Körösvidék, 1937. július-szeptember (18. évfolyam, 147-222. szám)

1937-09-04 / 201. szám

4 Mezőgazdaság Mikor törjük a tengerit? A kukorica törését­­ egyes vidé­keken m­eg szokta előzni a beérés siettetése céljából a bugázás, vagy cím­ervágás. Ezt a műveletet takar­­mányszűk esztendőkben a tak­ar­­mányínség enyhítésére is szokták szórványosan alkalmazni. Ha a cí­mervágást az elvirágzás után foga­­natosítjuk és a csövek fölött még néhány levelet hagyunk, akikor nincs káros hatása a kukorica to­vábbi fejlődésére és nagy mennyi­­nyiségű zöldtakarmányhoz jutunk. A bugázást jobb minél későbben vé­gezni. A kukorica törését a­kkor kezd­jük meg, ha az egyes kukoricasze­mek az úgynevezett köröm próbát állják, vagy nehezen karcolhatóak meg. Ebben az érési állapotban törve és ha a­z órákban és szellőz­­tőztető közbeiktatásával raktáro­zunk, ak­kor a kukorica nem sok gondot fog okozni. Hogy ezt bizto­sítsuk, különös tekintettel kell len­nünk arra, hogy olyan kukoricát termesszünk, amely szeptember vé­géig beérik. Figyelembe kell venni ugyanis, hogy ahol a búzának a kukorica úgyszólván egyedüli előveteménye, a későn beérő kukorica termeszté­sével kettős károsodásnak lehetünk kitéve. Egyrészt a kukorica idő­előtti betörése annak kisebb-na­­gyobb megrongálásával jár, más­részt különösen csapadékosabb, hű­vösebb ősz, vagy korán beálló tél következtében búzatermésünk si­kere is kockázatos. KERTÉSZET ifiiiiiiiuiyniiiiiiiiiiiiiiyniiiii!iiíuniiiii!uiiinii!i Hol vegyünk és hol ne vegyünk gyümölcsfát? Mindenki tudja, hogy a gyü­mölcsfaoltvány bizalmi cikk. Értékle fajtájában van, tehát abban, hogy mit fog teremni. A többit, ami még fontos egy oltványnál, látni lehet. Látni az oltvány alanyát, ami igen fontos, mert jórészt az alanytól függ, hogy miképpen boldogul az oltvány az új talajban, ahová a fa­iskolából kerül. Látni az oltvány korát, pontosabban szólva fiatal­ságát, ami szintén fontos, mert csak a kellően fiatal oltvány tud zök­kenő nélkül alkalmazkodni új he­lyéhez. Látni lehet az oltványon azt is, hogy mentes-e minden fertőző bajtól. Csak a fajtáját nem látni, holott az volna a legfontosabb. A fajtája tekintetében zsákbamacska jófor­mán minden oltvány, még a szak­ember előtt is. Csak évek múlva, mikor meghozzák első gyümölcsü­ket, derül ki, hogy olyan fajtá­­júak-e a fáim, mint amilyenekre ta­lán egész megélhetésemet alapítot­tam. Mi következik ebből? Természete­sen nem az, hogy gyümölcsfát ven­ni tehát veszélyes dolog. Csak is­meretlen kertészetek nevében há­zaló ügynököktől, no meg a min­denféle kedvezményes­ gyümölcsfa­­akcióktól kell tartózkodni, de ezek­től aztán feltétlenül. Aki megbíz­ható, komoly faiskolához fordul, bizalommal várhatja az időt, ami- KÖRÖSVIDÉK kor fái gyümölcsözni és jövedel­mezni kezdenek. Aztán jó tudni még valamit. Amíg egy vadgyü­mölcsmagból ki­adható oltvány lesz, esztendők tel­nek el, esztendőkre terjedő munká­val, költséggel, gonddal és kocká­zattal Megfelelő alanyra szerzett, helyesen nevelt, minden bajtól meg­óvott és fajtájában biztos oltványt tehát olcsón adni lehet, de nevet­séges fillérekért adni nem lehet. A filléres gyümölcsfa nagyon drága! Akkor derül ez­­ ki, amikor megérett rajta az első gyümölcs, ha ugyan elél addig. Mindezt mindenki tudja, mégis beszélni kell róla, mert sokszor könnyelműek vagyunk és nem gon­doljuk meg a legegyszerűbb dolgo­kat, amikor gyümölcsfát veszünk. Nem gondoljuk meg, hogy ami­kor gyümölcsfát ültetünk, 40—50 évre szól a munkánk és az oltványt, ha megbízható helyen vesszük, csak egyszer kell megfizetni. Azt is elfelejtjük sokszor, hogy a komoly faiskolák a jó fájukat ma­guk adják el és nem a »kedvezmé­nyes« akciók rendelkezésére bo­­csájtják. Nem érne annyi embert keserves csalódás és nem érné an­­­­nyi kár gyümölcstermesztésünk ügyét, ha gondolkoznánk egy kicsit, amikor a különféle akciók hirdeté­seit olvassuk. Száz szónak is egy a vége. A gyü­mölcstermesztés alapja és sikeré­nek első feltétele a jó oltvány. A jó oltvány értéke a fajtájában van, erre keressünk tehát biztosítékot, ha ültetünk, mert ez és csak ez a fontos. Nem lehet ugyanis elégszer ismé­telni, hogy azt a gyümölcsfát, ame­lyet komoly faiskolában szerzünk be, csak egyszer fizetjük meg! Szalóky István: Az alvó szemzés Most van ideje az alvó szemzés­­nek. Az alvó szemzés mindig jobb, mint a tavaszi, vagyis hajtó szem­zés. Éppen azért, ha már meg nem történt volna, siessünk az őszi szemzést mielőbb elvégezni. Ennél ügyeljünk arra, hogy a szemzés mi­nél közelebb legyen a földhöz. Leg­helyesebb az alanyt kibontani, va­gyis a földet a gyökerekig elka­parni. Körülbelül két hét múlva Minden szülő felelős azért, hogy gyermekeiért mindent megtegyen, amit meg­tehet. Ezt a nagy gondot könnyedén oldhatja meg min­den szülő, ha gyermekeinek szeptemberi iskolai felsze­relését a „Körösvidék"-boltban szerzi be MINDENFÉLE Diáksapka Tornacipő Tornatrikó Tornanadrág- Iskolai aktatáska if“... Iskolai koffer Iskolai hátizsák Hátitáska Harisnya Svájcisapka Himző-és horgoló-. . pamut Kézimunkaolló Gyermeking Zsebkendő Kötőtű Horgolótű és az összes iskolaszerek! K­őrösvidék , SJL Békéscsaba, Ssd­. István- H l­ll tér 18. (1FGV Kossuth>­­w téri meg­állóval szemben Egy kézből mindent, jót, olcsó áron! Il „MERKUR“ hiteliroda bevásárlási helye! Békéscsaba, 1937 szeptember 4. felülvizsgáljuk a szemrésieket. Ha a levél nyele gyenge érintésre lehűl»1, vagy látjuk, hogy a szem zöld és odaforrl, akkor a­­ kötést e­loldhat­­juk. Ha azt vennénk észre, hogy ro­hamosa­n nő az alany és a kötés be­vág, akkor már előbb is meglazít­­ható, vagy felvágható a kötés. A szemrés akkor végezhető leggyor­sabban, ha a szemző előtt mások kaparják gyökerekig az alanyokat és ismét mások kötözi­k be a bera­kott szemeket. KONYHA Vizes ugorka eltevése télre A tisztára megmosott, lehetőleg frissen szedett és egyforma nagy­ságú ugorkákat egy zománcozott dézsába, vagy nagyobb lábasba rak­juk. Elegendő vizet forralunk és­ ez­zel az ugorkákat leforrázzuk. A vi­zet azután mindjárt leöntjük a­z uborkákról. Közben sósvizet forra­lunk, lehetőleg kősóval. Az üvegek aljára sok kaprot, szőlő- és meggy­­falevelet, valamint tormaszel­e­léket rakunk. Belerakjuk az ugorkákat, közbül is rakva egyszer a leveleik­­ből. A tetejére szintén adunk jócs­kán kaprot. Az üvegeket azután a forró sósvízzel óvatosan megtölt­jük és azonnal lekötözzük erősen, lehetőleg hólyaggal. A konyhában hagyjuk, nem túlságos meleg he­lyen. Két nap múlva megzavaro­­sodu­k és forrni kezd, azután fo­kozatosa­n tisztul. Ha megtisztult, a kamrába elrakjuk. RÁDIÓ A rádió szombati műsora: 6.45: Torma. 7: Hanglemezek. 7.20: Étrend. 10: Hírek. 10.20 és 10.45: Felolvasások. 12: Harangszó. 12.05: Rendőrzenekar. 1.30: Hang­lemezek. 4.15: Harsányi Gizi me­sél. 5: Részletek Irving Berlin "Mimi, a gazdag ember leánya" c. film zenéjéből. 5.25: Mit üzen a a rádió? 5 55: Szalonzene. 7: „Az ezüstpavillon." Felvinczi Takács Zoltán dr előadása. 7.30: P. Tóth Erzsi énekel. 8: Szinielőadás. 9.35: Cigányzene. 10.40: A Mária Te­rézia 1. honvéd gyalogezred zene­kara. — Budapest II.: 5.30: Sza­lonzene. 6: „Penzionált klassziku­sok." Bory István dr felolvasása. 7.30: Mezőgazdasági félóra. 8: Wolff Endre hegedül. 8.45: Tánc- lemezek. VÍDÁM SAROK Nyári eszmecsere — Hogy van szomszéd úr ? — Félig boldog vagyok. — Félig ? . . . — Igen. Úgy van, hogy eluta­zik a feleségem nyaralni... De lehetséges, hogy itthon marad . .. • Nem pletykázott — Nem szép tőled, hogy tovább adtad azt a titkot, amit reábbiz­­tam. — Én nem adtam tovább, csak kicseréltem egy másikért. • A kozmetikusnál — Mondja doktor úr, mit csi­náljon az ember, hogy a keze bőre fehér és puha maradjon ? — Lehetőleg semmit.

Next