Magyar Építőipar, 2001 (51. évfolyam, 1-12. szám)

2001-11-01 / 11-12. szám

sorban a víztől, ill. a váltakozó nedves­ségtartalomtól. A farontó gombák, baktériumok és rovarok megtelepedéséhez azoknak, meghatározott mennyiségű vízre, oxi­génre, hőmérsékletre és kémhatásra, ill. pH értékre van szükségük. A favé­delem lényege ezen körülmények megváltoztatása úgy, hogy a különbö­ző károsítók életfeltételei ne legyenek biztosítva számukra. Ennek megfelelő­en a mentesítő eljárásra négyféle lehe­tőség van: - táplálék elvonása - vegyszeres mérgezés - hőhalállal történő elpusztítás - oxigénelvonás. Azt, hogy egy adott esetben melyik el­járás a leghatékonyabb azt mindig a körülmények döntik el, de a legfonto­sabb a megelőzés, ill. az esetleges fer­tőzések korai felismerése. A fa épületekre is érvényes, hogy víztől, nedvességtől óvni kell - a vá­lyogépítményekhez hasonlóan - a ta­lajvíztől, a csapóesőtől ill. a vezetékes víz esetleges meghibásodásából szár­mazó nedvességtől. Nád A nád mocsarak, tavak növénye. Kivá­ló tulajdonságai miatt régóta felhasz­nálják építkezéshez. A múltban főleg tetőfedésre használták, de lehet fapót­ló anyag is. Egy kis mellőzés után ma ismét a reneszánszát éli. A helyi építési gyakorlatban a nádat tetőfedésre, nád­szövetnek és nádpallónak alkalmazzák elterjedten. A nádfedés legkedvezőbb tulajdonsága a jó hőszigetelő képes­sége. A nádfedéshez , tetőfedéshez fel­használható nád tőmérete 4 mm-nél vékonyabb nem lehet, mert ennél vé­konyabb nád nem éri el a kívánt hosszúságot sem. A fedéshez haszná­landó nád hossza 140 cm-nél rövidebb ne legyen, mert ennél rövidebb szálak­kal nem lehet kellő átfedést biztosítani, a tetőfedéshez felhasználandó nádat 26 cm átmérőjű (másfél arasz), illetve 85 cm körkerületű kévébe szokás kötni 1 vagy 1,5 mm vastag lágyhuzallal (dróttal). Nádfedést csak 40 °-nál nagyobb hajlásszögű tetőre lehet készíteni, mert kisebb hajlású tető beázik. A nádazáshoz legelőször a fedél­széket kell megfelelően előkészíteni. A nádfedéshez a fedélszéleket nem kell olyan pontosan elkészíteni, mint a pa­lához és a cseréphez. Éppen ezért a fűrészelt lécezés helyett tökéletesen megfelel a célnak az 5-6 cm átmérőjű, 40-60 cm-enként elhelyezett botfa. Ha a léc alatti szarufák is faragatlan gömb­fából készülnek, a lécek felfekvési he­lyén, a biztonságosabb illesztés ked­véért, csapjuk le a szarufák felső olda­lát. Nádfedésnél az sem feltétlenül szükséges, hogy a botfákat egyvonal­­ban, bütüsen toldjuk (9/a. ábra) [5]. A nádfedésnél a fedélszék gerincét csaknem ugyanúgy kell elkészíteni, mint egyéb fedéseknél. A nádat, ami­kor túlér a gerincen, áthajtjuk, majd ezt a műveletet jobbról-balról addig foly­tatjuk, amíg a kellő fedésvastagságot végig el nem értük. A nádfedés legké­nyesebb része a gerinc. A szépen font gerinc időálló, tartós és tetszetős (9/b. ábra). A gerinc formája és kialakításá­nak módja tájtól és szokástól függően más és más. Bármilyen legyen is a ki­alakítás, legfontosabb, hogy megaka­dályozza a víz befolyását. A kéményt nádtetőn lehetőleg csak a gerincnél vezessük át. A nádfedést szakember, az ún. „nádazó” készítse. A nádfedés, ha hosszú, egészsé­ges nádszálakból készül, 30-40 évig is eltart, ha közben 5-8 évenként gondo­san, kijavítjuk, karbantartjuk. A nádszövetet úgy készítjük, hogy a leveleitől és kalászától előzőleg már megtisztított, hosszúszálú, egyenletes vastagságú nádszálakat vastagabb végükkel váltakozva összekötözzük. Huzalként horganyozott vagy fekte lágy huzalt használhatunk. A nádszö­vetből vakolattartó réteget, ún. stuka­­túrnádat készíthetnünk. A nádszövet olyan felületek (falak, födémek) bevo­nására szolgál, amelyek nem tartják meg a vakolatot. Nádszövetet helye­zünk pl. deszkafelületekre, vert vályog­falakra, ha mészhabarccsal akarjuk va­kolni azokat. A nádlemez és a nádpalló az építő­ipar igen fontos anyaga. A nádlemez­nek igen jó a hőszigetelő képessége: 10 cm vastag nádlemez megfelel 35-40 cm vastag téglafal hőszigetelés­ 4. ábra. a) fa; b) kő, ill. téglaburkolat kialakítása 6. ábra. Pólyás építésű favázas vályogfalak 7. ábra. Faszerkezetű építési eljárások MAGYAR ÉPÍTŐIPAR 2001. 11-12. SZÁM 360

Next