Konzerv- és Paprikaipar, 1955 (3. évfolyam, 1-5. szám)

1955-10-01 / 5. szám

• KONZERV- ÉS PAPRIKAIPAR Az élelmiszeripari energiagazdálkodás helyzetének néhány kérdése I. Wohl László: A Központi Vezetőség és kormányunk levele a technika fejlesztését az ipar vezetőinek feladatává tette. , írásom célja, hogy ezt a fejlesztést szolgáljam egy olyan területen, ahol elsősorban a meglévő készültséget kell vizsgálni és a rendelkezésre álló rejtett tartalékokat kell feltárni. Az energiagazdálkodás tárgyköréből, a haladó technológia szem előtt tartásával, az elérhető meg­takarítási lehetőségeket próbálom kihangsúlyozni. „Energiagazdálkodási" vállalati szinten egy költ­séghely. A termelés a nyersanyagok feldolgozásá­val készárut gyárt, amihez az energia olyan szük­séglet, amely átalakított formájában nem tárol­ható, nem maradandó. Vállalataink sok esetben úgy tekintik, mint egy külön tehertételt, amely új ér­téket nem termel és ezért mellékes kérdésként ke­zelhető. Minisztériumunk igyekszik felszámolni ezt a közönyt a kiértékelések módszeres alkalmazásá­val, az energiagazdálkodás ellenőrzésével, a kazán­fűtők munkaversenyének szervezésével. Helyes, ésszerű energiagazdálkodás alapján, amely magába foglalja a termelő vonalat és a fogyasztói vonalat, feltárhatók a hulladékenergiák és ezek megfogása igen komoly mérvű megtakarításokat eredményezhet, amely minden vállalat önköltségét döntően befolyásolhatja. A Budapesti Konzervgyárnál az energiaszámla éves szinten 5 603 000 forint, a vállalat összter­melésének 2,5%-a és hasonló a helyzet az élelmi­szeripar többi üzemeiben. Energiaigényeink növe­kedése és bányászaink nehéz munkája éppen úgy megköveteli a helyes enegiagazdálkodást, mint energiatermelő berendezéseink korlátozott teljesí­tőképessége, vagy gyártmányaink előállítási költ­ségeinek csökkentése. Gazdálkodjunk tehát takarékosan, a rendelke­zésre álló energiahordozókkal. Igyekezzünk az energiaveszteségeket mindaddig csökkenteni, amíg az gazdaságosan végrehajtható. Tartózkodjunk a mindenáron való hatásfok javí­tástól, az erőszakolt, kellőképpen át nem gondolt megoldásoktól, amelyek más oldalon olyan súlyos áldozatokkal járnak, hogy megtakarítás helyett rá­fizetésre vezetnek. Vizsgálatom alapjául a Buda­pesti Konzervgyárat veszem, mely a konzervipar legnagyobb vállalata, de megállapításaimat nemzet­­gazdasági szintre értem. Az energiagazdálkodásnak két oldala van: a ter­melő, energiaátalakító és a felhasználó, energia­­fogyasztó. A termelői oldal, amely hivatott a ter­melés kielégítésére, megkívánja a várható terme­lés pontos ismeretét. Vállalati energetikusok dolga, hogy üzemeik mindenfajta energiaszükségletét jól ismerjék, ehhez tisztában kell lenniök üzemeik mindenrétű és fajtájú szükségletével, minden idő­ben. A megtervezett vállalati gyártási terv és a be­épített gépek energiaszükséglete adja az energe­tikus számára az első kiinduló pontot. A szükség­letek vázolt összesítése, az energiamérleg egyik ol­dalát adja meg. Az energiatermelő, átalakító egy­ségek képezik a másik oldalt. A kettő összehan­golása, zökkenőmentes menetének biztosítása, az energetikus feladata. Ismerve a tervezett gyártás kalóriaszükségletét, az első megoldandó feladat a hőenergia biztosítása. Ehhez szükséges a kazánte­lep felmérése, a megfelelő szénfajták kiválasztása. A törekvés az legyen, hogy alacsony kalóriájú bar­na szenekkel érjük el a viszonylagos legjobb hatás­fokot. Iparágunknak alacsony fűtőértékű barna­szenek állnak rendelkezésére. Ebből úgy kell ki­választani a berendezés tökéletes ismeretében a legemgfelelőbbeket, hogy megközelítőleg azonos hatásfokon tudjuk felhasználni, mint amilyen szén­féleségre a berendezés eredetiben készült. Népgaz­dasági szinten döntően fontos az energiahordozók­nak és a kazántelepek összhangjának a­ megtalá­lása. A vállalati energiamérleg kialakítása döntően fontos tényezője a vállalati energiagazdálkodásnak. Ez feltétlenül a legáttekinthetőbb képet adja, ame­lyet célszerű, akár táblázatos, akár diagramm, akár a különösen szemléltető shankey ábrázolásban megszerkeszteni. Ezek elkészítéséhez természetesen mért adatokra van szükség. Ugyanis mérések nél­kül nincs kiindulási alap, nincs összehasonlítási le­hetőség. Ezért feltétlenül szükséges, hogy megfelelő minőségű műszerek biztosítva legyenek. Visszatérek az energiatermelői oldal szükségle­teinek helyes átgondolására, ahol korszerűsítések, racionalizálások, ésszerűsítések, segédberendezés felállítása, esetleg, szervezési intézkedések igen ér­tékes megtakarításokat ezdeményezhetnek. Ilyenek a szén osztályozása, ennek beépítése az adagolási folyamatba, a szén előszorítása, különösen őszi és téli időben a szén begyújtásának és elő­­gyújtásának segítése, előmelegített levegő beveze­tése, a pakura póttüzelés bevezetése. Az energetikus fő feladata nem az, hogy admi­nisztráljon, hanem hogy a vállalat energia sémá­ját ismerje, tanulja meg a gyártási technológiát, hogy bele tudjon szólni az ésszerű üzemmenetbe. Üzemünkben Sonkoly főmérnök, Borbás főme­chanikus és a magam elgondolásaiból különböző javaslatokat kiviteleztünk, helyenként igen komoly eredménnyel. 1. A szénosztályozással kapcsolatban kazántele­pünk bunkereihez szolgáló rázó­asztalt átalakítot­tuk, hogy az mindjárt bizonyos fokú osztályozást is végezzen egy munkamenetben, így elválasztott

Next