Katolikus gimnázium, Kézdivásárhely, 1887

Összehasonlító analytikai tanulmány az anya-, tehén- és bivaltej összetételére vonatkozólag. 1. A tejről általában. A tej a nőstény emlős állatok mirigyeiben bizonyos körül­mények folytán meggyűlő sajt-, fehérje-, tejc­ukor- és sókból álló vizes­ oldat, melyben a zsír igen finoman — emulsio alakjában — van elosztva. A tej képződése a vérből történik, de nem úgy, hogy egy­szerűen a tejmirigyek által választatik le a vérből, hanem — Für­stenberg és Voit vizsgálódásai szerint — a vér alkatrészei először a mirigy­sejtek felépítésére szolgálnak és ezeknek zsíros elfajulása idézi elő a tej képződését. A vér vize egyszerűen a tej képződése végett átizzad; a többi alkatrészek, u. m. a Casein, Albumin, Zair, Tejczukor, a mirigy­sejtek széteséséből, a börzsír-mirigyek és tar­talmuk átalakulásából keletkeznek. Általában el van fogadva ama nézet, hogy a tej a vér izzadmányi terménye, vagy főrészben a fehér vér vagy Lymph-testecskéknek köszöni eredetét. A tej tulajdonságai: Az átlátszatlannak, halvány fehérnek, sárgás vagy kékesnek látszó tej Mikroskop alatt mint színtelen, átlátszó folyadék jelenik meg, melyben számtalan kis golyócska, néha még egyes Epithelek, illetőleg mirigy­sejtek ré­szei és gombák is vannak elosztva. A tej faj­súlya az oldatban levő alkatrészektől függ; megjegyzendő, hogy a benne levő zsír­­golyócskák fajsúlyát kisebbítik. A tehén-tej faj­súlya 15°C.-nál 1'029 és 1'034 közt ingadozik. A tőgyből kijövő friss tej hőm­ér­­séke 35-~37°C.; fagy- és forrópontja nem igen különbözik a tiszta vízétől. A tej lényeges alkatrészei: Viz, Casein, Albumin, Zsir, Tejczukor és sók. Viz. A víz az egyes emlősöknél 75—90% közt ingadozik ; függ az illető fajtól és a táplálkozástól. Legény tartalmú anyagok: Casein. Frissen lecsapva fehér, törékeny tömeg. Hoppe- Seyler és Soxhlet szerint nincs oldatban, hanem erősen felduzzadt !*

Next