Magyar Mezőgazdaság, 2004. április-június (59. évfolyam, 15-27. szám)

2004-04-14 / 16. szám

É­RDEKKÉPVISELET *^v!í“!£ íö £ Gasztrorandevú 2004 Az idén, első alkalommal, hagyományt te­remtő céllal rendezték meg március 18-21. között a Gasztrorandevú 2004. ren­dezvény, a hagyományosan ez időben zajló Utazás kiállítással együtt. Az esemény szer­vezői a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Gasztronómiai Egyesület ,a magyarok fehér asztalához hívjuk Euró­pát” szlogennel szervezték a kiállítást. A résztvevő közel száz szervezet kóstoltatás­sal egybekötött termékbemutatót tartott­­ az esemény első napján a szakmai közön­ségnek, a további három napon pedig a nagyközönség számára. A kiállításon szinte valamennyi ágazat bemutatkozott. A Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa szépen kiala­kított, „Egyen halat, finom falat!” fríz felirattal ellátott 20 m2-es standon jelent meg, s döntően tagszervezetei feldolgozott termékeit mutatta be, illetve kóstoltatta. Mind a szakmai, mind pedig a nagyközön­ség körében komoly érdeklődés mutatko­zott a kiállított, illetve kóstoltatott termé­kek iránt. A standon folyamatosan kínál­tuk a Győri Előre Htsz. termékeit, kapros, magyaros és füstölt ízesítésű busa halpásté­tomokat és kétféle majonézes busa halsalá­ta, a Körösi Halászati Szövetkezet olajos és pácolt busa halsalátáit, s a Szarvasfish ter­melte afrikai harcsát, melyet három féle panírozásban, halfalatkák formában a Gundel Vendéglátóipari Szakközépiskolá­ban készítettek. Ezen felül igazi látványos­ságot jelentett, hogy mind a négy napon melegen, csövingből tálalva kitűnő afrikai harcsa pörköltet kínáltunk. (A teljesség­hez tartozik, hogy a nagyközönség hiányol­ta a pontyból készült ételbemutatót, illetve kóstolót. Mentségünk legyen, hogy az elő­zetesen tervezett halászlé kóstoltatását az ÁNTSZ nem engedélyezte, így feldolgo­zott termék híján pontyos ételt nem tud­tunk bemutatni.­ S hogy a hal ne maradjon szárazon, a gasztronómiai élmény pedig teljes legyen­­ az ételekhez а „III. Halételekhez illő bo­rok versenye” abszolút győztes borát, a Nyakas Pince 2002. évi Budai Savignon Bianc-át mutattuk be, illetve ajánlottuk kóstolásra. Mint a kiállításon kiderült, e borból a forgalomba lévő legutolsó palac­kokat ízlelhették az érdeklődők. A harcsa pörkölt elkészítését és a stand üzemeltetését - vállalkozói alapon - a TÓVÁR Rendezvényszervező Iroda vállal­ta. A komoly gasztronómiai háttérrel ren­delkező csapat, s a vendéglátó főiskolai végzettséggel rendelkező hostessek mind­végig nagy szakmai hozzáértéssel végezték munkájukat. Az érdeklődők körében folyamatosan osztottuk receptkártyáinkat és az elmúlt évben készített, 24 változatos hazai halétel receptjét tartalmazó szakácskönyvünket. Számosan érdeklődtek, hogy a bemutatott és kóstoltatott termékek megvásárolha­­tók-e, milyen áron és hol. A fogyasztási szokásokat elemző felmé­rések tényadataival egyezően most is kide­rült, hogy a halételek tetszési indexe a fo­gyasztók körében igen magas, s részvéte­lünk azt is visszaigazolta, hogy a haltisztí­tással, halfeldolgozással kapcsolatos isme­retek hiánya, valamint a kevéssé ismert el­­készítési/felhasználási módok miatt mondható még mindig igen alacsonynak az éves átlagos halfogyasztás. E területen tenni való tehát még jócskán akad, ám a megkezdett ágazati marketing-kommuni­kációs programmal jó úton járunk. A kiállítási megjelenés további pozitív hozadéka, hogy a jelenlévő utazási irodák közül két szervezet (Tourinform, OTP Travel) is jelentkezett azzal az igénnyel, hogy szeretne többet tudni a hazai hor­gászlehetőségekről. Kérésüknek megfele­lően, a kiállítást követően megadták azon termelőink elérhetőségét, ahol horgász­hatnak, megszállhatnak, kikapcsolódhat­nak az erre vágyók. S. V. 2004 évi eseménynaptár Időpont Esemény Helyszín 1 Április 3. V. Árpád Napi Vigasságok - Bográcsos Ételek Főzőversenye Baja,­­Árpád tér 2 Április 24. Évadnyitó halfesztivál Rétimajor 3 Május 1. Halászléfőző Verseny Rúzsa 4 Május 1. Halmajális Ocsárd 5 Május 1. Évadnyitó horgászverseny Jászkisér 6 Május 1. Nemzetközi Halászléfőző Verseny Vének 7 Május 10-20. III. Szolnoki Tájjellegű Halászléfőző Verseny Szolnok, Tiszaliget 8 Május 15. Dr. Halételek Országos Ünnepe Budapest, Városliget 9 Május 15. Jánoska eresztés - hagyományőrző program, Baja Halászléfőző Bajnoka verseny Baja 10Május 29. Tóparti tavaszköszöntő Ludányhalászi 11Május 29. IV. Pontyfesztivál Jászkisér 12Május 30. Pünkösdi Sokadalom Szeged 13lúnius 12. Tiszatavi hal és pusztai ételek fesztiválja Kócsújfalu 14lúnius 13. X. Siómenti Országos Halfőző Verseny Sióagárd 15lúnius 19. III. liget Klub halászléfőző verseny Isaszeg 16­lúnius 19. III. Túri Halfőző Verseny Mezőtúr 17lúnius 19-20. Siófoki hal-, halászfesztivál Siófok 18Június 25-27. Víz-Zene-Virág Fesztiválhoz kapcsolódó Péter-Pál napi halfogások - halfőző verseny Tata 19Június 26-27. IV. Péter-Pál napi halászbúcsú és nemzetközi halászati szeminárium Rétimajor 20Július 3-4. IV. Balatonlellei Tuliális - halfőző verseny Balatonlelle 21 Július 10. XIII. Halasnapok Tiszafüred 22Július 10. IX. Bajai Népünnepély - Gasztrokulturális Fesztivál Baja, Történelmi belváros, Petőfi-sziget 23Július 23-24. VI. 24 órás Halfogó és Halfőző Verseny Csanytelek 24Július 24. VI. Különleges Asztali Örömök Somogyban - Balatoni Halászléfőző Verseny Balatonboglár 25Augusztus 6-8. 40 Halász Emléknap - a balatoni halászok napja Vonyarcvashegy 26Augusztus 7. V. Országos Felső-Tiszai Halászléfőző Verseny Tiszabercel 27Augusztus 7. XVI. Nagybaracskai Sobri Kupa - halfőző verseny Nagybaracska 28Augusztus 20. VI. Szent István Napi Nemzetközi Halfőző Verseny Gyomaendrőd, Endrődi népliget 29Augusztus 20. Dunaföldvári Halászléfőző Verseny Dunaföldvár 30Augusztus 26. Szent István Egyetemi Napok - újságírók halfőző versenye Gödöllő 31Augusztus 28. XXX. Országos Halfőző Verseny Tata 32 Szeptember 4-5. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szeged 33Szeptember 5-15. XIII. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál - halételek kóstoltatása, halakhoz illő borok bemutatása Budapest, Szentendre 34Szeptember 11. VI. Különleges Asztali Örömök Somogyban - Halétkek Sütő- és Főzőversenye Háromfa 35 Szeptember 18. Kalocsai Paprikanapok, Paprikás ételek főzőversenye Kalocsa 36 Szeptember 18-19. IV. Ráckevei Ászok Fesztivál (Halászok-horgászok-borászok-lovászok) Ráckeve 37 Október 31. Öreg-tavi Nagyhalászat Tata, Öreg tó 38 December 24. Szentelt Halászlé ünnep Szeged Kérjük tagjainkat, hogy a közelükben megrendezésre kerülő események sikerét személyes megjelenésükkel tá­mogassák! Halászati Lapok 7

Next