Kertészeti lapok 1894

1894. Április / 4. szám

egymást és oly mélyen, hogy gyökerek torzsája és fejeknek mintegy fele a földbe kerüljön. Ha egy sor már meg van, akkor az egész soron végig jobbról-balról lábbal megtapossuk, CSZCSZ­CI földet jól hozzá nyom­juk. S midőn a tél egész szigorával beáll, a sorokat szalmával vagy falevél-hulladék­kal fedjük be. A hol tehetik, fenyőgaly­lyal fedik, mert annak az az előnye más takaró anyagok fölött, hogy abba az egér nem fészkel és hogy a nedvességet jobban visszatartja s igy a káposztákat a rotha­dástól is megóvja. Kisebb méretű káposz­tamag termelés mellett azonban inkább a fentebb említett módot , az árkokba való vermelést gyakoroljuk, a melyekből aztán csak márczius hóban vétetnek fel és ül­tettetnek ki, a midőn észrevesszük, hogy már a takaró alatt hasadoznak fejeik. A melyek még önként hasadni nem tudnak, azoknak segítségükre sietünk és fejeiket megrepesztjük vagy keresztet metszünk reá. Ezt az­onban ügyelve kell tenni, nehogy a már fejlődésben levő virágszárat érje késünk. Azt is teszik még, hogy a káposztát már mint palántát oda ültetik, a­hol az i­elnevelődni, virágozni és magot hozni fog. Ezen utóbbi módot a szántóföldön akként végezzük, hogy a kellően előkészített, meg­szántott és elboronált táblákon a töltögető ekével barázdákat húzunk egymástól 60 cmtrnyire. Ezekbe a barázdákba ültetjük ki palán­táinkat és pedig valamivel közelebb egy­máshoz, mint a­hogy azt a kerti területen tenni szoktuk. Ezek után a gyomtól való tisztántartás és a többszörös kapálásnak hiányozni nem szabad. Október vége felé a káposztást bejárjuk, a legszebbeket meg­jelöljük a saját szükségletünkre. Ugyanekkor kivágjuk a silányokat és a korcsokat és az egész táblát töltögető ekénkkel feltöltö­getjük. Végül még egyszer sorra járjuk káposztásunkat s a hiányosan feltöltötteket kapával felhuzzuk. A magtermelő tábla helyének megválasz­tásánál kiváltképen arra kell tekintettel lenn­ünk, hogy többféle káposzta avagy káposztaféle egymás mellé, vagy egymáshoz közel ne kerüljön, mert a különbféle fajok­kal való kereszteződés által elkorcsosulnak. Különösen távol legyen a vörös fejes ká­poszta, olasz kel, karfiol, leveles kel, karaláb a fehér fejes káposztától, valamint a repcze­földektől és vadrepcze-virágos mezőtől. A fejes káposzta, mint minden káposzta­féle, május —juniusban virágzik. Ezeket a méhek előszeretettel keresik fel s a himpor tovahurczolásával igen gyakran kellemetlen elfajzásokat okoznak. Épen ezért egyik fajt a másiktól minél távolabb ültessük. A mag julius—augusztusban érik. A táblát mindvégig gyommentesen kell tartani. Mihelyt a magvak érési ideje elérkezett, azok egyszerre vagy részletenként learat­tatnak, a szerint, a­mint azt a magvak egyszerre vagy egymásutáni érése megkí­vánja. A learatott szárak a beczökkel együtt még egy ideig felaggatva vagy elteregetve száríttatnak s végre kicsépeltetnek s a mag rostákkal kitakaríttatik. A kicsépelt és szelelt magvakat még egy ideig vékonyan elteregetve kell tartani, hogy kellően kiszáradjanak. Mivel pedig a káposztamagot a mada­rak : czinke, veréb stb. igen szeretik, azt ezektől őriznünk kell. Gyakran előfordul, kiváltképen őszszel, hogy a káposztát her­nyók lepik el, ezeket természetesen gyakran le kell szedegetni. Némely vidéken a káposztamagot a tor­zsájáról nevelik, a fejeket levágják, érté­kesítik s csak a torzsát mivelik maghozás­hoz. De mert a torzsáról nevelt magvak, minőségre mindig gyengébbek, s káposztái silányabbak, lazábbak, és mert az ily módon nyert magvak évről-évre fokozatosan még

Next