Természettudomány. A Magyar Természettudományi Társulat közlönye 1. (1946)

TARTALOM Anghi Csaba Geyza: Az őrző kutyák pe­digréje 189. Aujeszky László: Szabadszem­nel látható kristályszerkezet a zúzmarán 28. — Fényszórók szerepe a meteorológiai kutatásban 1­24. —­ Hosszú tartamra szóló időjelzések 190. Bacsó Nándor: Portölcsér az Alföldön 152. Raskai Ernő: Színes anyagok a meteoro­lógiában 19. — Fluoreszkálás és fény­­érzékenység 191. Bay Zoltán: Az atomkorszak kezdetén 1. Beretzk Péter: Madarak tojáspusztítása 90. Boros Ádám: Újabb tőzegmohás láp a főváros közelében 62. — A mészkő képződésében közreműködő növények 112. Éber Zoltán: Mennyi idő alatt veszi észre áldozatát a keresztespók? 126. Erdey László: Horganyozott vashordó megtisztítása petróleumtól 28. Erdey-Grúz Tibor: Hevesy György, az új magyar Nobel-díjas 13. — A nemes­gázok felfedezésének félszázados év­fordulója 21. Fábián Gyula: Új módszer a mutáció kutatásában 123. Finály István: A gyilkos galóca méreg­anyaga 23. — Szintetikus orvosi kéz­mosószer 127. Frenyó Vilmos: A levéllemez szervező­dése 56. Gaál István: Kéklepkéink 25. — Mangán­nyomok a Bükk-hegységben 146. Hanek Emil: Malátakivonat házi készí­tése 125. Húsz Béla: Kétszer termő körtefa 61. — Vavilov emlékezete 92. — A kolorádói burgonyabogár Ausztriában 124. — üvegházi fonálféreg 192. Kadocsa Gyula: Földikutya a veteményes kertben 28. — A rózsalevéldarázs kár­tétele 153. Kieselbach Gyula: A dió termésének és levelének C-vitamintartalma 25. — A margarin tápértéke 27. — Az étvágy­­gerjesztő anyagok 48. — A szacharin előállítása és hamisítása 63.­­ - Hor­ganytartalmú must, illetőleg bor fel­­használása 64. — A káliumvegyületek ártalmassága 64. — A csecsemő C- vitaminszükséglete 64. — A burgonya szag- és ízanyagai 126. — Mesterséges ételzsír és a margarin festése 127. — Emberi csontok hamujának fluoresz­cenciája 151. — Az élelmiszeripar és a konyha fémeszközei 182. — A peni­cillingomba csírázó koridiumainak pe­nicillintermelése 191. — Dohányfüsttől sárga foltok eltávolítása 192. Knapp Oszkár: Az üveg az orvos szolgá­latában 106. Koczkás Gyula: Természettudomány és nevelés 149. Mendöl Tibor: A dunai vízi út jelentősége 129. Ortvay Rudolf A fizikai megismerés alap­jai 136. Pekár Dezső: Az első hazai röntgen­képek 59. Pillér László: Az izületi nedv 84. — Le­járt színérzékeny filmek hasznáható­­sága 95. Rapaics Raymond: A protoplazma száz éve 97. Réthly Antal: Százéves szakaszosság az időjárásban 72. Rotarides Mihály: A halak testalakja és helyváltoztatása 142. H. Schiller Pál: Az állati értelem 161. Somogyi Zsigmond: A tetovált jelek el­tüntetése 94. Steinwalter Győző: A keresztespók há­lója és áldozata 187. Stohl Gábor: A törzsfejlődés termodina­mikai kapcsolatai 77. Surányi János: Az édes cirok termesztése és hasznosítása 121. Székessy Vilmos: A sásbogarak mint levegőélősködők 93. Szent-Györgyi Albert: Az izommozgás mechanizu­sa 9. Tarnóczy Tamás: Kempelen Farkas be­szélőgépe 52. — Az ipszofon 150. — A beszédhangok kialakulása 168. Tasnádi Kubacska András: A Tem­észet­­tudományi Múzeum új élete 38. Terényi Sándor: Dohánylúg készítése és használata 96. Tóth László: Virtanen, a Nobel-díjas finn biokémikus 87. Vadász Elemér: Lamarck helye a föld­tanban 44. Verő József: A könnyűfémek jövője 65. Vizsalyi László: A mikroszkópi fényké­pezés 117. Zalán Ervin: A repülő ember 33. Zimmermann Ágoston: Lovak tájékozó­dási képessége 62.­­ Az alkat befo­lyása a hegedülésre 191. TÁRGY Alföld. Portölcsér az A.-on 152. Alkat. Az a. befolyása a hegedü­lésre 191. Állat. Az á.-i értelem 161. Atomkorszak. Az a. kezdetén 1. Beszédhangok. A b. kialakulása 168. Beszélőgép. Kempelen Farkas b.-e 52. Bor. Horganytartalmú must, illetőleg b. felhasználása 64. Burgonya. A b. szag- és ízanyagai 126 UTAT. Burgonyabogár. A kolorádói b. Ausztriá­ban 124. Bükk-hegység. Mangán-nyomok a B.-ben 146. Cirok. Az édes c. termesztése és haszno­sítása 121. C-vitamin. A csecsemő C-szilézise 94. — A dió termésének és levelének C.-tar­­talma 25.

Next