Kertészeti lapok 1894

1894. Március / 3. szám

vakat szelelő- vagy kézi rostán kirostáljuk, a szántó-helyiségben vékonyan elterítjük s ha alaposan kiszáradtak, ismét kiszeleljük vagy megrostáljuk s végre felzsákoljuk. Szelelő-rosta hiján szórással is takarít­hatjuk, de ezt csak nagyobb mennyiségű és nagyszemű magvakkal tehetjük.­­ Kü­lönben a magvak takarításához hosszabb gyakorlat s kellő jártasság szükséges. Nagyon czélszerű magtakarító gépnek bizonyult nálunk a Küh­ne-féle »Triumph« szerelő-rosta, a melyen nem csak gabonát, hanem egyéb magvakat is, gyorsan és jól lehet tisztítani s épen ezért, mint igen alkalmas szerelőt, mindenkinek melegen ajánlhatom. Szükséges továbbá több sűrűbb­ritkább vassodrony-kézirosta a gorombább szemű magvaknak,és sárgarézsodrony, lószőr­rosta és szita a finomabb magvak takarí­tásához. A megtisztított, felzsákolt, felhalmozott vagy ládákba elrakott magvakat magtárba, esetleg jó tetejű száraz padláson szépen elhelyezzük. Az elraktárolt magvakat is gyakrabban meg kell vizsgálni, hogy egyik vagy másik magvunk nem nyirkosan raka­tott-e össze; ez esetben a magvakat ismét szétterítjük, gyakori átrakás és forgatás­sal megszárítjuk s végre, mielőtt halomba raknák, ismét megszereljük. — Ugyanezt tesszük akkor is, ha magvaink közt kárté­kony férgeket fedeznénk fel. Sok gondot ad télen át az egerek el­pusztítása is, h­a azok magtárunkat ellepik ; ezeket méreggel, egérfogóval stb. effélével iparkodunk kiirtani vagy elriasztani. De azért az olyan magvakat, a­melyeket az egér különösen szeret, már jó előre bizto­sabb, hozzáférhetlen helyre tesszük, vagy felaggatjuk. — Ilyen magvak a többek közül az uborka, dinnye, tök, saláta, répa stb. Ha a magvak szállítási ideje elmúlt, a visszamaradt magvakat ismételten átvizs­gáljuk, megtakarítjuk és elrendezzük. Ugyanekkor a visszamaradt magvak csi­raképességéről is meggyőződünk s az olya­nokat, a­melyeknél ez már kielégítő nem volna, kiselejtezzük. A magtárban a levegő állandó forgásáról a nyár folyamán is okvetlenül gondoskodni kell. I. Káposztafélék. 1. Karfiol. (Brassica oleracea botrytis cauliflora.) A karfiol vagy virágoskel a XVI. szá­zad vége felé került Európába. Egyptom­ból származott el a Cyprus-szigetre és Olaszországba, a­honnan azután hozzánk is eljutott. Magvát egész a XVII. század végéig csupán a cyprusi és olaszországi terme­lőktől nyerhették, mivel annak termelésé­vel másutt ismeretesek nem voltak. Ma már azonban Hollandiában és Németor­szágban (Erfurt vidékén) igen sok magot termelnek, de amint a kísérletezésekből tapasztalom, a karfiol magja nálunk is jól megterem. A karfiol mérsékelt, nedves, hűvös, jól megtrágyázott és mélyen munkált talajt kíván, észak - nyugat felől védett terüle­ten, a­melyen száraz idő beálltával a bő­séges öntözés­­ ne maradjon. Magva kerek, a csiraszem felett kissé­behorpad, színe többnyire világosbarna ; valamivel kisebb a repcze- és a többi ká­posztafélék magvainál is. 10 grammba van 3000 — 3500 szem­mag. A tiszta jó mag­ból 90­-100° o csiráz ki. Csiraképessége 4 — 5 évig tart el és csírázik 1—6 nap alatt. Veteményezését különböző időközben tehetjük a szerint, a­mint annak rózsáit értékesíteni kivánjuk.­­ Az első, korai fajokkal való veteményezés márcziusban egy mérsékelt melegágyba történik ; ennek rózsái augusztusban értékesíthetők. Mások

Next