Magyar Chemiai Folyóirat 11. (1905)

Tartalom

TARTALOM. V Oldal Az élesztők viselkedése különböző tápsókkal szemben. — Káliumsók ha­tása az erjedésre.. ........................................................................................ 45 A glycerin keletkezéséről a szeszes erjedésnél. — Amylalkohol képződése az erjedésnél. — Az élesztő kataláz. — Új diamalkészítmény. — Alkoholtól mentes ital maláta- vagy gyümölcsczefréből. — Az át­ugró czefrézés (Springmaischverfahren) mint az elerjedés szabályozója 46 Az átugró czefrézés használhatósága. — A maláta proteolites enzimjéről. — Argináz az élesztőben ................. ... ... ....................... ... 47 Glykogenben szegény élesztő előállítása és annak alkalmazása diabetikus húgyvizsgálatnál. — A fehérjék szerepe az alkoholos erjedésnél. — Az alkoholos erjedésnél észlelhető chemiai folyamatokról. — Az enzimek reverziójáról .... ... .................................................. 48 Elemző chemia. Rovatvezető : Doby Géza. Uj módszer nitrátok meghatározására . ... ... ................ ... ... ... 15 Borkősav kimutatása czitromsavban. — Methylalkohol kimutatása Methyl­alkoholban .................................................................. .......... ... ... 16 Vanadinum elválasztása vas- és alumíniumtól. — Hydrogénfluroid meg­határozása a kereskedésbeli készítményben ... ... ... ... ... ... 174 Új chlórmeghatározási módszer chlórmészben. — Szerves vegyületek elemzése nátriumperoxiddal. — Formaldehyd és paraformaldehyd egyszerű meghatározási módja . ... ................ ................ ... ... .......... 175 A czitromsav minőleges kimutatása jodoformreakczióval. — Új módszer a borkősav súly szerint való meghatározására. — Új kémszer alkaloidokra .......................................................................... ... ... ... 176 Mezőgazdasági chemia. Rovatvezető : ’Sigmond Elek. Tanulmány a rozs- és búzanövény fejlődéséről... ... ... ... ... ... ... 188 A talaj elemzése növénynyel. — Különböző alakban nyújtott nitrogén­trágyák hatása burgonyára és zabra. — A szilárd állati ürülékben foglalt foszforsav trágyázó hatásáról ... ... ... ... ... ... ... ... 180 A Wolters-foszfát, Thomas-salak és szuperfoszfát viszonylagos hatóképes­ségéről. — A nyers és tiszta káliumsók eltérő hatásáról a burgo­nyára és takarmányrépára. — A nyers és tiszta káliumsók hatásáról calciumvegyületek jelenlétében ... ... ... ... ... ... .................. 190 Különféle calcium- és magnesiumtartalmú vegyületek és ásványok trágyázó hatásáról. — Tanulmány a takarmány zsír- és egyéb alkatrészeinek hatásáról a tejtermelésre vonatkozólag. — Minő hatású a fölös mennyiségű szénsavas mész a tápanyagok kihasználására. — Meg­változik-e a borok chemiai összetétele a derítés következtében... ... 191 Borszűrésre használható azbeszt minősége. — Újítás a vasrefraktométeren 192

Next