Magyar Gazda, 1847. július-december (7. évfolyam, 1-52. szám)
1847-09-12 / 21. szám
21. MAGYAR GAZDA, MEZŐ- ÉS NEMZETGAZDASÁGI ’S MŰIPARI ÉRDEKEK KÖZLÖNYE. /’ Hl. Grazd. Egyesület pártfogása, alatt szerkeszti és kiadja: Török János. TARTALOM: Külföldi közlemények: Dr. Mórocz István. — Magyar orvosok és természetvizsgálók VIII-ik nagy gyűlése Sopronban aug. 11 — 17—kéig 1847. — Ki kell —e a’ vakandot irtani, vagy inkább védendő? —Magyar szobrászati Egyesület. Külkey Henrik. — Vásári árjegyzék. Gabonaár. — Dunavizállás. Külföldi közlemények. V. Poroszország mezőgazdasági teréről. — A’ terményzés és fogyasztás közti egyensúly lévén egyik főtörekvése a’ státusgazdászatnak, nézzük 1) mennyiben fedezi Poroszhon állattenyésztése a’ husszükségletet, tehát azon élelmiszeret, melly az ember anyagi kifejlődését ’s testi erejének fentartását kiváltképen föltételezi, ’s 2) mennyivel járul az állattenyésztés a’ nemzeti köztökéhez? Az említett állatok közül a’ szarvasmarha, juh, kecske és sertés átalában, a’ ló pedig csak kivételkép szolgál húsával emberi tápszerül; mert a’ mindekkorig nyomasztó ínség miatt, e’ nyáron itt Berlinben is állíttattak ugyan nyilvános vágószékek a’ lóhus árulására, de mind a’ mellett, hogy a’ lóhus-evés megkedveltetése végett saját társulat alakult, a’ körülmények jobbra fordultával mégis a’ megrögzött előítélet aligha ismét háttérbe nem szorítandja a’ szegény megvetett lóhust. *) Dieterici számítása szerint a’ porosz birodalomban a’ húsfogyasztásból minden lakosra 36 font esik évenkint; ebből egy fontnál valamivel többet külföldről behajtott vágómarha, 35 fontot pedig a’ hazai állattenyésztés fedez. A’husfogyasztás összes tömege — az egész birodalom népességét kerékszámmal 16 millióra véve, évenkint 560 mill. fontra megyen mindennemű húst öszszevéve, következő arányban járulván a’ különféle állatfajok a’ hőmennyiségre ’s ennek pénzértékére nézve a’ fogyasztáshoz: Marhahús 47 1/2 századrész vagy 266,000,000 font; fontját 2 ezüst garasával számítva teszen . . 17,733,300 tall, borjúhús 15V»0/,, =85,400,000 f, ä 2 ez.g. 5,693,300 „ juhhus 13%%=76,533.000„ál1/a „ 3,826,700,, kecskehus 1/3 °/o= 1,866,000,, ä 1 ,, 62,200 „ sertéshus23114 %==:130,201,000 ä 2 ,, 8,680,500 „ A’tápszerül felfogyasztott hús összes pénzértéke 35,796,000 tall. *) Párisban már több évek óta állanak a’ kormány egyenes engedelmével nyilvános lóhus-vágószékek. — Itt Berlinben a’ nép szükségből, az elökelőbbbek pedig némi divatszerű kíváncsiságból kapva kaptak a’ lóhúson , úgy hogy fontja 5—6 v. garason méretett. Igaz, de gritibus non est disputandum, de orvosi tekintetből az egészséges lóhus élvezése ellen semmit sem lehetvén felhozni, az is igaz, hogy ha az előítéletes elfogultságot legyőzve, a’ lóhust megízelithetnék, általa nem csekély jövedelmi forrás nyílnék meg a’ lótermesztők számára. Egy kis curiosum gyanánt, ’s némi étvágygerjesztés végett közlöm röviden a’ porosz udvari fószakácsnak tett kisérletröli jelentését. A’ kísérlet 5 éves lónak a’ húsával történt, főzve , pörkölve , sütve , rostélyon ’s a’ szakácsmesterség egyéb fogásai szerint, összevagdalt alakban. A’ nyers lóhus egész darabokban, kivált a’ test ösztövérebb részeiből véve , szerfölött hasonlít a’ marhahúshoz ; csak hogy nem bir olly merev ’s mintegy nyers szövettel, mint a’ marha- és ürühus, hanem inkább taplós mint faggyas tapintatu , ’s e’ tekintetben a’ sertéshús nyers kövérségéhez közelít. Valószínűleg ez az oka , hogy főzés alatt nagyon összezsugorodik , ’s hogy zsíros része ha meghűl sem keményedik meg, hanem olaj gyanánt folyó marad. E’ zsiradék egyébiránt világositásra (lámpában) igen jól használható. Az izomrostok finomabbak, a’ sz.marháénál, ’s inkább az ürühuséhoz hasonlítanak. A lóhus átalában, sem ízre, sem táplálékonyságra nem ér fel a’ többi házi állatok húsával. Legrosszabb része a’ lónak is a’szigytáj. Szaga a’ lóhusnak teljességgel nem kellemetlen, és sajátságos bűzét tulajdonkép csak főzés alatt érezhetni. Nagyon természetes, hogy a’ lóhus becse is az állat korától és minőségétől függ , ’s hogy izét fűszerekkel kell pótolni. Fűszerrel ’s savanyúan készítve igen jól ízlik; szeletekben sütni és pörkölni kövér és fiatal ló húsa alkalmas. Legsilányabb egyszerűen megfőzve; ekkor leve is erőtlen ’s egy kissé kellemetlen izü, hanem ha zellert ’s egyéb zöldséget, rizst, reszelt vagy metélt tésztát 's a’ t. adnak hozzá, és tojás sárgájával felhabarják, vagy ha mint a’ rumford-féle levest borsóval burgonyával ’s a’ t. készítik, úgy akárki is megeheti. De legjobb huskolbásznak (szalámi) , és hussajtnak készítve.