19 éven keresztül irányí­totta a Hűtőipar c. műszaki folyóirat ki­adását. Almási Elemér sikeres oktató és kutató munkáját számos alkalommal elismerték. 1960. április 4-én a Szocialista munkáért érdemérmet kapta meg, 1972-ben a Mezőgaz­daság kiváló dolgozója, majd 1974-ben az Élelmiszeripar kiváló dolgozója kitünte­tésben részesítették. Tulajdonosa a Török Gábor, a­­Sigmond Elek és az Entz Ferenc, valamint a Győry István emlékéremnek. 1980-ban Állami Díjas lett. Ez év április 4-én a Kertészeti Egyetem fejlesztése ér­dekében végzett eredményes munkáért Jubi­leumi Díszoklevelet kapott. Almási Elemér azonban nemcsak az élelmi­szertudományt és a hűtőtechnológiát, ha­nem az embereket is szerette. Minden hoz­záfordulón szívesen segített, nehéz hely­zetekben megfontolt tanácsaival sokaknak mutatta meg a lehetséges megoldásokat és mindezt úgy tette, hogy soha senki nem érezte magát mellette kisebbnek. Mindig derűs hangulatot tudott környezetében te­remteni . Most, amikor búcsúzunk Almási Elemér pro­fesszortól, kifejezzük azt a szándékun­kat, hogy igyekszünk folytatni azt a mun­kát, amelyért ő élt és dolgozott. Igyek­szünk az élelmiszertermelés számára minél több tehetséges fiatalt megnyerni és be­lőlük minél jobb mérnököt képezni, nevel­ni. Törekszünk az élelmiszertudomány te­rületén olyan eredményeket elérni, amelyek­kel a mezőgazdasági-kertészeti termékek feldolgozását, az élelmiszeripar fejlesz­tését szolgáljuk. Ebben a törekvésünkben mindig példát és segítséget fog jelente­ni számunkra Almási Elemér életműve. Dr.Gasztonyi Kálmán 29

Next