Kincses Kalendárium, 1955

Jó ha tudják a háziasszonyok

* A káposztafélék, a paradicsom, a paprika, az uborka, a tök, a dinnye, a zeller és a burgonya a frissen trágyázott földben termeszt­hetők a legjobban. A hagymafélék, a gyökérfélék, a spenót és a saláta az előző évben, míg a hüvelyesek a két évvel előbb trágyázott talajt szerelik. ★ Ha az égett testrészt azonnal be­kenjük olajjal, s kevés sót hintünk rá, 10 perc múlva megszűnik fájdalom és a vörösség is eltűnik. A bőr így nem lesz hólyagos és visszanyeri természetes színét. * Bográcsot, vasedényt úgy tisztít­hatunk meg szépen, ha fahamut olajjal kásasűrűségűre keverünk s ezzel bekenjük az edényt. Ezután gyapjúronggyal addig kell dörzsölni, am­ig ragyogó fényt kap. * 10 deka sertészsír helyett 12 deka vajat vagy margarint, 7 deka liba­zsírt vagy 6 deka olajat használha­tunk. * Gyönyörűen megtisztul és nagyon szép színű lesz a szőnyeg, ha savanyí­tott káposztával végigdörzsöljük vagy hetenként 1—2 alkalommal meghint­jük sóval és utána jó erősen lekeféljük. Egy mázsa fahamu 25 kiló kálisó és közel 29 kiló szuperfoszfát ható­anyagát tartalmazza. Gyűjtsük te­hát össze, mert kitűnően felhasznál­hatjuk konyhakertünkben. A fa­hamu különösen a húsos növényi részek, a gyökér, a gumó és a gyü­mölcs fejlődését segíti elő. A friss tinta-, vörösbor- és zsírfoltot nagyon jól tisztítja a babvíz. A selyem-, gyapjú- és pamutszövet olyan lesz mint az új, ha langyos babvízben ki­mossuk. Négy liter vízben legalább fél kiló tisztára mosott babot kell főzni. Ennek leszűrt tiszta levében szappan nélkül mossuk a foltos anyagot. Utána legalább kétszer langyos vízben kiöblítjük. * A tyúkok lábának a meszesedését rühösség okozza. A meszes lábakat házilag úgy kezelhetjük, hogy káli­szappannal, vazelinnal vagy más zsíros kenőccsel bekenjük. A meg­keményedett réteg így eltávolítható. A lábakat azután gyengén lemossuk petróleummal, vagy bekenjük a gyógyszertárban kapható rühirtó­­szerrel. Ezenkívül az ólat ki kell meszelni, az ülőrudakat és a faré­szeket pedig forró lúgos vízzel le kell mosni. 214

Next