Kistermelők Lapja, 2009 (53. évfolyam, 1-12. szám)
2009-04-01 / 4. szám
vidékfejlesztés ■ ■ Összefogó fogadók Közhely, de igaz, hogy az összefogás nem magyar sajátosság. Most mégis erre tesznek - nem első alkalommal - kísérletet a falusi turizmus országos irányítói, ugyanis vannak olyan területek, ahol egyedül nem lehet eredményesen előre jutni. Ide tartozik az a majdnem tíz szolgáltatás, amelyet összefoglalva falusi vendégfogadásként szoktunk említeni. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége a kovász szerepét tölti be ebben a tervezett együttműködésben. Az érdekképviseleti ernyőhálózatnak elkeresztelt szövetségbe a vendégfogadók ugyanúgy beletartoznak majd, mint az állattartók és a termelők, vagy az ifjúsági szállásadók. Elkezdődött a megyei fórumok szervezése, de Csizmadia László FATOSZ elnök az elkövetkezendő hónapok igazi feladatának azt tartja, hogy sikerüljön bebizonyítani: a falusiak képesek összefogni a közös cél érdekében! A rendszerváltás utáni években még sokan emlékszünk rá, hogy minden második település az idegenforgalmat jelölte meg kitörési pontként még akkor is, ha az adottságaik igen szerénynek bizonyultak. A szándék üdvözlendő volt, de egy-egy elkészült beruházás csak önmagában árválkodott, nem kapcsolódott hozzá egyéb vendégmarasztaló szolgáltatás, látványosság. A turisták pedig az úgynevezett komplex szolgáltatásokat kedvelik. A több napos, sőt egy hetes időtöltéshez ugyanis az kell, hogy tudjanak egymásról a szolgáltatók, és hangolják össze a kínálatukat. A hírverésre már megszületett a megoldás: a Magyar Turizmus Zrt. és a LEADER-csoportok valamennyi helyi vállalkozónak elviszik a hírét. Sok kezdeményezés bukott el ugyanis azon az alapvető problémán, hogy nem volt pénz a népszerűsítésre. Most azonban a 150 országos tourinform iroda célirányosan igazítja útba a turistákat. S hogy mi várja őket rövidesen? A két évvel ezelőtti 136-os számú kormányrendeletnek köszönhetően naponta 15 főre a kis falusi portákon is lehet főzni. Ezzel lehetővé vált a hagyományos falusi konyha ízeinek bemutatása, nagyanyáink már majd’ elfeledett ízei, fogásai és praktikái újra előkerülhetnek. Innen már csak egy lépés a háztól történő közvetlen értékesítés, amelynek külföldön nagy a sikere. A végtermék gasztronómiai jelentőségén és közvetlen értékesítésén túlmenően a hagyományos ételkészítési eljárások - befőzés, szikkasztás, füstölés, sózás - szintén sok érdeklődőt vonzhatnak a térségekbe. Már minden kis szolgáltató rendelkezik azzal a füzettel, amely az ételkészítési és higiéniai szabályok ismertetését és betartását részletezi. - A nyersanyagok szakszerű feldolgozása, a tárolás, a raktározás megfelelő módja egy családi vendéglátó portánál sok buktatót rejthet - figyelmeztet Csizmadia László, aki kiemeli a LEADER szerepét is, ami a vidékfejlesztés Európaiig támogatott formája. A 96 LEADER-csoport pedig lefedi az egész országot, és soraik között rengeteg olyan pályázó van, aki a falusi turizmusban gondolkodik. A szervezeti felépítés az egyik kulcsa lehet a sikernek, ami azért is egyedülálló, mert korábban mindenki még inkább a maga útját járta, és az egyre másra szaporodó szövetségek, csoportok, érdekképviseletek elbeszéltek egymás mellett, holott a céljuk ugyanaz volt. A FATOSZ megyei szervezetei a fent említett, turizmusban meghatározó társaságokkal közösen dolgozták ki a stratégiájukat. Az együttműködés szereplői között megtalálható a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyarországi Borutak Országos Szövetsége, a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Természetbarát Szövetség, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és valamennyi Tourinform iroda. A sort még lehetne folytatni például a sajtkészítőkkel, akik a boltokhoz hasonlóan megszervezték a sajtutakat is. Újdonság az internetes foglalás kiszélesítése. A világhálón ugyanis egyre több vendéglátó megtalálható, és az oldalakat böngészve az is kiderül, hogy mennyi szabad szoba van még, így lesz teljes a vendégmarasztalás, ugyanis a természetjárás, a lovaglás, a borkóstoló, az épített örökség megtekintése, a finom ételek fogyasztása a vállalkozóknak a megélhetését is biztosítja, de csak ha egymásra épülnek a szolgáltatások. Idén minden előrejelzés azt mutatja, hogy a rossz gazdasági mutatók és a nehezedő életkörülmények ellenére növekedhet a belföldi turizmus. S ez nemcsak a Balatonra igaz, hanem az ország keleti és északi részére is. Már tavaly is sokan - tíz százalékkal többen, mint a megelőző évben voltak kíváncsiak a hazai tájakra, ami a nagyobb propagandára is visszavezethető. De felértékelődött az emberekben a természet közelsége és a gazdálkodási-termelési hagyományok iránti kötődés. Ezért is nélkülözhetetlen, hogy az általunk képviselt szervezetekkel országosan és helyileg is összefogva, közösen - ki-ki a szakmája érdekeit képviselve - hozzuk létre az ernyőhálózatunkat - hangoztatta az elnök. A vendégfogadó gazdálkodók és vállalkozók a megyei FATOSZ irodákon keresztül kaphatnak bővebb felvilágosítást arról, hogy miként kerülhetnek be az országos vérkeringésbe. A turistáknak pedig azt ajánlják a szakemberek, hogy továbbra is keressék a napraforgókat a falusi házak falán - lovardákban pedig a patkót, ugyanis ez a garancia a minőségre. Egytől négyig történik a rangsorolás, de magányosan árválkodó napraforgót szerencsére nem sokat látni. Az országos szövetség ötévenként ellenőrzi, hogy a feltételeknek továbbra is megfelelnek-e a szolgáltatók. Léteznek más, önálló minősítések is, de hivatalosan a napraforgós rangsor az elfogadott. Országszerte hétezren foglalkoznak falusi turizmussal, ebből kétezren tartoznak a szövetséghez, de a belépők számának emelkedését várják a jövőben a most kibontakozó együttműködéstől. Juhász Zsolt A jakabszállási Gedeon család konyha is várja a vendégeket Csizmadia László .te*Agr ° 4. n f&h &és SzO jC falusi fogadója, ahol kiváló 2009. Április 119 KISTERMELŐK LAPJAI