Kistermelők Lapja, 2015 (59. évfolyam, 1-12. szám)
2015-01-01 / 1. szám
Új élőállatfogadó és -beszállító rendszer a Hungerit Zrt.-nél A Hungerit Zrt. versenyképességét javítja a mintegy 1,7 milliárd forintos beruházással elkészült új élőállat-fogadó és -beszállító rendszer, amelyet Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár adott át a baromfiipari cégnél Szentesen. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta, a több mint 1500 dolgozót foglalkoztató és közvetve az integráción, illetve beszállítókon keresztül ugyanennyi embernek munkát adó Hungerit Zrt.-nél megvalósult beruházás jól illeszkedik a kormányzat agrárstratégiájába. A 45 milliárd forintos éves árbevételű, magyar tulajdonú vállalkozás a térség legnagyobb munkaadója, magas hozzáadott értékű, feldolgozott termékeket állít elő, és az integráció révén javítja a vidéki foglalkoztatást, és a kisebb vállalkozások számára is megteremti a piacra jutás feltételeit. Az országban egyedülálló, az állatjóléti és állatvédelmi előírásoknak maximálisan megfelelő rendszer kialakítását 250 millió forint uniós és kormányzati támogatás segítette - mondta Magyar József, a Hungerit Zrt. elnök-vezérigazgatója az ünnepségen. A csirke- és a víziszárnyas-fogadó rendszer próbaüzeme szeptemberben indult el. Az első tapasztalatok szerint a beruházásnak köszönhetően 20 százalékkal csökkent a csirkeszárny- és 7-8 százalékkal a csirkecomb-sérülések aránya - közölte a szakember. A kormányzat az új uniós költségvetési ciklusban 300 milliárd forinttal támogatja majd az élelmiszeripari beruházásokat, és a brüsszeli tárgyalások során szeretné elérni, hogy ezekhez a forrásokhoz a nagyvállalatok is hozzáférhessenek. A nemzeti költségvetésből jövőre 32-33 milliárd forint jut kifejezetten az állattenyésztés fejlesztésére, ebből a korábbi éveknél többet, mintegy 11 milliárd forintot fordítanak majd baromfi állatjóléti támogatásokra - közölte Czerván György. A Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája) időszerű Kamrapolcprogram Magyar élelmiszereket népszerűsít belföldön és külföldön a Magyar Turizmus (MT) Zrt. új programja, a Kamrapolc-program - jelentették be a program elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten. Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója elmondta: a projekt célja, hogy a jó minőségű, magyar kézműves- és élelmiszeripari termékek, hungarikumok elérhetővé váljanak a külföldi és belföldi turisták számára, felkerüljenek a turisztikai szolgáltatók polcaira. A programhoz kistermelők, őstermelők, kisvállalkozások jelentkezését várják, a Kamrapolc-program számukra új piaci lehetőségeket nyithat. A jövő turisztikai promóciójában a gaszturonómiának, a vendéglátásnak, turisztikai attrakcióknak, az élelmiszeripari termékeknek egymást kiegészítve kell megjelenniük, ez szerepel az MT Zrt. jövő évi terveiben is - mutatott rá. Lipcsey György Imre, az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy az értékesítési rendszer koordinálását az MT Zrt. végzi majd, az egyeztetéseket követően 2015 második felében 12 kamrapolc-pont kezdheti meg működését országszerte. Jelenleg csak elvétve lehet olyan árusító helyekkel találkozni Magyarországon, ahol együtt jelennek meg a minőségi termékek, ezen változtat a program. A tervek szerint már meglévő turisztikai szolgáltató helyeken - szállodákban, tourinform irodákban, éttermekben, ajándékboltokban - támogatják a kamrapolcok létrehozását, a rendszerbe termelők is bekerülhetnek, a szolgáltatókat pedig a közös promócióval segítik. A kamrapolcok kétféle kínálattal jelennek majd meg: a vidékieken a tájegységre jellemző, helyben termelt árukkal, míg a forgalmasabb turisztikai célpontokon a külföldön is ismert hungarikumokkal töltik meg azokat - mondta. A program részletes tájékoztatója az MT Zrt. szakmai oldalán, a http://szakmai.itthon.hu weboldalon található. (MTI/Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája) Háztáji sertéshús az áruházi polcokon Háztáji sertéshússal bővíti kínálatát magyarországi áruházaiban az Auchan áruházlánc, a Dunakeszin tartott programnyitón részt vett a földművelésügyi miniszter is. A rendezvényen elhangzott: a több mint 40 gazda együttműködésével létrejött program célja, hogy a hagyományos sertéstartási tapasztalatot ötvözve a jelenlegi élelmiszerbiztonsági előírásokkal kiváló minőségű háztáji sertéshúst állítsanak elő. A hús útja pontosan nyomon követhető, a vásárló egy QR-kód segítségével azt is megtudhatja, melyik gazdától, milyen úton kerül az asztalára a sertéshús. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta: ezzel újabb minőségi magyar élelmiszerrel gazdagodik a hazai élelmiszer-választék. Elmondta, hogy az áruházlánccal és a gazdákkal közösen kerestek olyan megoldást, amellyel a kor követelményeinek is megfelelve, jó minőségű sertéshúst lehet előállítani és az asztalra tenni. A tárcavezető fontosnak nevezte a nyomon követhetőség rendszerét, kiemelve, hogy ez a vásárlók számára biztonságot ad, egyben lehetőséget arra, hogy megismerjék a termelő nevét. „A fogyasztó ezzel egy személyhez, egy adott tájhoz tudja kötni, amit vásárol” - mutatott rá. Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója a program fő céljai közé sorolta a magas minőségű termékek kínálatát, a termékek nyomon követhetőségét, valamint a tenyésztők számára biztosított megélhetést. Jelezte, hogy a következőkben szeretnék emelni a mennyiséget, növelni a bevont gazdák számát, valamint bővíteni a termékek körét bárány- és marhahússal. Hasonló programot szeretnének kifejleszteni a zöldség és a gyümölcs területén is. Balázs Ildikó, a cég minőségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatója arról tájékoztatott, hogy a programban pontosan meghatározták, milyen állatfajokat lehet tenyészteni, milyen körülmények között kell az állatokat tartani, milyen összetételűnek kell lennie a takarmánynak. Megjegyezte, hogy a nyolcvan százalékban gabona alapú takarmány nem tartalmazhat génmódosított összetevőt. Közölte: jelenleg évente háromezer sertést vesznek át, egy gazdától legfeljebb száz állatot, de növelni tervezik a mennyiséget. Szendrei Imre tenyésztő arról szólt, hogy a program az átvétel és a fizetés biztonságát adja a gazdáknak. (mti) KISTERMELŐK LAPJAI Г 2015. JANUAR I D