Baromfi Tenyésztés, 1975 (19. évfolyam, 1-12. szám)
1975-07-01 / 7. szám
XV. BAROMFITENYÉSZTÉS_________ VILÁGKONGRESSZUS NEW ORLEANS, USA 1974 ш A baromfipestis problémáival két konferencia is foglalkozott. Az egyikben 13, a másikban 7 előadás hangzott el. Ez a nagyszámú publikáció mutatja, hogy a pestis változatlanul a jelentős károkat okozó betegségek között szerepel világszerte. Nincs lehetőségünk a 20 előadásnak még csak címét sem megemlíteni, azonban az érdeklődők figyelmét néhány egyéb témakörre is kívánjuk irányítani. A kifejlett tyúkok vakcinázásával foglalkoztak a holland kutatók, az ornitózissal a koppenhágai egyetem munkatársai. Kacsák fertőző májgyulladása ellen végeztek kísérleti immunizálásokat a harkovi kutatók. Áttekintéseket kapunk a pestis pusztításairól libanoni, mexikói, szingapúri, skandináviai és angliai, végül NSZK-beli kutatók beszámolói alapján. Az állategészségügyi témakörök végére hagytuk a mentesítési programok előadássorozatát. Ezen a konferencián hét előadást hallgattak meg a résztvevők, amelyek SPF- mentesítésről, vagy éppen egy-egy betegség kórokozóitól való mentesítésről szóltak. Megemlíthetjük azt a munkát, amelyet Dániában végeznek specifikus patogénmentes állományok létrehozására. Dánia küzdelme a baromfibetegségek ellen egyébként is figyelemreméltó. A 20-as években megtiltották a baromfi bevitelét, csak egészen kivételesen engedélyezik a kutatóintézetek részére. A behozott állatok 5—6 hónapos karanténba kerülnek. Csak valamennyi vizsgálat lefolytatása után gyűjtenek tenyésztojásokat. Az állategészségügyi előadások jól érzékeltetik azt a nagy erőfeszítést, amelyet a világ csaknem minden országában tesznek a károk megelőzésére és elhárítására. Megfigyelhető a kísérleti módszerek finomodása, a kutatásokra fordított egyre nagyobb figyelem és több anyagi eszköz. Minden előadás arra utalt, hogy csak jelentős felkészüléssel lehet a betegségek megfékezésére gondolnunk. X. A baromfitermékek minősége, feldolgozás, ökonómia Ismertetésünk utolsó fejezetében foglaltuk össze azokat az előadássorozatokat, amelyek a termelés gazdaságosságával a termelt termékek minőségével, továbbá a feldolgozási kérdésekkel foglalkoztak. Összesen 18 előadáson részletezték a gazdaságossági témákat. Brücker, R. (NSZK) arra mutatott rá, hogy a közös piac országai teljesen önállóak lettek tojásból, ugyanakkor bizonyos ciklusosság mutatkozik a termelésben és az árak alakulásában egyaránt, ökonometriai modellt dolgoztak ki ennek előrejelzésére. Így egyéves időszakban havi előrejelzések lehetségesek. Angol kutatók a pulykák tojástermelésének optimális hosszúságát befolyásoló tényezőket vizsgálták, és Quist, F. (Dánia) a broilerek ökonómiailag optimális vágósúlyát értékelte. Ma Dániában 1200 g élősúly és 40,8 nap életkor az optimális időpont a vágásra. Az amerikai tojástermelés trendjeit értékelve Adolph R. H. kimutatta, hogy 25 évvel ezelőtt 3000 tojótyúk volt az átlagos állománynagyság. Napjainkban 50 000 tyúk fölötti ez a szám. A takarmány tette ki az összes termelési költség 83%-át. Karjulina К. I. (Szovjetunió) azt a specializálódási folyamatot ismertette, melynek során a Szovjetunióban területi alapon társulások jöttek létre. A francia Linquin, J. P. több európai országban értékelte a tojástermelő üzemek helyzetét. Viszonylag soknak találta a kisebb (5000 tojó alatti) üzemek számát. A broilertermelésben nagyobb koncentráció mutatkozik. Thompson, J. C. (USA) a tojásoknak a farmokról való elszállítását analizálta, keresve az optimális megoldást. Voss, L. A. (USA) az amerikai tojásminősítési szabványok változásait vizsgálta. Egyre szigorúbb minőségi előírások lépnek életbe, ahogy a termelés fokozódik. Malone, G. W. (USA) arra mutatott rá, hogy az USA broilerexportja kedvező a saját szempontjukból, de többnyire az importáló országnak is előnyös. A termelés csúcsidőszakaiban kormányszintű beavatkozások szükségesek. A világkereskedelmi szimpózium bevezető előadását Stróbel, D. R. (USA) tartotta, aki a baromfitermékek világkereskedelmét az USA Mezőgazdasági Minisztériuma részéről értékelte. Snyder J. C. (USA) a broilergazdaságok üzemelési rendszereinek tervezését analizálta, a várható profit komputerrel számítható lehetőségei szempontjából. Hangsúlyozta, hogy a minikomputerek használata fokozódik a nagyobb, integrált broilerüzemekben. Egy másik amerikai csoport broiler szülőpártelepek üzemelésének komputeres módszerekkel történő irányítását dolgozta ki. Egy délafrikai előadó, a fejlődő országok problémáit arról az oldalról közelítette meg, hogy azonnali 30%-os növekedésre lenne szükség, ha a FAO által megadott minimális fehérjefogyasztást vennénk figyelembe. Williams, H. M. (USA) annak a véleményének adott kifejezést, hogy az USA kormányának a baromfitermékek exportja terén is, határozott és átgondolt tervgazdálkodást kell bevezetnie. Richardson, S. D. I. (Anglia) az első közös piaci esztendő tapasztalatairól számolt be. A korábbi versenyképességet a Közös Piac rontotta, a piac labilissá vált. A sok közös piaci megkötöttség feloldását, nagyobb mozgási szabadságot igényelt az angol termelők részére. A világgazdasági kérdések tárgyalása után, beszámolónk végére hagytuk a feldolgozási konferenciákat, összesen négy feldolgozási konferenciát tartottak, amelyeken 38 előadás hangzott el. Ezek közül csupán néhány téma kiemelésére szorítkozhatunk. Az első nagy témakör a tojásminőség és a tojás összetétele volt. Scholtyssek, S. (NSZK) a ketrecben és a padozaton tartott állományok tojásainak minőségét hasonlította össze. A héj tulajdonságai padozaton voltak kedvezőbbek. Ugyanezzel a kérdéssel holland kutatók is foglalkoztak, a héj szilárdságát és az alakot egymás kapcsolatában értékelték. Az egyes tulajdonságok közötti korrelációkat argentin kutatók vizsgálták annak érdekében, hogy milyen tesztek látszanak feleslegesnek a minőség megítélésében. Egy másik argentin előadás a hőmérséklet és a tárolási időtartam hatásait vizsgálta a tojás minőségére. A Szovjetunióból Bogoljubszky, S. I. és Tsarenko, P. P. a tojások belső minősége becslésének új módszereit dolgozták ki. Ezek a fehérjefrakciók meghatározásán alapulnak anélkül, hogy ezzel a keltezésre alkalmasságot kizárnák. Ez a tenyésztők régi kívánságát teljesíti. A poznani (lengyelországi) intézet munkatársai a porított tojásfehérje mi- 12