Konzerv- és Paprikaipar, 1956-1957 (4-5. évfolyam, 1-8. szám)
1956-04-01 / 1. szám
13 KONZERV- ÉS PAPRIKAIPAR egyébként mutatják az 1955. évi igen kedvezőtlen időjárásnak a szárazanyag tartalomra gyakorolt káros, csökkentő hatását is. A vágásfelület színe szerint — amelyből leginkább tudunk nyerhető sűrítmény színére következtetni — 1954-ben a Scarlet és a K. 363. meglehetősen egyeztek színben, ugyanígy a Turul és a K. 42. is, de jóval rosszabb szinten. A K. 3-as a leggyengébb színt mutatta. 1955-ben a Scarlet jelentékenyen jobb színű volt, mint az összes többi fajták, utána következett a Turul, a K. 363., K. heterózis. K. 3-as és a K. 42-es, egymás között elég jelentékeny színkülönbséggel. Az összesített érzékszervi értékelés szerint a Scarlet és a K. 363. között csak jelentéktelen különbség mutatkozott, a két évben váltakozó sorrendben. 1954-ben a Turul és a K. 42. egyezést mutattak, az idén a K. 42. a gyengébb K. 3-hoz állt közel. Az összesített érzékszervi értékelés is mutatja az 1955. évi paradicsom gyengébb minőségét. A minőségi jellemzőket tekintetbe véve megállapítható, hogy szárazanyag tartalom szempontjából a K. 363. a legjobb paradicsom fajtánk, egyéb minőségi tulajdonságok alapján pedig a Scarlet mutatkozik valamivel jobbnak. A többi fajták közül a Turul nevezhető a legjobb konzervfajtának. Ezért az északi részeken, ahol a Turul jó terméseket ad, elsősorban ezt kell korai fajtának beállítanunk, a déli részeken pedig a Kecskeméti 42. fajtát. Minden erővel törekednünk kell azonban arra, hogy úgy a meglévő egyéb korai fajták kísérleti vizsgálataival, mint pedig a nemesítéssel törekedjünk ezeknél a jobb korai fajták beállítására. Agrotechnikai tapasztalatok. A Nagyatádi Konzervgyár mintatermesztésének sikertelensége, a Somogy megyei, KOHIKI ksérleti adatok és a mintatermesztésnél nyert résztapasztalatok szerint feltétlenül szükséges a paradicsom permetezése. A szabályszerűen permetezett paradicsom töveken az idén több és összehasonlíthatatlanul egészségesebb volt a termés. A paradicsom termesztés terjedésével a fertőzés veszélye rohamosan növekszik, ezért úgy a Szovjetunióban, mint Olaszországban és a világ többi paradicsomot tömegesen termesztő országaiban rendszeresen permetezik a paradicsomot. Konzervgyáraink termelésének biztosítása és az export sűrítmény minőségének javítása érdekében mi sem halogatjuk tovább a konzervparadicsom általános permetezését. Több termesztő nagyon kedvező eredményeket kapott a paradicsom karózásával. Általános szabályként leszögezhetjük, hogy minél nedvesebb az időjárás, annál indokoltabb a paradicsom karózása. Ezért nem volna semmi értelme a karózás erőltetésének a déli körzetekben, viszont számolnunk kell azzal, hogy a szabolcsi konzervgyártás megindítása esetén, legalább is részlegesen, karózni kell. A karózás gyakorlati végrehajtásához a napraforgó szár minden bizonnyal rendelkezésre áll majd. Ugyancsak kívánatos volna a karózás bevezetése a somogyi körzetben, mert az itt szükséges igen intenzív permetezés csak karózással kapcsolatosan hajtható tökéletesen végre. Egyes termesztők még az idei nedves nyáron is sikerrel öntözték paradicsom ültetvényüket. A helyszínen megvizsgált szárazanyag tartalmi adatok nem mutatnak jelentékeny csökkenést az öntözött paradicsomnál. Egyes termelőknél tapasztalható volt a túlzott nitrogén trágyázás káros, az érést késleltető, illetőleg a foszfor adagolás előnyös, az érést gyorsító hatása. Vágásfelület színe (Maximális pontszám: 20) Érzékszervi érzékelés — szín, íz, illat,nagyság, állomány, épség (Maximális pontszám: 100) 1954.. 1955: Scarlet Dawn 17,13% Scarlet Dawn 17,00% Kecskeméti 363. 17,06% Turul 16,40% Turul 16,06% Kecskeméti 363. 15,40% Kecskeméti 42. 16,00% Kecskeméti heterózis 14,60% Kecskeméti 3. 15,06% Kecskeméti 3. 14,40% Kecskeméti 42. 13,80% 1954. 1955. Kecskeméti 363. 83,9 Scarlet Dawn 76,8 Scarlet Dawn 83,0 Kecskeméti 363. 74,0 Turul 81,5 Turul 73,6 Kecskeméti 42. 81,4 Kecskeméti heterózis 72,0 Kecskeméti 3. 74,3 Kecskeméti 42. 66,6 Kecskeméti 3. 66,1