Kisalföld, 2009. július (64. évfolyam, 152-178. szám)

2009-07-17 / 166. szám

14 szerkeszt: szabó csilla, sudár Éva RECEPT, HUMOR receptajanró VÁGJUK A HAGYMÁT! A hagyma megkesere­dik, ha dará­lóban aprít­juk, mert csak össze­zúzzuk és nem szeletel­jük. Éles kés­sel vágjuk kockára. Padlizsán­krémleves Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg padlizsán_________ só____________________ bors___________________ 2 gerezd fokhagyma_______ 2 fej vöröshagyma________ fél piros húsú paprika 2 ek. olaj_______________ 8 dl zöldségleves (kockából) 1 dl tejszín 1 ek. étkezési keményítő­­­ek. margarin A padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk, pogácsaszerűen bekockázzuk, és fél órára erő­sen besózzuk. A fokhagymát és a vöröshagymát meghá­mozzuk, egyiket felaprózzuk, a másikat felkarikázzuk. A paprikát pici kockákra vágjuk. A padlizsánokat leöblítjük, kinyomkodjuk belőlük a vizet, vágott fejükkel lefelé tepsibe tesszük, és 180 C-fokos sütő­ben 25-30 percig puhára süt­jük. Hűlni hagyjuk, aztán evő­kanállal kivájjuk a belsejüket. Az olajban megfonnyaszt­­juk a felaprózott vöröshagymát és az áttört fokhagymát, rá­dobjuk a padlizsánt, felöntjük a levessel és a tejszínnel, 2-3 percig forraljuk. Botmixerrel krémmé zúzzuk, hozzáadjuk az 1 dl hideg vízben elkevert ke­ményítőt, sót, borsot, majd to­vábbi 2 percig forraljuk. Hide­gen is finom! Beküldte: Horváth vera , humor FOGGAL, KÖRÖMMEL - A lányom meg a vejem foggal-körömmel harcolnak a megélhetésükért. - Olyan rosszul megy nekik? - Nem. A vejem fogorvos, a lányom pedig ma­nikűrös. Kerékcsere Pihenőfal NAPI MEG­ÁLLAPÍTÁS : A legügye­sebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes re­pülni, miköz­ben egy bag­lyot egyensú­lyoz a hátán. Húsleves - Kérem, ebben a tyúkhúslevesben nincs hús! - Na és! A halászlében sincs halász! Buta viccek nőknek, férfiaknak VICCEK NŐKNEK - Miért teremtette Isten a férfit? - Mert a gorillákat macerás lett volna betanítani fűnyírásra. A nőnek jobb, ha szép, mint okos, mert egy férfinak köny­­nyebb nézelődni, mint gondol­kodni. - Miből veszed észre, hogy egy férfi divatosnak akar látszani? - A baseballsapkáját ellenző­vel hátrafelé viseli. - Mi a különbség a férfiak és a felhők között? - Semmi. Ha elhúznak, akkor szép nap ígérkezik. VAN EGY KIS HIBA... Profi menedzsereket keres egy vegyes vállalat. A humán­politikusok személyesen hall­gatják meg a jelentkezőket. - Nyelveket tud? - kérdezik egy fiatalembertől. - Írok és beszélek angolul, né­metül, franciául, oroszul, japá­nul. Kicsit gyengébben megy az olasz, a lengyel és a finn. - Tud gyorsírni? - Gyorsíró voltam és gépírás­ban Európa-bajnok. VICCEK FÉRFIAKNAK - Hogyan teremtette Isten a nőt? - Először megteremtette a ka­csát, aztán a tyúkot, aztán a li­bát, aztán elfogyott a tolla. - Miért nem lehet egy nő egy­szerre szép és okos is? - Mert akkor férfi lenne. - Honnan tudod, hogy egy nő okosat fog mondani? - Úgy kezdi a mondatot, hogy: „Egyszer egy pasi azt mondta nekem...” - Mi a női megérzés? - A logika hiányának árnyal­tabb megfogalmazása. - Iskolai végzettsége? - Három master fokozatú diplomám van. Tátott szájjal néznek rá. - Vezetek motorkerékpárt, gépkocsit és repülőgépet... - Fantasztikus... De hogy lehet egy ilyen sokoldalúan képzett, szorgalmas fiatalember állás­talan? - Hát... mert van egy hibám is - feleli szemlesütve a fiatal­ember. - Kicsit hazudós vagyok. 2009. JÚLIUS 17., PÉNTEK Káposztás paszu­ly Hozzávalók: ______ 1 kg füstölt fül, farok, köröm 250 g tarkabab__________ 500 g savanyú káposzta 50 g vöröshagyma_______ 15 g fokhagyma 150 g sárgarépa 50 g olaj 30 g liszt 1 dl tej 10 g fűszerpaprika só, őrölt bors A füstölt húsokat pár órára áztassuk be, éppúgy, mint a száraz tarkaba­bot is, így gyorsabban megfő, felpu­hul. Olajban a finomra vágott vörös­hagymát aranysárgára pirítjuk. Fű­­szerpaprikával megszórjuk, majd ke­vés vízzel kiforraljuk. Beletesszük a beáztatott füstölt finomságokat, le­szűrt tarkababot, zúzott fokhagy­mát, őrölt borsot, így főzzük lassú tűzön. Ez 1-2 órát is eltarthat. Ha már a bab és a füstölt hús is félpuha, hozzátesszük a savanyú ká­posztát, és a tisztított, hasábra vágott sárgarépát. Teljes felpuhulásig főzzük. Ha nagyon savanyúnak véljük a káposztát, felhasználás előtt mossuk ki. A sózásra ügyeljünk, mert a füstölt húsokkal is „elsózhatjuk” az ételt. Tejfölös habarással sűrítjük a pa­­szulyt. A tejfölt liszttel simára elke­verjük, vízzel tejszín sűrűségűre hígít­juk. A forrásban lévő levesünkhöz egy mozdulattal hozzáöntjük. Elke­verjük, a füstölt húsokat szilánkmen­tesen feldarabolva a levesbe tesszük, és jól kiforraljuk. Tűzforrón tálaljuk. Tejföllel díszítve kitűnő, laktató egytálétel. Beküldte: Bujdosóné Faragó Róza Sárgarépadzsem Hozzávalók: 2 kg friss sárgarépa víz egy szem citrompótló A megtisztított sárgarépát lere­szeljük, kevés víz hozzáadásával sűrűre főzzük. A citrompótlóval ízesítjük. Forrón üvegekbe töltjük és lekötözzük. Párnák között más­napig állni hagyjuk. Beküldte: Fegyverneki Sándorné Hűsítő olvasmány Valódi álhírek Rendőrnek adta ki magát egy férfi Rákóczifalván és egy nőtől azzal az ürüggyel vitte el a nála lévő összeget, hogy pénzhamisítási ügyben nyomoz. Az illető, miután elköltötte a pénzt, megnyugtatta a hölgyet: szó sem volt hamis bankókról. Gyártelepük felrobbantásával fenyegetőznek egy felszámo­lásra ítélt francia autóalkatrész-üzem dolgozói, ha fő megren­delőik, a PSA Peugeot és a Renault nem fizet a munkásoknak fejenként 30 ezer eurós végkielégítést. A cég vezetője azt vá­laszolta, „Rendben!” és egyeztetést kezdeményezett a rob­bantás időpontjáról, összeverekedett két család Jászladányban, két ember életveszélyesen megsérült. Egyelőre ismeretlen okból támadtak egymásra. A verekedés közben kard, vasvilla, kés és vascső is előkerült. A két família ugyanis fém­gyűjtésből tartotta fenn magját. Az SZDSZ új elnöke, Retkes Attila kijelentette: a párt frakció­­vezetőjének távoznia kell. Kóka válaszul annyit mondott, ne­ki ne parancsoljon egy Retkes. Az elnök visszavágott: Kóka a kákán is csomót keres, csak hogy támadja őt. Egy kis nosztalgia

Next