Kistermelők Lapja, 2005 (49. évfolyam, 1-12. szám)

2005-06-01 / 6. szám

GAZDASÁGI ÉPÍTÉSZET A gazdálkodás építészete - gazdálkodó építészet 8. Juh, akác, nád.... Juhnyáj a Rónaságon, gémeskút és messzi távolban egy nádtetős, nagyméretű „sátor”, a hodály... Kell ennél idilliku­­sabb kép? Annak nem igen, aki Petőfi versein nevelkedett. Talán be is fejezhetném itt ezt az írást, hiszen a juhászat az egyik leginkább hagyományőrző állattartási ágazatunk. Aki figyelemmel kíséri építészeti sorozatunkat, tapasztalhatja, hogy mai építési tevékenysé­günket, a gazdaságos termelést is segítheti a hagyomány érté­keinek tudatosítása. Sőt, egyes esetekben a hagyományos megoldások és a legkorszerűbb, a fenntartható fejlődést szolgáló épített környezet között számos rokonságot fedezhetünk fel. A 2004 évi 11. számban megje­lent első írásom mottójaként szerepelt Németh László idézet: „Van egy hagyomány, mely a tá­jékozódó ösztönünkhöz szól, és egy hagyomány, amely félreve­zet. Az egyik megtanít úszni, a másik a süllyedő hajó szalonjába tessékel, mert ott idáig is jól le­hetett ebédelni...” lehet a vezér­elv a hagyományos megoldások jövőbeni alkalmazásánál. A hodály szó hagyományos épület képzetét idézi, mint ahogy a pásztorkodás szó is bibliai távlatokat nyit meg szá­munkra. Hallom, vidéken egyre nehezebb „mindenhez értő” pásztor embert találni, pedig a juh a jövőben is az egyik legfon­tosabb „tájfenntartó” állatunk le­het a szarvasmarha mellett. A szakértők szerint a juhnyájak nem hogy konkurálnának a te­héncsordával a legelő haszná­latában, hanem egyre inkább szükséges kiegészítőik egymás­nak a gyepgazdálkodásban. Ha valóban szeretnénk a „fűnyírá­son” kívül ezeket a jámbor álla­tokat többcélúan hasznosítani, akkor az idillikus kép megtartá­sa, vagy inkább „visszavarázslá­­sa” mellett lehet egy kicsit terv­szerűbben folytatni az ismert vagy már részben elfeledett épí­tési gyakorlatot, különösen, ha a juhtartás mind a négy terméké­re: a húsra, a tejre, a gyapjúra és a prémre is gondolunk. A hodályok méretezése egy felnőtt állat helyszükségletétől és a nyáj nagyságától függ. Az egyterű épületben egy anyajuh­ra bárányok nélkül 1 m2-t, bárá­nyokkal 1,2-1,6 m2-t kell szá­molnunk. Az anyajuh csoport optimális létszáma: 50-300, az alsó határ akkor értendő, ha az anya mellett bárányok is van­nak. A hodályok több, maximáli­san 300 férőhelyként szakasza­­landók, egy-egy részhez mini­málisan egy 3 m széles kapu szükséges. A gondos gazda a kapuk oldalsó tokjaira a juhok magasságában fából készült forgó hengereket szerel, hogy a juhok gyapja a nyáj ki- és beme­netelénél ne sérüljön. A hodályok mélyalmosak, ta­lajvízmentes területen kb. 50 cm-re lesüllyesztett, döngölt agyag aljzatról fokozatosan emelkedik fel az alom 1,0 m ma­gasságig. A hodályt évenként egyszer trágyázzák ki, általában traktorra szerelt trágyavillával vagy markolóval. Fontos a hodályok jó légálla­pota, mivel az állatok vízgőz- és CO2 termelése nagyon intenzív. Az állatok egészségi állapotá­nak romlásán túl, az ammóniá­val telített légtérben a juhok gyapja megsárgul, és csak áron alul értékesíthető. A jó légállapot feltétele a megfelelő légtér, ami egyterű, 3,5-4,5 m magas istál­lóval elérhető. Alapszabályként betartandó, hogy 100 m2 istálló­térhez 0,3 m2 szellőzőkürtő szükséges. A juhok a hidegre alig, de a huzatra érzékenyek, ezért télen fontos a hodályok keresztirányú szellőztetése he­lyett, az állatok tartózkodási te­rülete feletti, a tető gerince felé irányuló szellőztetés megoldá­sa. A magas tetős hodály nádte­tőfedéssel jól szerkesztve és karbantartva kiváló légállapotot adhat. A nádtető egész felületén a pára diffúzió lehetséges, a pá­ralecsapódás kizárt. Érdemes egy-két szót mon­dani a nádról, nagyapáink ősi építő­anyagáról. A nád Ma­gyarország sok vidékén fellel­hető, a klasszikusnak mondha­tó hortobágyi, velencei-tavi, fer­­tődi „nádtermelő” vidékek mel­lett számtalan tocsogó, vize­nyős hely természetes növénye, nem beszélve a tiszai, alföldi fo­lyók holtágainak nádasairól. A nád vízkarbantartó hatása köztudomású. Németország­ban az utóbbi időben egyre in­kább visszatelepítik a nádaso­kat. A vizek minősége miatt is fontos, hogy kezeljük nádasain­kat. A télen rendszeresen ara­tott nád jobb minőségűvé válik, és ha nem is lesz export minő­ségű, de gazdasági épületeink­nél többcélúan, jól és sokrétűen használható építő­anyagot nye­rünk. A nádtető jó hőszigetelő, kiváló a páraháztartása, ami az állattartásnál különösen fontos. A nádtető előnye továbbá, hogy a rosszabb minőségű, kevésbé 10

Next