Árkus József (szerk.): Ludas Matyi évkönyve, 1985

A Ludas Matyi szakácskönyve

ÉTEL ÉS IRODALOM Elöljáróban, kedves Olvasó, három kérdést szeretnénk feltenni: 1. Szereti ön az irodalmat? , 2. Szereti ön a gyomrát? 3. Keresztkérdés: melyiket szereti jobban? Nehéz a választás? Nincs baj, mert nem is kell választani, együtt lesz itt minden. A most következő fejtörő minden kérdése a gyomrunkkal — étellel, itallal, evéssel — kapcsolatos, s valamennyi irodalmi foganta­­tású. Jó fejtörést kívánunk! És jó étvágyat! Kö­szönik, nem éhesek? Most még nem, de mire a végére érnek... Fejtés közben jön meg az étvágy! 1. Idézet egy nagy költőnk verséből: „Mi tagadás — mond a szolga — A cicus nem vétett, Én evém meg őhelyette Reggel az ebédet." Ki a vers szerzője — és szenvedő hőse, a címadó cicus? 2. Világhírű musical is készült abból a re­gényből (más címmel!), amelynek hőse egy tejesember. Mi a neve emberünknek, s ki a könyv szerzője? 3. Előbb a tejet említettük, most essék szó egy másik kellemes, frissítő italról, amelyik­ből az ötórai a leghíresebb, de a nap bármely szakában jólesik... A pontok helyébe tessék beírni Katherina Mansfield híres elbeszélé­­sének a címét. 4. Ilf és Petrov regényének címében szere­pel egy állat, amelyből ízletes, finom pecse­nye készülhetne, ha nem nemesfémből vol­na. Melyik regényre gondoltunk? 5. Reggeli Tiffanynál — Ebéd a kastélyban — Vacsora a Hotel Germániában. Ki az a há­rom író, akit műveik címe alapján a játékos önkény így egymás mellé sorolt? 6. Pék Mária minden jeles alkalomra halat ránt, túróscsúszát készít. Melyik írónk melyik művében ? 7. A disznótor nem éppen diétás lakoma, de nagy ihletforrás. Disznótor című versé­ben így óhajtozott Petőfink: „Egy gömböc legyen a Magas ég, És mi a gömböcben Töltelék!" De mi a gömböc? 8. Ha már a témánál tartunk, melyik jeles írónőnk írt regényt Disznótor címmel? 9. Előbbi pontban említett írónőnk Az őz címmel is írt egy nagysikerű könyvet. Ezzel elérkeztünk a vadételek világába, s ez jó al­kalom arra, hogy megkérdezzük, ki írta a Legenda a nyúlpaprikásról című regényt? 10. Melyik költőnk nagy gyermekkori vá­gya volt „egyszer libasültet enni’? 11. Ennyi pecsenye után igazán jól jönne már egy kis itóka. Apropó, kitől kapta Bölö­­ni Györgyné, Márkus Ottilia írónő — Anatole France egykori titkárnője — az Itóka nevet? 12. Húsok után különösen az az ital kel­lemes, amelyik Gárdonyi Géza színművének is címadója? Mégpedig? 13. Somerset Maugham egyik művének cí­me: Cakes and Ale. Magyarul? 14. Az ókori irodalom nagy zabálása a Tri­­malchio lakomája. Mi a címe Petronius mű­vének, ahol e lakoma leírását olvashatjuk? 15. Ki írt könyvet Budapest Nagykávéház címmel? 16. „A csirkét főzik, a csirkét megeszik, a csirke ezt nem szereti...” — énekelte Kosztya kapitány Pogonyin — egy átnevelő táborban játszódó — színművében. Mi a darab címe? 17. „Utas, köszönts rám egy pint bort...” Melyik Csokonai-versből való az idézet? 18. Kinek a regénye a Forr a bor? 19. Melyik híres magyar versből valók e sorok: „Lélek és bor két atyafi Gyermekek; Hol van a hal, mely dicső volt És remek?” 20. Sózott, tartósított halikra:­­ a) Csiky Gergely egyik színművének a cí­me; b) Egy főzelékfélével együtt Scannicci-Ta­­rabusi vígjátékának a címe (a Madách Színház­ban mutatták be, Pécsi Sándor főszereplésé­vel) . c) Megtalálható egy sikeres tévésorozat cí­mében is. 21. Vastag héjú, ehető húsú tengeri kagyló. Szerepel Feydeau egyik vígjátékának a címé­ben is.

Next