Liebermann Leó: Közlemények az Állatorvosi Tanintézet Vegytani Laboratoriumából (Értekezések a természettudományok köréből, 11/25., 1881)
I. A kénessav kimutatása a borban és más folyadékokban. A következőkben leírt eljárások ismeretes vegytani elveken alapulnak ugyan, de mindazonáltal ily alakban eddig tudtommal nem alkalmaztattak. Ajánlhatom azokat nemcsak egyszerűségek, de kiváló érzékenységeknél fogva is első módszer. Destilláljunk le a borból 15—20 CCm-t. A párlatot hígítsuk ugyanannyi vízzel, tegyünk hozzá néhány csepp jódsav-oldatot *), néhány csepp chloroformot és rázzuk össze. Ha a folyadék kénessavat tartalmaz, a chloroform a szabaddá lett jódtól violaszínűvé fog festetni. Ha a kénessav mennyisége csak némileg jelentékeny, a folyadék mindjárt a jódsav hozzátétele után, sárgás barna szint ölt. A párlatot csak akkor szükséges vízzel hígítani, ha alkoholikus folyadékot destillálunk, ama czélból, hogy az utólag hozzátett chloroform képes legyen kiválni. Kísérleteim kimutatták, hogy egy oldatból, mely 500,000 részben egy rész kénessavat tartalmaz, 2 CCm. elég, hogy abban a kénessavat világosan kimutassuk. *) E reactiót már 1860. -han alkalmazta a kénessav térfogati meghatározására. (Természettudományi társulat közlönye, 1860-ik év. p. 67.) ; M. T.. ÉRT. A TERMÉSZET TUD. KÖRÉRŐL. 1881. XI. K. 25. SZ. 1