Magyar Demokrata, 2018. április-június (22. évfolyam, 14-26. szám)

2018-06-27 / 26. szám

a*?:9«­ysyieffyuA vmwMv 20 MÁTYÁS KIRÁLY EMLÉKÉVDl 8­­LY­I­­ÉVI matyasemlekev.hu A Mátyás király Emlékév lebonyolítója a Magyarság Háza , civ­ál­y Díjak a POSZT-on A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozót június 7. és 16. között tartották, versenyprogramjában 14 előadás szerepelt, ebből négy fővárosi, öt vidéki és öt határon túli produk­ció. A június 16-i gálaesten számos szakmai díjat átadtak. A zsűri a legjobb előadásnak a Kolozsvári Állami Magyar Színház Rosmersholm című­­Áron-darabját választotta, míg a legjobb rendezés díját Székely Kriszta kapta a Katona József Színházban bemuta­tott A kaukázusi krétakörért. A legjobb női főszereplő Imre Éva (Rosmersholm), a legjobb férfi főszereplő Kocsis Gergely lett (A kaukázusi kré­takör, Katona József Színház). A közönségdíjat a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Illatszertár című előadása nyerte. Székely Kriszta Imre Éva Kocsis Gergely Felsinger Domonkos színész, miután átvette a közönségzsűri különdíját a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Illatszertár című előadásáért 57 iCtin­lilHK­iKI 2018. június 27. Töltött sült krumpli Nézem a moszkvai labdarúgó-világbajnokságot, ahol a részt vevő országok kapnak némi bemutatkozási lehetőséget. Hallom ám, hogy a sült burgonyát Belgiumban fedezték fel. Ezen bizony el kellett gon­dolkodnom. Mert az emberiség az ételek alapanyagait eredendően vagy megfőzi, vagy megsüti. (Az átmeneti és kultúráktól függő hőke­zeléseket, pl. gőzölést vagy párolást most mellőzhetjük.) A Dél-Ame­­rikából származó növényt, bár 7000 éve fogyasztják, de legalább 5000 éve termesztik. Vajon miért? Csak nem azért, hogy nyersen megegyék, esetleg nyersen megetessék állatokkal? Vagy az is lehet, hogy csak főzték évezredeken át, és a sütő-főző emberiségben év­ezredekig nem akadt ember, aki megsütötte volna krumplit? Esetleg onnan számítjuk az első sült krumplit, hogy Európában ki sütötte meg azt először? Ki tudja már azt, vagy ki tudta valaha is? Szerintem abban a közösségben sütötte meg először valaki, amely közösség­nek a krumpli először a keze ügyébe került. Dél-Amerikában is és Európában is. Az első európai tulajdonosaik a 16-ik századi spanyolok és portugálok vol­tak. Lehet, hogy nekik nem volt annyi eszük, hogy krump­lit süssenek? Nem hiszem. Közepes krumplikat megmo­sok, kefével letisztítok. A bur­gonyát 3/4 részig keresztbe bevagdosom 2-3 mm vastag szeletekre, úgy, hogy a krumpli alja egyben maradjon. A krumplikat sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Ecsettel minden burgonyát bekenek sós libazsírral úgy, hogy a zsír a vágásokba is befolyjon. A krumpli tetejét megsózom. Az egészet 200 fokos sütőben 35-40 percig sütöm. Kiveszem a sütőből. A bevágá­sokba szalonnaszeleteket, hagymakarikákat, kolbászkarikákat eset­leg fokhagymagerezdeket tűzdelek. A megtűzdelt krumplit, még 10 percre betolom a sütőbe. Ha kész, házi jellegű összekevert tejföllel locsolhatom, de sajttal is szórhatom. ízlés szerint fűszerezem. SAJAT HAGYOMÁNYAI DUÓI N­ ÁSS. ALKOSS. GYARATÍTS. S A HAZA FÉNYRE DERÜL tsf-ni 1 r— —7 a 1 / /"-n n 1­­ / 1 1 a­tV"1 USZARKONYHA ! Házigazda: Fülöp Tibor Zoltán

Next