Magyar Gazda, 1847. július-december (7. évfolyam, 1-52. szám)

1847-09-12 / 21. szám

21. MAGYAR GAZDA, MEZŐ- ÉS NEMZETGAZDASÁGI ’S MŰIPARI ÉRDEKEK KÖZLÖNYE. /­’ Hl. Grazd. Egyesület pártfogása, alatt szerkeszti és kiadja: Török János. TARTALOM: Külföldi közlemények: Dr. Mórocz István. — Magyar orvosok és természetvizsgálók VIII-ik nagy gyűlése Sop­ronban aug. 11 — 17—kéig 1847. — Ki kell —e a’ vakandot irtani, vagy inkább védendő? —Magyar szobrászati Egyesület. Kü­lkey Henrik. — Vásári árjegyzék. Gabonaár. — Dunavizállás. Külföldi közlemények. V. Poroszország mezőgazdasági teré­ről. — A’ terményzés és fogyasztás közti egyensúly lévén egyik főtörekvése a’ státusgazdászatnak, nézzük 1) mennyiben fedezi Poroszhon állattenyésztése a’ hus­­szükségletet, tehát azon élelmi­szeret, melly az ember anyagi kifejlődését ’s testi erejének fentartását kiváltké­pen föltételezi, ’s 2) mennyivel járul az állattenyésztés a’ nemzeti köztökéhez? Az említett állatok közül a’ szarvasmarha, juh, kecske és sertés átalában, a’ ló pedig csak kivételkép szolgál húsával emberi tápszerül; mert a’ mindekkorig nyomasztó ínség miatt, e’ nyáron itt Berlinben is állít­tattak ugyan nyilvános vágószékek a’ lóhus árulására, de mind a’ mellett, hogy a’ lóhus-evés megkedveltetése vé­gett saját társulat alakult, a’ körülmények jobbra fordul­tával mégis a’ megrögzött előítélet aligha ismét háttérbe nem szorítandja a’ szegény megvetett lóhust. *) Dieterici számítása szerint a’ porosz biroda­lomban a’ húsfogyasztásból minden lakosra 36 font esik évenkint; ebből eg­y fontnál valamivel többet külföldről behajtott vágómarha, 35 fontot pedig a’ hazai állatte­nyésztés fedez. A’husfogyasztás összes tömege — az egész birodalom népességét kerékszámmal 16 millióra véve, évenkint 560 mill. fontra megyen mindennemű húst ösz­­szevéve, következő arányban járulván a’ különféle állat­fajok a’ hőmennyiségre ’s ennek pénzértékére nézve a’ fogyasztáshoz: Marhahús 47 1/2 századrész vagy 266,000,000 font; fontját 2 ezüst garasával számítva teszen . . 17,733,300 tall, borjúhús 15V»0/,, =85,400,000 f, ä 2 ez.g. 5,693,300 „ juhhus 13%%=76,533.000„ál1/a „ 3,826,700,, kecskehus 1/3 °/o= 1,866,000,, ä 1 ,, 62,200 „ sertéshus23114 %==:130,201,000 ä 2 ,, 8,680,500 „ A’tápszerül felfogyasztott hús összes pénzértéke 35,796,000 tall. *) Párisban már több évek óta állanak a’ kormány egyenes engedelmével nyilvános lóhus-vágószékek. — Itt Berlin­ben a’ nép szükségből, az elökelőbbbek pedig némi divat­szerű kíváncsiságból kapva kaptak a’ lóhúson , úgy hogy fontja 5—6 v. garason méretett. Igaz, de gritibus non est disputandum, de orvosi tekintetből az egészséges ló­hus élvezése ellen semmit sem lehetvén felhozni, az is igaz, hogy ha az előítéletes elfogultságot legyőzve, a’ lóhust megízelithetnék, általa nem csekély jövedelmi for­rás nyílnék meg a’ lótermesztők számára. Egy kis curi­­osum gyanánt, ’s némi étvágygerjesztés végett közlöm röviden a’ porosz udvari fószakácsnak tett kisérletröli je­lentését. A’ kísérlet 5 éves lónak a’ húsával történt, főz­ve , pörkölve , sütve , rostélyon ’s a’ szakácsmesterség egyéb fogásai szerint, összevagdalt alakban. A’ nyers ló­hus egész darabokban, kivált a’ test ösztövérebb részei­ből véve , szerfölött hasonlít a’ marhahúshoz ; csak hogy nem bir olly merev ’s mintegy nyers szövettel, mint a’ marha- és ürühus, hanem inkább taplós mint faggyas ta­­pintatu , ’s e’ tekintetben a’ sertéshús nyers kövérségéhez közelít. Valószínűleg ez az oka , hogy főzés alatt nagyon összezsugorodik , ’s hogy zsíros része ha meghűl sem ke­­ményedik meg, hanem olaj gyanánt folyó marad. E’ zsiradék egyébiránt világositásra (lámpában) igen jól használható. Az izomrostok finomabbak, a’ sz.marháénál, ’s inkább az ürühuséhoz hasonlítanak. A­ lóhus átalában, sem ízre, sem táplálékonyságra nem ér fel a’ többi házi állatok húsával. Legrosszabb része a’ lónak is a’szi­gytáj. Szaga a’ lóhusnak teljességgel nem kellemetlen, és saját­ságos bűzét tulajdonkép csak főzés alatt érezhetni. Na­gyon természetes, hogy a’ lóhus becse is az állat korától és minőségétől függ , ’s hogy izét fűszerekkel kell pótolni. Fűszerrel ’s savanyúan készítve igen jól ízlik; szeletek­ben sütni és pörkölni kövér és fiatal ló húsa alkalmas. Legsilányabb egyszerűen megfőzve; ekkor leve is erőtlen ’s egy kissé kellemetlen izü, hanem ha zellert ’s egyéb zöldséget, rizst, reszelt vagy metélt tésztát 's a’ t. adnak hozzá, és tojás sárgájával felhabarják, vagy ha mint a’ rumford-féle levest borsóval burgonyával ’s a’ t. készítik, úgy akárki is megeheti. De legjobb huskolbásznak (szalá­mi) , és hussajtnak készítve.

Next