Magyar Konyha, 1999 (23. évfolyam, 1-12. szám)
1999-01-01 / 1. szám
Ünnepi töltött mandulás csirke ___________HOZZÁVALÓK 7,5 kg csirke 20 dkg mandula 2 dl tej 3 db zsemle 5 dkg vaj 3 db tojás 2 g törött bors 2 g gyömbér 10 dkg zsír só A mandulát forró vízzel leforrázzuk, héját lehúzzuk és apróra vágjuk. A zsemlét tejbe beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A tojássárgát a vajjal habosra kikeverjük, sóval, törött borssal és gyömbérrel ízesítjük. Hozzáadjuk a zsemléket, beletesszük a mandulát és jól összekeverjük. Ezután lazán hozzákeverjük a tojások felvert habját is. A csirke bőrét a melleknél fellazítjuk, és a tölteléket nyomózsákba téve a bőre alá töltjük. Formázzuk, lábait összekötjük, kívül-belül megsózzuk, és egy sütőedénybe helyezzük. Olvasztott zsírral leöntjük, kevés vizet öntünk alá, és közepes hőmérsékletű sütőbe tolva, gyakori locsolgatással szép pirosra sütjük. Köszöntő mézeskalács ___________HOZZÁVALÓK___________ 50 dkg liszt 2,5 dl méz 5 dkg hamuzsír 5 dkg cukor 4 db tojássárgája 10 dkg mandula 1 db vaníliarúd 2 dkg vaj____________________ A lisztet a cukorral összekeverjük. A mézet nem erős lángon vaníliarúddal, hamuzsírral felforraljuk, majd a lisztre öntjük. Jól összekeverjük, ezután kihűtjük. Mikor kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgákat, még egyszer jól átdolgozzuk, majd nyújtódeszkára téve fél centi vastagra kinyújtjuk. Különböző alakú formákkal kiszaggatjuk, mindegyik tésztácska közepébe egy fél tisztított mandulaszemet szúrunk. Vajjal megkent sütőtepsibe tesszük, 3-4 órát pihentetjük, majd középmeleg sütőben megsütjük. Finomfüves töltött vadnyúlcomb ___________HOZZÁVALÓK___________ 4 db nyúlcomb 25 dkg nyúlhús 5 dkg vöröshagyma 3 dkg zsír 10 dkg vargányagomba 5 g boróka 2 g szurokfű 2 g őrölt bors 1 db tojás 10 dkg sárgarépa 10 dkg paszternák 20 dkg füstölt szalonna só A pácban érlelt nyúlcombokról a csontot egy éles kés segítségével eltávolítjuk. A combról leeső kisebb vadhúsdarabokat ledaráljuk, lehetőleg a legapróbb lyukú tárcsán keresztül, hogy pépszerű anyagot kapjunk. A darált húshoz keverjük az apró, finomra vágott és kevés zsírban pirított vöröshagymát, a finomfüves vagdalékot, amely nem más, mint a vágódeszkán összevágott vargánya, boróka és szurokfű. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük, hozzáütjük a tojást, majd belekeverjük az apró, kis kockákra összevágott sárgarépát és a paszternákat, amelyek a tölteléknek nemcsak az ízét, hanem szép színű mozaikos látszatát is adják. Ezt a tölteléket a nyúlcombba töltjük úgy, hogy az eltávolított csontok üregét kissé kimélyítjük. A töltött nyúlcombokat megsózzuk, meghintjük egy kevés őrölt borssal, majd füstölt szalonnából vágott vékony lapocskákba göngyöljük. A szalonnát zsineggel rákötözzük, és karikára vágott vegyes zöldségágyra téve megsütjük. Csillagjegyek receptjei Bak - vadhúsok Vízöntő - farsangi édességek, sütemények Halak - zöldségfélék, gyümölcsök Kos - bárány, birkahúsból készült ételek Bika - kerti fűszerekkel készült ételek Ikrek - halak, rákok Rák - szabad tűzön készült ételek Oroszlán - gyümölcsökkel készült tészták, sütemények Szűz - házi savanyúság, befőtt Mérleg - borral főzve, boros ételek Skorpió - szárnyashúsok Nyilas - disznótoros ételek Várjuk a Bak jegyében született olvasóink vadhúsos receptjeit január 20-ig. A neves szakemberekből álló zsűri elnöke, Unger Károly, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke. A recepteket a következő címre várjuk: Magyar Konyha Horoszkópreceptek 1554 Budapest, Pf. 58. A luxemburgi gasztronómiai világbajnokságról a CNN amerikai televízióállomást a Lan Guszta stábja tudósította. Gratulálunk ehhez a sikerhez. A Magyar Konyha, mint novembertől minden hónapban, januárban is szerepel az ATV televízió Lan Guszta műsorában. A gasztronómiai szakműsor a Magyar Konyha olvasóinak most három farsangi receptet nyújt át. Süli Ferenc főszerkesztő, Harcsa Béla, az ATV Televízió igazgatója és Kurunczi Margit műsorszerkesztő a televízió szilveszteri estjén