Közgazdasági Értesítő, 1943. július-december (38. évfolyam, 27-52. szám)

1943-07-04 / 27. szám

826 KÖZGAZDASÁGI ÉRTESÍTŐ 3. 8. a) Nyers méhviasz a mézelő méh (Apis -­ mellifk­a) viaszHikwin kivált an­yagból épített term­ékből­­lép, sonkoly, kiolvasztás útján ka­pott termék. A nyers méhviasz színe a jelleg­zetes világos sárgától sötétbarnáig váltakozó, némelykor a felületén szürkésszerű bevonatú. Jellegzetesen méhviaszszagú. Szemcsé­s felü­letű, kagylós törésű, kissé ragadós, a kéz mele­génél gyúrható, kézb­en gyúrás után nem nyújt­ható, könnyen elszakadó. Melegítve átlátszó, ■rendszerint barnássárga színű, rendszerint kel­lemes méhviasz szagú folyadékká olvad. Fizi­kai és vegyi tulajdonságai rendszerint meg- •­ felelnek a következő tájékoztató határértékek­nek : Fajsúly 15­­1 fokon (úszó­módszerrel) .............................. 0.960- 0.970 Olvadáspont ...................... B2.0—64.5 C* Törésmutató (40 C fokra sz­á­m­ítva, Marpmann szerint) 42.0—46.0 Savszám ....................................... 10.0—22.0 Eszterszám ................................. 70.0--76.0 Elszappanosítási szám (Bötts­dorfer) .....................................80.0 98.0 Viszonyszám (esz­zerszám és savszám hányadosa) ........... 3.6—- 3.8 Buehner-féle szám ..................... 3.6—- 3.0 b) Fehérített méhviasz a nyers méhviaszból fehérítéssel (kifakítással, halványítással, a fes­tőanyag oxidációja útján) előállított termék. Színe fehér, esetleg kissé sárgás. Csaknem szag­talan. Melegítve színtelen vagy halványsárga számi folyadékká olvad. Fizikai és vegyi állan­dói rendszerint megfelelnek a következő tájé­koztató határértékeknek : Fajsúly 15 C fokon (úszómód­szerrel) ....................................... 0.960— 0.975 Olvadáspont .................................. 63.0- 64.0 C° Törésmutató (40 C fokra szá­mítva, Marpmann szerint ) .. 42.0—44.0 Savszám ................................ 19.0—22.5 Eszterszám ................................... 70.0—76.0 Elszappanosítási szám (Kötts­dorfer) ....................................... 89.0 98.0 Viszonyszám (eszterszám és savszám hányadosa) ........... 3.6— 3.8 Buchner-féle szám ............ 3.7— 4.0 c) Kivont méhviasz a méhviasz előállításánál és tisztításánál keletkező hulladékokból oldó­szerekkel végzett kivonás (extrahálás) útján készült termék. Sötétbarna színű, jellegzetesen dohos szaga, lágy, zsíros tapintata, keserűszű­. d) Mit lép a mézelő méh lépje közfalának, rit­kábban a teljes lépnek méhviaszból készült utánzata. .4 rendelet hatálya alá tartozó termékek megengedett alapanyagra és segédanyagai. (1) Alapanyag­a.2. ús. a) c) pántjaiban meg­határozott termék. (2) Segédanyagok : a) fertőzőanyagoktól mentes, tiszta víz a lép (sonkoly) méztartalmának kivonására, illetőleg a lép (sonkoly) vagy viasz főzésére vagy meg­olvasztására, h) fehérítésre (halványításra) alkalmas, ve­gyileg (klór, mész, kénessav, kénsav, hidrogén­­peroxid, káliumpermanganát, terpentinolaj, stb­.) vagy fizikailag (vér, csontszén, fullerföld, stb.) ható vegyszerek és anyagok, a nyers méh­viasz fehérítésére, és különböző szerves oldószerek (benzin, széntetraklorid, stb.) a méhviasz kivonására. 4. g. .4 rendelet hatálya alá tartozó termékek elnevezése és jelzése. (1) A jelen rendelet hatálya alá tartozó ter­mékeket a 2. 8-ban megjelölt elnevezéssel kell forgalombahoz­ni. Mit lép forgalomba hozatala esetében azt is fel kell tüntetni, hogy öntött vagy hengerelt-e a m­ű­lép. 12) A termékek elnevezését az áru csomago­lási burkolatán, illetőleg burkolat nélkül for­­galombahozott árunál az anyagba sajtolva kell feltüntetni. (3) Fel kell tüntetni továbbá az árun, illető­leg csomagolási burkolatán az árut előállító vállalat nevét (cégét), lakóhelyét (telephelyét). (4) Fel szabad tüntetni a tennék esetleges költött nevét vagy üzleti megjelölését, illetőleg védjegyét abban az esetben, ha ez az áru ere­detére, származására és felhasználására vonat­kozóan megtévesztésre nem alkalmas. 5. §. A rendelet hatálya tartozó termékek hamisításának tilasutazása. (1) Tilos méhviasz elnevezéssel vagy meg­tévesztő módon a méhviaszra történő utalással a 2. 1j-ban meghatározottaktól eltérő anyagot forgalombahozni. Ez a rendelkezés nem vonatkozik azokra az ipari termékekre, amelyek méhviaszon és el­­szappanosító anyagon kivül csak vizet tartal­maznak és amelyeknek méhviasztartalma leg­alább 25% (pl. méhviaszpadlóviasz). (2) Tilos olyan méhviaszt forgalomba hozni, amely idegen állati, növényi vagy ásványi ere­detű anyagokból többet tartalmaz mint 1943. július 4.

Next