Dr. Kosutány Tamás: A különböző eredetű Saccharomycesek befolyása a bor képződésére (Értekezések a természettudományok köréből, 23/12., 1895)

2 DR. KOSUTÁNY TAMÁS. Ezen kérdés iránt tisztába jönni volt czélja azon vizs­gálódásoknak, melyekről 1891. év tavaszán voltam szeren­csés jelentést tehetni s melynek folytán kísérleteim folyta­tására megbizattam. Ezen folytatott kísérletek eredményei a következőkben foglalhatók össze : l­. kísérleti sorozat. 1891. márczius 12-én a budapesti szőlészeti és borá­szati tanintézettől többféle amerikai szőlőbort és élesztőt kaptam. A február 13-án pasteurözött musthoz Herbemont­­élesztőt tettem, azonkívül szereztem 2 liter komlózatlan sör­levet (sörmust, Bierwürze), melyben literenkint 90 gr nád­­czukrot és 6 gr tiszta borkősavat oldottam fel, azután két 1 x/2 literes palaczkba töltvén az egyiket némi somlai, a másikat némi Herbemont-élesztővel kevervén, Schrötter-féle biztosítócsővel szorosan elzártam s a palaczkok súlyát meg­mérvén, erjedni hagytam. A napi súlyveszteségeket az I. táblázatban, a kierjedt folyadékok elemzésének eredményeit a II. táblázatban állí­tottam össze. Hogy az eredmények könnyebben összehasonlíthatók legyenek, a 627 cm­³ 684­5 gr­mustra vonatkozó adatokat 1000 cm 3-re átszámítottam. Mindenekelőtt kitetszett, hogy a Herbemont-élesztő a mustot sokkal lassabban indította erjedésnek s az erjedés későbben fejeződött is be. A Herbemont-élesztő igen sok alkoholt (10'64°/0s) s a legtöbb szénsavat termelte, ezenkívül sok illó s még több nem illó savat nemzett. A kierjedt bor izén és szagán az amerikai jelleg tisztán felismerhető volt. Egészen máskép viselkedtek a sörlevek. A somlai élesztő erélyesebben kezdett működni, de már 23-án majdnem befe­jezte működését, miközben a palac­k 61 gr-ot vesztett súlyá­ból, ezen súlyveszteség márczius 30-ig 62,5 gr-ra emelkedett. A Herbemont-élesztővel kevert sörlé csak 4­ 5 nap múlva kezdett erjedni, erjedése lassúbb lefolyású volt s 56 gr szénsav veszteség után megszűnt.

Next