Árkus József (szerk.): Ludas Matyi évkönyve, 1985
A Ludas Matyi szakácskönyve
ÉTEL ÉS IRODALOM Elöljáróban, kedves Olvasó, három kérdést szeretnénk feltenni: 1. Szereti ön az irodalmat? , 2. Szereti ön a gyomrát? 3. Keresztkérdés: melyiket szereti jobban? Nehéz a választás? Nincs baj, mert nem is kell választani, együtt lesz itt minden. A most következő fejtörő minden kérdése a gyomrunkkal — étellel, itallal, evéssel — kapcsolatos, s valamennyi irodalmi fogantatású. Jó fejtörést kívánunk! És jó étvágyat! Köszönik, nem éhesek? Most még nem, de mire a végére érnek... Fejtés közben jön meg az étvágy! 1. Idézet egy nagy költőnk verséből: „Mi tagadás — mond a szolga — A cicus nem vétett, Én evém meg őhelyette Reggel az ebédet." Ki a vers szerzője — és szenvedő hőse, a címadó cicus? 2. Világhírű musical is készült abból a regényből (más címmel!), amelynek hőse egy tejesember. Mi a neve emberünknek, s ki a könyv szerzője? 3. Előbb a tejet említettük, most essék szó egy másik kellemes, frissítő italról, amelyikből az ötórai a leghíresebb, de a nap bármely szakában jólesik... A pontok helyébe tessék beírni Katherina Mansfield híres elbeszélésének a címét. 4. Ilf és Petrov regényének címében szerepel egy állat, amelyből ízletes, finom pecsenye készülhetne, ha nem nemesfémből volna. Melyik regényre gondoltunk? 5. Reggeli Tiffanynál — Ebéd a kastélyban — Vacsora a Hotel Germániában. Ki az a három író, akit műveik címe alapján a játékos önkény így egymás mellé sorolt? 6. Pék Mária minden jeles alkalomra halat ránt, túróscsúszát készít. Melyik írónk melyik művében ? 7. A disznótor nem éppen diétás lakoma, de nagy ihletforrás. Disznótor című versében így óhajtozott Petőfink: „Egy gömböc legyen a Magas ég, És mi a gömböcben Töltelék!" De mi a gömböc? 8. Ha már a témánál tartunk, melyik jeles írónőnk írt regényt Disznótor címmel? 9. Előbbi pontban említett írónőnk Az őz címmel is írt egy nagysikerű könyvet. Ezzel elérkeztünk a vadételek világába, s ez jó alkalom arra, hogy megkérdezzük, ki írta a Legenda a nyúlpaprikásról című regényt? 10. Melyik költőnk nagy gyermekkori vágya volt „egyszer libasültet enni’? 11. Ennyi pecsenye után igazán jól jönne már egy kis itóka. Apropó, kitől kapta Bölöni Györgyné, Márkus Ottilia írónő — Anatole France egykori titkárnője — az Itóka nevet? 12. Húsok után különösen az az ital kellemes, amelyik Gárdonyi Géza színművének is címadója? Mégpedig? 13. Somerset Maugham egyik művének címe: Cakes and Ale. Magyarul? 14. Az ókori irodalom nagy zabálása a Trimalchio lakomája. Mi a címe Petronius művének, ahol e lakoma leírását olvashatjuk? 15. Ki írt könyvet Budapest Nagykávéház címmel? 16. „A csirkét főzik, a csirkét megeszik, a csirke ezt nem szereti...” — énekelte Kosztya kapitány Pogonyin — egy átnevelő táborban játszódó — színművében. Mi a darab címe? 17. „Utas, köszönts rám egy pint bort...” Melyik Csokonai-versből való az idézet? 18. Kinek a regénye a Forr a bor? 19. Melyik híres magyar versből valók e sorok: „Lélek és bor két atyafi Gyermekek; Hol van a hal, mely dicső volt És remek?” 20. Sózott, tartósított halikra: a) Csiky Gergely egyik színművének a címe; b) Egy főzelékfélével együtt Scannicci-Tarabusi vígjátékának a címe (a Madách Színházban mutatták be, Pécsi Sándor főszereplésével) . c) Megtalálható egy sikeres tévésorozat címében is. 21. Vastag héjú, ehető húsú tengeri kagyló. Szerepel Feydeau egyik vígjátékának a címében is.