Magyar Könyv-Ház 1. (Posony, 1783)

31. Könyv. Rozier, I. Szakaszsza, a' Természeti, 's mesterségi észre-vételekről, Abból elé-adatik

Órán ki­adott féreg 194 XXXI. Könyv, formán) nád mézzel hörpögettetik. Könnyű a’ készíttése: az ize kelleme­­tes, a’gyomrot erősíti, az emésztetlen­­séget helyre hozzá , a’ fejet érezhető képpen könnyebbitti, ’s a’ meg­által­­kodott lehet. A’ mi több, szapora igy a Káté: mert a’ mit egyszer főz­tünk, azt másodszor, harmadszor­ is ki­­fözhe­tyük; de nagy tűzön nem kell sokáig forralni, mert unalmassá válik az ital, ’s zöldessé. A’ pörkölt Káfé erősíti a’ gyom­rot ; de az új mód egésségesb. A’ szájának a’ régi módú Káfé kelleme­­tesb; de az okok az új módot java­­so­lják. Az új mód kevesebbet árt az egeszségnek. A’ lassu vérüek, nyá­las gyomruak, hasznát veszik a’ régi módnak; az új, az álaratalanságot nem szerzi. A’ Káfénak mind régi mind új ké­­szitésére sok pártos ki­ támad. (Mi azt ki­ nem végezzük itt mellyik kinek haszn­os­.) A’ Persa és a’ Török régen követi az új módot , ’s ezt Szultán Szerű Káfénak hijja Cáfé a la Sultane. 143. lev. Memoire sur des vers ren­díts par les narines. Par M. I­ohlfahrt, Az orron eresztett férgekről. Itt egynéhány példával meg­ mutat­­ta­tik, hogy a’ nagy fö­fájás abból tá­mad , hogy némelly férgetske vette ma­

Next