Liebermann Leó: Közlemények az Állatorvosi Tanintézet Vegytani Laboratoriumából (Értekezések a természettudományok köréből, 11/25., 1881)

I. A kénessav kimutatása a borban és más folyadékokban. A következőkben leírt eljárások ismeretes vegytani elve­ken alapulnak ugyan, de mindazonáltal ily alakban eddig tud­tommal nem alkalmaztattak. Ajánlhatom azokat nemcsak egy­­szerűségek, de kiváló érzékenységeknél fogva is e­l­ső módszer. Destilláljunk le a borból 15—20 CCm-t. A párlatot hígítsuk ugyanannyi vízzel, tegyünk hozzá néhány csepp jód­­sav-oldatot *), néhány csepp chloroformot és rázzuk össze. Ha a folyadék kénessavat tartalmaz, a chloroform a szabaddá lett jódtól violaszínűvé fog festetni. Ha a kénessav mennyisége csak némileg jelentékeny, a folyadék mindjárt a jódsav hozzá­tétele után, sárgás barna szint ölt. A párlatot csak akkor szükséges vízzel hígítani, ha alko­­holikus folyadékot destillálunk, ama czélból, hogy az utólag hozzátett chloroform képes legyen kiválni. Kísérleteim kimutatták, hogy egy oldatból, mely 500,000 részben egy rész kénessavat tartalmaz, 2 CCm. elég, hogy abban a kénessavat világosan kimutassuk. *) E reactiót már 1860. -han alkalmazta a kénessav térfogati meghatározására. (Természettudományi társulat közlönye, 1860-ik év. p. 67.) ; M. T.­­­. ÉRT. A TERMÉSZET TUD. KÖRÉRŐL. 1881. XI. K. 25. SZ. 1

Next