Kertészeti lapok 1891

1891. Szeptember / 9. szám

Termesztési kísérletek paradicsommal, melyeket közvetlenül a szabadba vethe­tünk, a következők említendők: Agrostemma coeli­rosa, Asperida a­z­urea setosa, kék virágú müge; Bartonia aurea, aranyszínű Bartonia, Calendula vagy peremér; Cam­­panula Specidum, Venus tükre; Cen­tranthus macrosiphon, sarkantyúvirág; Clarkia elegáns és pulcJiella, Collinsia bi­color és mások ; Collomia coccinea, skarlát csillag; Conrpb­ulus tricolor, három színű szulák ; Cynoglossum linifolium, fehér len­levelű­ nefelejcs ; Crepis vagy Pipán, Gibia, Iberis, Linum grandistorum rubrum vörös­virágú len ; Lupinus vagy csillagfürt ; Xi­gella damascena kék kandilla; Papaver Rhoeas /s. pl. teljes pipacs ; Salvia Hor­minum és Sclyranthus. Termesztési kísérletek paradicsommal a magyaróvári m. kir. gazdasági akadémia kísérleti telepén. Közli : Ilsemann Keresztély, akadémiai főkertész. II. Paradicsom. A magyar konyhakerti terményeknek, valamint gyümölcsnek a világpiaczon való megismertetése a kertészet legfontosabb fel­adatainak egyike, vagy éppen legfontosabb feladata lesz a közel­jövőben, amennyiben a kertészetet nemcsak kultúrának, hanem gazdasági ágnak tekintjük. A hazai kerté­szet különböző ágainak minden egészséges alapon és helyes irányban való fejlesztése összességében kétségbevonhatatlanul a ma­gyar kertészet fejlődését mutatja, s mint elfogulatlan megfigyelőknek alapos okunk van arra, hogy minden új, szakszerűen véghezvitt vállalkozásnak ne csak örüljünk, hanem a mellett arra is törekedjünk, hogy a magyar kertészet folyton nagyobbodó körökre kiterjesztessék s kereskedelmét mindinkább javítsa és tökéletesbítse. Ez alkalommal kertészeinket és kereske­dőinket egy növényre kívánjuk figyelmez­tetni, melynek kelete külföldön s nevezete­sen : Németországban és Angolországban évről-évre nagyobbodik. Ez a paradicsom. C­­sak nemrég olvastuk egy franczia lapban, hogy mennyire terjed riivierán a paradi­csomtermesztés, így pl. Montpellier kör­nyékén egyesek 30 hektárnál (tin holdnál) nagyobb területen csupa paradicsomot ter­mesztenek, a termés legnagyobb részét Angolországba szállítják, jó részét pedig Németországban adják el. Vájjon nem volna-e czélszerű, ha a ma­gyar kereskedők is szemlét tartanának azokon a külföldi piac­okon, a­melyeken a paradicsomnak jó kerete van ? Ú­gy hiszem, hogy szép csomó »birodalmi márkát« kap mink a paradicsomüzlet révén. Itt a paradicsomtermesztésre, illetőleg tenyésztésre már évek óta kiváló figyelmet fordítok, még­pedig : 1. a művelési eljárás, 2. a fajták megválasztása és 3. a gazda­sági értékesítés szempontjából. Azt tartom ugyanis, hogy a kísérleti telepnek feladatai közé annak pontos megvizsgálása és meg­állapítása is tartozik, hogy az egyes fajták­nak milyen használati értékük van s azért pontosan megkülönböztetjük egymástól azo­kat a fajtákat, melyek kisebb kertekbe, házi használatra valók, azoktól, melyeknek általános kereskedelmi értékük van. Ezek előre bocsátása után áttérek kísér­leteim eredményének ismertetésére. A paradicsom-termesztésre szánt föld jó trágyaerőben van; az 1890 91-ik télen 50 cm. mélyen rigoloztuk. A melegágyban nevelt rászokat április 5-én hideg szekrénybe pi­kk­oztuk, s május 10-én a szabadba ültet­tük, 1*50 m. sor- és 1 m. növény távolságra. A levélhónaljakban mutatkozott fölösleges hajtásokat csakhamar kitördeltük ; az ül­tetvényt a szükséghez képest öntöttük s köztes veteményb­ek kalarábot, kelt, káposz­tát és kártiolt ültettünk. A kísérleti termesztésre használt para­dicsom-fajták részint Mauthner G Ödön bu­dapesti magkereskedéséből, részint Haages és Schmidt erfurti c­égtől valók voltak, egy fajtát pedig Amerikából kaptam. Kí­sérletképen a következő fajtákat termesz­tettem : Fulton Market. Korai termesztésre kétségtelenül alkal­mas új fajta, nagyságra nézve középszerű, kevés bordájú, majdnem sima, szép vermil­lonvörös színű gyümölcscsel. Termékeny-

Next