Baromfi Tenyésztés, 1966 (10. évfolyam, 1-12. szám)

1966-08-01 / 8. szám

A kecskeméti tsz-ek közös vállalkozásának eredményei, gondjai TÁRSULÁSUNK 1961. május 1-én alakult azzal a céllal, hogy a baromfihúst és tojást korszerűbben tudjuk nagy­ban előállítani. Kecskeméten előzőleg is folyt a jelenleg résztvevő ter­melőszövetkezetekben nagyüzemi baromfitenyésztés, de legtöbbször nagy veszteséggel, eredménytelenül. Üzemünkben négy ágazat működik: tojástermelés, a törzsutánpótlás nevelése, pecsenyecsibe és kacsa neve­lése. A tojástermelés a társulás fő profilja, s a jövedelme­zőség szempontjából is a legkedvezőbb. Az utóbbi évek­ben 10 000-es állományú Shaver t­ojótörzzsel rendelkez­tünk, termelési eredménye viszonyaink között kielégí­tőnek látszik. E törzset egy 10 300 férőhelyes, korszerű, e célra épített tojóházban tartjuk, mind az etetés, mind az itatás gépesített. Az évi tojáshozam átlagosan tojónként 220—230. Az egy tojásra fordított takarmány 20 és 23 dkg közötti. A tojás önköltsége így 0,96—1 forint. A 10 000 egyedes tojótörzsállományt négy gondozó kezeli, váltott műszakban, 2—2 fő 8 órás munkaidővel. A dolgozók ál­talában elégedettek a keresetükkel: ez éves számítás sze­rint havi 1800—1900 forint. a törzsállomány eddig igen nagy gondot oko­zott, sok lett a tojócsőrepedésből, valamint a kanniba­lizmusból eredő veszteség. A kényszerlevágás — külö­nösen a nyári meleg hónapokban — elérte a havi 1%-ot is. Ennek talán az a magyarázata, hogy a Shavert (élénk vérmérséklete folytán) a magas hőmérséklet izgatja. En­nek elkerülése érdekében az idén a helyi Állami Gaz­daságban előzőleg bevált cserkurtítási módszert ve­zettük be. Az 1966. február 16-án nevelésre beállított 5300 jércét négy és fél hónapos korban kurtított csőrrel ulaztuk be a végleges helyére. Az utánpótlás felneveléséhez jelenleg még nincsenek korszerű férőhelyeink, hagyományos ólban nevelünk zárt rendszerben. Nevelési eredményeinkkel többé-kevésbé elégedettek vagyunk: a beállítástól a beátazásig mintegy 3 % a veszteségünk, s a felhasznált takarmány nem több jércénként 10 kg-nál. Nagyon hasznos lenne viszont, ha a velünk szerződött (szekszári Shaver csirkét szállító) gazdaság a mi kívánalmaink szerinti időben szállíthatná az alapanyagot. A KORSZERŰ TERMELÉS megkívánná, hogy azonos telepen azonos korú és fajtájú állatokat tartsunk. Ez nem valósítható meg, amíg a társulás el nem ér a fejlődés ama szakaszához, amikor rendelkezünk a megfelelő te­lep kialakításának anyagi bázisával. Feladatainkat tehát az adott körülmények szerint próbáljuk a legjobb ered­ményéi megoldani. Ebből következik, hogy jelenleg még egy telepen többféle korú és fajtájú baromfifélét is ne­velünk. Pecsenyecsibe nevelésünk az utóbbi időkben örvendete­sen fejlődött. 1965 óta már csak hazai hibrid húscsir­két állítottunk be nevelésre (a Felsőbabáéi ÁG-tól kap­tuk), s termelése lényegesen előnyösebb a ma már par­lagi fajtának mondható Hampshire-nél. Az 1 kg pecse­­nyecsibehús előállítására felhasznált takarmányunk a hibrid-csirke beállítása következtében 1 kg-mal, vagyis az évente felhasznált 4 kg takarmány 3 kg-ra csokiként. Ez természetesen igen jelentős, különösen ma, amikor az átvételi árak emelkedésére nem számíthatunk. PECSENYECSIBÉT évente 3—3,2% elhullással neve­lünk, bizonyára vannak ennél jobb eredmények is, de jelenlegi viszonyaink között mi nem tudtunk jobbat elér­ni. Az utóbbi időszak átlaga szerint a 9 hetes korában leadott pecsenyecsirke súlya 1,20 és 1,30 kg közötti. Jelen­legi hibrid anyagunkkal nagyobb súlyt csak úgy érhet­nénk el, ha 10—11 hétig tartanánk, ez viszont nekünk már nem lenne gazdaságos, annál kevésbé, mert a 10- i1-ik héten a takarmány értékesítése nagyon leromlik. A nevelésért teljesítménybért fizetünk. A dolgozók havi keresete, a takarmány—megtakarítási prémiummal együtt 1700—1800 forint. PECSENYEKACSA nevelési üzemágunk hézagpótló szerepű. Ez egyrészt abban az időszakban működik, ami­kor napos pecsenyecsibét kapni nehéz, másrészt csak azért nevelünk pecsenyekacsát, hogy alapító termelőszö­vetkezeteink ezzel értékesítési feladataikat teljesíthessék. A felvásárlási ár és az előállítási költség között ugyanis alig van eltérés, tehát nem jövedelmező, annak ellenére, hogy az 1 kg pecsenyekacsára fordított takarmány 3,12 kg, az elhullás átlagosan 1,—1,5 % és 53—54 napos korra, a leadás napjára eléri egyedenként a 2,34 kg-ot is. 1965-ben ezért pecsenyekacsát nem neveltünk, 1986-ban 15 700-at adtunk át az iparnak. Szívesen nevelnénk libát 11 hetes korig, amikor pecse­nyelibaként értékesíthetnénk, de ezt eddig még az ipar tőlünk nem igényelte. A TERMELÉSNEK korlátot szabnak a társulásban résztvevő termelőszövetkezetek takarmány­termesztési lehetőségei. Kecskemét gyümölcs- és szőlőtermelő vidék, minden évben központi takarmány kiutalásra szorulunk, így termelésünk mennyisége a megtermelt és kiutalt takarmány mennyiségének függvénye. 1967-ben felépítünk egy 15 000 férőhelyes központi csi­benevelőt, ugyancsak jövőre gépesítjük és korszerűsítjük régi ólainkat és 1968-ban szeretnénk felépíteni két 5000 férőhelyes utónevelő ólat. Paksi József Kecskeméti Termelőszövetkezetek Baromfinevelő önálló Közös Vállalkozása A Kecskeméti Tsz Baromfitenyésztő Társulás pecsenye kacsai Kökény Zsuzsa, Pázmán Józsefné, Bogasó Gergelyné és Pogány Gergelyné a tojásokat csomagolják a Kecskeméti Tsz-társulás tojóházában (Szikora András felvételei) 4

Next