Kertészeti lapok 1890

1890. Szeptember / 9. szám

A hajtatás idejének lejártával a ládákat ismét leszedjük, a körülrakott trágyát eltá­volítjuk és az árkot ismét teletöltjük föld­del ; mindent úgy intézünk el, hogy a telep az előbbi állapotba jöjjön. Az ágyakat 1­80 m. szélességre készítjük, s 3 sorba ültetjük bennök a plántákat, egy­mástól 45 cm. távolságba. A közönséges melegágyban pedig követ­kezőképen hajthatjuk a spárgát : Az ágyat 0,75—1 m. magasságig rakjuk meg friss ló­trágyával, melyre 18 cm. melegágyföldet te­szünk. A hajtatáshoz oly telepből szedjük fel a gyökereket, melyet már úgyis felszed­nénk, felásnánk. Ezeket a gyökereket sűrűn egymás mellé rakjuk az ágyban és 8 cm. vastagon földdel takarjuk be őket. A spárgát ezek után mindaddig szedjük, a­míg csak hajt, tehát a végkimerülésig. Mi­dőn a hajtás megszűnt, a gyökereket eldob­juk. Megjegyzendő, hogy sokkal jobb a spár­gát kézzel kivájni a földből és a tőnél meg­fogva kitörni, kitépni, mint késsel kivágni ; amennyiben, ha késsel vágjuk, úgy a közvet­len mellette álló hajtást rendesen megsért­jük, valamint késsel a gyökerekhez oly közel nem férhetünk, mint kézzel anélkül, hogy a tövet meg ne sértsük. Továbbá azért is, mert a késvágás után visszamaradt tönk rendesen rothadásnak indul, ami pedig nincsen elő­nyére sem a gyökereknek, sem pedig a jö­vendő hajtásoknak. Burgonya (Solanum tuberosum): A bur­gonya korai tenyésztéséhez a szabadon me­leg fekvésű, tápdús, de nem frissen trágyá­zott föld szükséges. Midőn a fagy felengedett, a földet kellő­leg megdolgozhatjuk, körülbelől április ele­jén ültetjük a burgonyát. Már februárban elkészítjük a kiültetéshez szükséges burgo­nyát, melyet egy fagymentes kamrában vagy ehez hasonló helyiségben szétterítünk, hogy megszikkadjon. A padlón, deszka­ polc­on vagy ehez hasonló bármely száraz helyen megfonnyasztott burgonyát a szétteregetés után 2 hétre egyenként ládácskába állítjuk, még­pedig úgy, hogy azzal a végével álljon felfelé, melyen a szemek sűrűn vannak. Ezzel az eljárással nagyon előmozdítjuk burgonyáinkat annyira, hogy teljes 14 nap­pal korábban szedhetünk új burgonyát. A fent említett ládácskákat léczből készítjük s a léczek között akkora hézagokat hagyunk, a mekkorákat csak lehet, a nélkül, hogy a burgonya átessék rajtuk. E ládácskákba a már említett módon rakosgatott burgonyák mérsékelt meleg, világos helyiségbe állíttat­nak, hol mindaddig érintetlenül maradnak,a míg csak kiültetések ideje el nem érkezett. A leírt módon kezelt burgonyák szemei április elejéig rövid, erős, zöld rügyekké, haj­tásokká képződnek, melyekre az ültetésnél nagy figyelem fordítassék, hogy le ne verőd­jenek, le ne töredezzenek. Az ültetést kézzel végezzük, hogy a rü­­gyeket jobban megóvhassuk, valamint arra is figyelmet fordítunk, hogy minden egyes burgonya, mint a ládában, úgy most is fel­felé álljon. Ezek után csak a felkapálgatás és töltögetés munkáját kívánja még annak idején. A burgonya melegágyban való hajtatásá­hoz már dec­emberben készítjük el a mag­nak valót a már leírt módon. Februárban készítjük a melegágyat, melyet mielőtt be­ültetnénk, jól megforgatunk, hogy a káros gőzök elillanjanak. Az ágyba a burgonyát sorokba és háromszög alakban ültetjük, még­pedig úgy, hogy egymástól 30 cm távolságba legyenek. A napsugarak segítségével a hő­mérsékletet + 12—15° mellett tarthatják. Levegőt lehetőleg gyakran és bőségesen ad­junk. A burgonyák közeit saláta és hónapos re­tekkel tölthetjük ki, melyek 3—4 hét alatt helyöket átnövik és ekkor a burgonyát fel­töltögetjük. A feltöltögetést kézzel végez­zük, hogy a szétterült gyökereket fel ne tép­­jük. A töltögetés után jobban szellőztetünk. Magától értetődik, hogy az ágy oldalát már az ültetéskor trágyával rakjuk körül, melyet időközönként, midőn letaposódott, ismét fel­töltünk. Mindenesetre nagy figyelemmel legyünk arra, hogy az idő hirtelen fordultával bur­gonyánkat túlságos hideg légáramlat ne érje, mert ez esetben növésében megáll, sőt meg is betegesedik és elcsenevészedik. A hajtatásra valamint a szabadban a korai ter­mesztésre ajánlatos fajok: a hosszú fehér hathetes, King of the Earlies, Early Ver­mont, Browner's Beauty.

Next