Közgazdasági Értesítő, 1943. július-december (38. évfolyam, 27-52. szám)
1943-07-04 / 27. szám
826 KÖZGAZDASÁGI ÉRTESÍTŐ 3. 8. a) Nyers méhviasz a mézelő méh (Apis - mellifka) viaszHikwin kivált anyagból épített termékbőllép, sonkoly, kiolvasztás útján kapott termék. A nyers méhviasz színe a jellegzetes világos sárgától sötétbarnáig váltakozó, némelykor a felületén szürkésszerű bevonatú. Jellegzetesen méhviaszszagú. Szemcsés felületű, kagylós törésű, kissé ragadós, a kéz melegénél gyúrható, kézben gyúrás után nem nyújtható, könnyen elszakadó. Melegítve átlátszó, ■rendszerint barnássárga színű, rendszerint kellemes méhviasz szagú folyadékká olvad. Fizikai és vegyi tulajdonságai rendszerint meg- • felelnek a következő tájékoztató határértékeknek : Fajsúly 151 fokon (úszómódszerrel) .............................. 0.960- 0.970 Olvadáspont ...................... B2.0—64.5 C* Törésmutató (40 C fokra számítva, Marpmann szerint) 42.0—46.0 Savszám ....................................... 10.0—22.0 Eszterszám ................................. 70.0--76.0 Elszappanosítási szám (Böttsdorfer) .....................................80.0 98.0 Viszonyszám (eszzerszám és savszám hányadosa) ........... 3.6—- 3.8 Buehner-féle szám ..................... 3.6—- 3.0 b) Fehérített méhviasz a nyers méhviaszból fehérítéssel (kifakítással, halványítással, a festőanyag oxidációja útján) előállított termék. Színe fehér, esetleg kissé sárgás. Csaknem szagtalan. Melegítve színtelen vagy halványsárga számi folyadékká olvad. Fizikai és vegyi állandói rendszerint megfelelnek a következő tájékoztató határértékeknek : Fajsúly 15 C fokon (úszómódszerrel) ....................................... 0.960— 0.975 Olvadáspont .................................. 63.0- 64.0 C° Törésmutató (40 C fokra számítva, Marpmann szerint ) .. 42.0—44.0 Savszám ................................ 19.0—22.5 Eszterszám ................................... 70.0—76.0 Elszappanosítási szám (Köttsdorfer) ....................................... 89.0 98.0 Viszonyszám (eszterszám és savszám hányadosa) ........... 3.6— 3.8 Buchner-féle szám ............ 3.7— 4.0 c) Kivont méhviasz a méhviasz előállításánál és tisztításánál keletkező hulladékokból oldószerekkel végzett kivonás (extrahálás) útján készült termék. Sötétbarna színű, jellegzetesen dohos szaga, lágy, zsíros tapintata, keserűszű. d) Mit lép a mézelő méh lépje közfalának, ritkábban a teljes lépnek méhviaszból készült utánzata. .4 rendelet hatálya alá tartozó termékek megengedett alapanyagra és segédanyagai. (1) Alapanyaga.2. ús. a) c) pántjaiban meghatározott termék. (2) Segédanyagok : a) fertőzőanyagoktól mentes, tiszta víz a lép (sonkoly) méztartalmának kivonására, illetőleg a lép (sonkoly) vagy viasz főzésére vagy megolvasztására, h) fehérítésre (halványításra) alkalmas, vegyileg (klór, mész, kénessav, kénsav, hidrogénperoxid, káliumpermanganát, terpentinolaj, stb.) vagy fizikailag (vér, csontszén, fullerföld, stb.) ható vegyszerek és anyagok, a nyers méhviasz fehérítésére, és különböző szerves oldószerek (benzin, széntetraklorid, stb.) a méhviasz kivonására. 4. g. .4 rendelet hatálya alá tartozó termékek elnevezése és jelzése. (1) A jelen rendelet hatálya alá tartozó termékeket a 2. 8-ban megjelölt elnevezéssel kell forgalombahozni. Mit lép forgalomba hozatala esetében azt is fel kell tüntetni, hogy öntött vagy hengerelt-e a műlép. 12) A termékek elnevezését az áru csomagolási burkolatán, illetőleg burkolat nélkül forgalombahozott árunál az anyagba sajtolva kell feltüntetni. (3) Fel kell tüntetni továbbá az árun, illetőleg csomagolási burkolatán az árut előállító vállalat nevét (cégét), lakóhelyét (telephelyét). (4) Fel szabad tüntetni a tennék esetleges költött nevét vagy üzleti megjelölését, illetőleg védjegyét abban az esetben, ha ez az áru eredetére, származására és felhasználására vonatkozóan megtévesztésre nem alkalmas. 5. §. A rendelet hatálya tartozó termékek hamisításának tilasutazása. (1) Tilos méhviasz elnevezéssel vagy megtévesztő módon a méhviaszra történő utalással a 2. 1j-ban meghatározottaktól eltérő anyagot forgalombahozni. Ez a rendelkezés nem vonatkozik azokra az ipari termékekre, amelyek méhviaszon és elszappanosító anyagon kivül csak vizet tartalmaznak és amelyeknek méhviasztartalma legalább 25% (pl. méhviaszpadlóviasz). (2) Tilos olyan méhviaszt forgalomba hozni, amely idegen állati, növényi vagy ásványi eredetű anyagokból többet tartalmaz mint 1943. július 4.