Ludas Matyi, 1967 (23. évfolyam, 1-52. szám)

1967-08-24 / 34. szám

Mielőtt a kőbányai sör­mezőkre ellátogattunk vol­na, a sörről, azonkívül, hogy folyékony kenyér, csak a két legalapvetőbb dolgot tudtuk: 1. malátából ké­szül ; 2. nyáron sohasincs elég belőle. A Maglódi úti ászok pin­­cékben tett tanulmányi ki­rándulásunk során aztán némi fogalmat arról is nyer­tünk, milyen tortúrán kell átmennie annak a szegény malátának, míg egy pikoló világos lesz belőle. Mivel gyakorlati tapasztalataink szerint a sörnek a fele hab­ból áll, mindenütt kerestük az üzemben a habkészítő­részleget, de felvilágosítot­tak bennünket, hogy azt a vendéglátóipar állítja elő saját rezsiben, ők csak az alapanyagot szolgáltatják hozzá. Próbáltuk kibogozni azt a nagy rejtélyt is, hogyan lehet az, hogy a sör, bár évről évre többet termelnek belőle, mégis évről évre ke­vesebb lesz? Tíz évvel ez­előtt csak 3 millió hektónyi sört gyártottak, az idén már több mint 5 millió hekto­liter a termésük, mégis job­ban panaszkodunk a sör­hiányra, mint egy évtized­del ezelőtt? Úgy látszik, a fogyasztók kapacitása na­gyobb ütemben nőtt, mint a sörgyáraké. Mert mi az az ötmillió hektó sör? A tíz­milliós nemzet polgárai kö­zött arányosan szétparcel­lázva, mindössze 70 liter jut belőle egy embernek évente. (Szinte látjuk, hogyan ragad most a kedves olvasó papírt és ceruzát, s gyors utána­­számolással kideríti, hogy nem is 70, hanem csak 50 liter a fejkvóta. Igen, igen, kedves olvasó, amikor meg­termelik, csak 50 liter, de mire a vendéglőkben kimé­rik, lesz abból 70 is!) A rej­tély kulcsát sörföldrajzi ta­nulmányaink során véltük megtalálni. Kiderült ugyan­is, hogy területi megoszlás szerint a sörfogyasztásban a bányavidékek vezetnek, de mindjárt utánuk a hagyo­mányos borvidékek követ­keznek. Milyen tanulságot lehet ebből levonni? Azt, hogy hazánk az elmúlt évti­zedek alatt agrár-borivó or­szágból ipari-sörivó ország­gá vált. A gyárban különben na­gyon büszkék arra, hogy a sör szállítását teljesen gépe­sítették, lovaik „kivándo­roltak” Olaszországba és Ju­goszláviába, s ott továbbra is a sörszakmában dolgoz­nak, ki mint igavonó, ki mint sörkorcsolyának is ki­tűnő virsli, és büszkén mu­togattak egy szürke, nagy­fülű jószágot? Jól nézzük meg, mert ez az országban az utolsó söröscsacsi. Mi ezt az állítást, tisztelettel bár, de kétségbevontuk. PRÓBAFÚRÁS A MAGLÓDI ÚTON — Termál?­­ Nem! Tizenhárom fokot Kinizsi . . . mondván: sajna, sörös csa­csiból akad még több is szé­les e hazában. Legkivált­­képp egyik-másik talpon­állónk tájékán. (Barát—Radványi)

Next