Konzerv- és Paprikaipar, 1970 (18. évfolyam, 1-6. szám)
1970-07-01 / 4. szám
KONZERV- ÉS PAPRIKAIPAR II1111111111! 111111111II111111 lilllíl 1111 III 1111111111111111111 íl 111111I I11 Ill 1111111 lllllllllll II III IIIIIIMIII 1111:11111 lllllll IIIIII llllllllllllllllllllllllll A Konzerv- és Paprikaipari Kutató Intézet alapításának 10 éves jubileuma SZENES ENDRÉNÉ! Konzerv- és Paprikaipari Kutatóintézet Intézetünk alapításának 10 éves jubileumát 1969 októberében ünnepeltük. Az évforduló alkalmából tudományos tanácskozást szerveztünk, amelynek alapgondolata a szocialista országok konzervipari kutatási eredményeinek ismertetése és az eredmények kölcsönös átadásának, átvételének elősegítése volt. A tanácskozás elnöke, Kovács László vezérigazgató bevezető szavaival a 10 éves Intézet működését, munkamódszereinek javulását, a kutatás színvonalának emelkedését, az Intézet kollektívájának az iparvezetés bonyolult feladatába történt beilleszkedését, az Intézetnek az ipar szellemi központjaként betöltött szerepét értékelte. Dr. Török Szilveszter igazgató szám- és tényadatok tükrében ismertette az Intézet 10 éves fejlődését, kutatási feladatait, ipari-vállalati realizálással lezárt eredményeit (lásd: Konzerv- és Paprikaipar 1969. 4. szám). A tanácskozásra meghívott társintézeti vezetők saját intézetük helyzetéről, feladatairól, gazdálkodási rendjéről, kutatási eredményeiről, azok realizálásáról és fejlődő nemzetközi kapcsolataikról adtak tájékoztatást. (Az előadásokat rövidítve közöljük). A tanácskozás Dr. Kardos Ernő nyugdíjas igazgató zárszavával ért véget. Dr. A. Fiktin, docens, a Konzervipari Tudományos Kutatóintézet igazgatója, PLOVDIV Bolgár Konzervipari Tudományos Kutatóintézet kutatómunkája és annak realizálása a gyakorlatban Bulgária felszabadulását követően, a népi uralom éveiben igen nagy mértékben növekedett a konzervipari termelés. Jelenleg a konzervgyártás 42-szerese a háború előttinek (1939) és 20-szorosa az 1948. évi termelésnek. A további években a gyártás mennyisége és a választék bővítése továbbra is emelkedni fog. Az 1975-ig tervezett gyártási program 80%-os növekedést tervez 1968-hoz viszonyítva, tehát 1975. évben 70 300 t konzervet kell gyártanunk. Előnyben részesítünk néhány különösen jó gazdaságosságú konzervterméket, mint pl mélyhűtött gyümölcsök, főzelékek, levek, steril és mélyhűtött húsnélküli és főzelék-húsos készételek, gyermekételek, diétás ételek szárított élelmiszerkoncentrátumok, pasztőrözött levek és nektárok, melyek nagy devizahozamúak és állandó exportpiacra számíthatnak. Előnyben részesítjük az olyan gyártmányokat is, amelyeknek komplett technológiai vonala van. Állandó mértékben növekszik a hagyományos konzerv , steril főzelékek és befőttek, paradicsomsűrítmények stb. — mennyisége. Nagy figyelmet kell fordítanunk a munkaigényes eljárások gépesítésére. Az előkszítő munkák gépesítési fokát a jelenlegi 30%-ról 80%-ra kell növelnünk. Előttünk áll a technológiai vonalak teljes gépesítésének feladata, új termelékenyebb és folyamatos eljárások kidolgozása. Az Intézet az utóbbi években komoly eredményeket ért el, amely alkotó érettségének kezdeti fokaként jelölhető meg. Nagyobb jelentőségű, különösen érdekes feladatok a következők: 1. Elméleti és kísérleti munka alapján kidolgoztuk egy fluidizációs fagyasztó-berendezés prototípusát, amelyet a Jambol-i konzervkombinátban szereltek fel és próbáltak ki. A kísérleti példány a Kricsim-i „Vitamina” kombinátban került felállításra. Mindkettő sikeres ipari szintű kísérletnek bizonyult. A prototípust egy gépesített technológiai vonalba építettük be, amelyet ugyanakkor dolgoztunk ki és szereltünk fel Jambolban. Ez is sikeres ipari kísérletként zárult. Az előzetes számítások alapján a teljes vonal 40—50 leva megtakarítást hoz 1 tonna termelésre vonatkoztatva és körülbelül ugyanannyi a beruházási devizamegtakarítás. Az eljárást ez évben a Bulgarplod még további két konzervgyárban — Pazardzsik és Pleven — bevezeti. A fluidizációs készülék már most is nagy érdeklődésre tart számot külföldön. A jövőben valamennyi hűtőházunkat ezzel kívánjuk felszerelni. Ez évben megkezdődik a berendezés gépipari szériagyártása. Az energetikai és üzemi mutatók szerint a berendezés túlszárnyalja a kapitalista cégek — Lewis, Frigoscandia, Frick és Barbieri gyártmányait, különösképpen málna, szamóca, karfiol, szilva stb. fagyasztására. 2. Intézetünk egy másik lényeges eredménye a „ Dolma”-fajtájú paprika gépi csumázásának megoldása. Teljesítménye kb. 4—500 kg/óra. A sikeres ipari kísérletek alapján lehetővé vált, hogy a gép