Konzerv- és Paprikaipar, 1970 (18. évfolyam, 1-6. szám)

1970-07-01 / 4. szám

KONZERV- ÉS PAPRIKAIPAR II1111111111! 111111111II111111 lilllíl 1111 III 1111111111111111111 íl 111111I I11 Ill 1111111 lllllllllll II III IIIIIIMIII 1111:11111 lllllll IIIIII llllllllllllllllllllllllll A Konzerv- és Paprikaipari Kutató Intézet alapításának 10 éves jubileuma SZENES ENDRÉNÉ! Konzerv- és Paprikaipari Kutatóintézet Intézetünk alapításának 10 éves jubileumát 1969 októberében ünnepeltük. Az évforduló alkal­mából tudományos tanácskozást szerveztünk, amelynek alapgondolata a szocialista országok konzervipari kutatási eredményeinek ismertetése és az eredmények kölcsönös átadásának, átvéte­lének elősegítése volt. A tanácskozás elnöke, Kovács László vezérigaz­gató bevezető szavaival a 10 éves Intézet működé­sét, munkamódszereinek javulását, a kutatás színvonalának emelkedését, az Intézet kollektívá­jának az iparvezetés bonyolult feladatába történt beilleszkedését, az Intézetnek az ipar szellemi köz­pontjaként betöltött szerepét értékelte. Dr. Török Szilveszter igazgató szám- és tény­adatok tükrében ismertette az Intézet 10 éves fej­lődését, kutatási feladatait, ipari-vállalati reali­zálással lezárt eredményeit (lásd: Konzerv- és Paprikaipar 1969. 4. szám). A tanácskozásra meg­hívott társintézeti vezetők saját intézetük helyze­téről, feladatairól, gazdálkodási rendjéről, kuta­tási eredményeiről, azok realizálásáról és fejlődő nemzetközi kapcsolataikról adtak tájékoztatást. (Az előadásokat rövidítve közöljük). A tanácskozás Dr. Kardos Ernő nyugdíjas igaz­gató zárszavával ért véget. Dr. A. Fiktin, docens, a Konzervipari Tudományos Kutatóintézet igazgatója, PLOVDIV Bolgár Konzervipari Tudományos Kutatóintézet kutatómunkája és annak realizálása a gyakorlatban Bulgária felszabadulását követően, a népi ura­lom éveiben igen nagy mértékben növekedett a konzervipari termelés. Jelenleg a konzervgyártás 42-szerese a háború előttinek (1939) és 20-szorosa az 1948. évi termelésnek. A további években a gyártás mennyisége és a választék bővítése to­vábbra is emelkedni fog. Az 1975-ig tervezett gyártási program 80%-os növekedést tervez 1968-hoz viszonyítva, tehát 1975. évben 70 300 t konzervet kell gyártanunk. Előnyben részesítünk néhány különösen jó gazda­ságosságú konzervterméket, mint pl mélyhűtött gyümölcsök, főzelékek, levek, steril és mélyhűtött húsnélküli és főzelék-húsos készételek, gyermek­ét­elek, diétás ételek szárított élelmiszerkoncentrá­­tumok, pasztőrözött levek és nektárok, melyek nagy devizahozamúak és állandó exportpiacra szá­míthatnak. Előnyben részesítjük az olyan gyárt­mányokat is, amelyeknek komplett technológiai vonala van. Állandó mértékben növekszik a hagyo­mányos konzerv , steril főzelékek és befőttek, paradicsomsűrítmények stb. — mennyisége. Nagy figyelmet kell fordítanunk a munkaigényes eljá­rások gépesítésére. Az előkszítő munkák gépesí­tési fokát a jelenlegi 30%-ról 80%-ra kell növel­nünk. Előttünk áll a technológiai vonalak teljes gépesítésének feladata, új termelékenyebb és fo­lyamatos eljárások kidolgozása. Az Intézet az utóbbi években komoly eredmé­nyeket ért el, amely alkotó érettségének kezdeti fokaként jelölhető meg. Nagyobb jelentőségű, különösen érdekes feladatok a következők: 1. Elméleti és kísérleti munka alapján kidolgoz­tuk egy fluidizációs fagyasztó-berendezés prototípu­sát, amelyet a Jambol-i konzervkombinátban szereltek fel és próbáltak ki. A kísérleti példány a Kricsim-i „Vitamina” kombinátban került felállí­tásra. Mindkettő sikeres ipari szintű kísérletnek bizonyult. A prototípust egy gépesített technoló­giai vonalba építettük be, amelyet ugyanakkor dolgoztunk ki és szereltünk fel Jambolban. Ez is sikeres ipari kísérletként zárult. Az előzetes szá­mítások alapján a teljes vonal 40—50 leva meg­takarítást hoz 1 tonna termelésre vonatkoztatva és körülbelül ugyanannyi a beruházási deviza­­megtakarítás. Az eljárást ez évben a Bulgarplod még további két konzervgyárban — Pazardzsik és Pleven — bevezeti. A fluidizációs készülék már most is nagy érdeklődésre tart számot külföldön. A jövőben valamennyi hűtőházunkat ezzel kíván­juk felszerelni. Ez évben megkezdődik a berende­zés gépipari szériagyártása. Az energetikai és üze­mi mutatók szerint a berendezés túlszárnyalja a kapitalista cégek — Lewis, Frigoscandia, Frick és Barbieri gyártmányait, különösképpen málna, szamóca, karfiol, szilva stb. fagyasztására. 2. Intézetünk egy másik lényeges eredménye a „ Dolma”-fajtájú paprika gépi csumázásának meg­oldása. Teljesítménye kb. 4—500 kg/óra. A sikeres ipari kísérletek alapján lehetővé vált, hogy a gép

Next