Magyar Mezőgazdaság, 2018. január-március (73. évfolyam, 1-13. szám)

2018-03-14 / 11. szám

Nők az agráriumban Múlt heti Nőnapi összeállításunkban borásznőket mutat­tunk be. Most folytatjuk ezt az összeállítást, ám nemcsak borászokkal. Ezúttal olyan nőket ismerhetnek meg, akik a bor népszerűsítésével, illetve annak marketingjével fog­lalkoznak, továbbá bepillantást kaphatnak egy olyan család történetébe, ahol a feleség megelégelte a szalag melletti gyári munkát és inkább kitanulta a sajtkészítés csínját-bínját. SARKADI ESZTER Van olyan is, aki egyetemista­ként Franciaországban szere­tett bele a borba, s ma már el sem tudja képzelni a napjait úgy, hogy ne egy deci finom vörössel zárja azokat. Sarkadi Eszter is ilyen. Ő Elzászban „fertőződött meg" a bor szere­­tetével, ahol párjával tudato­san végigjárták a borvidékeket, és közben ő maga is értő bor­­fogyasztóvá vált.­­ Már az 1980-as években is olyan borkultúrával találkoz­tunk ezeken a borvidékeken, ami akkor nálunk ismeretlen volt - mondja. - Számos borút működött, és a hozzájuk tarto­zó települések mind-mind ma­gukon viselték a jellegzetessé­geit. Már a települések névtáb­lái is arról árulkodtak, hogy borúton járunk, a pincékben pedig folyamatosan fogadták az arra járókat. Aztán egy véletlen folytán az ő életének is központi ele­mévé vált a kor: francia nyelv­tudásának köszönhetően fel­kérték, hogy párizsi tartózko­dása idején tolmácsoljon egy Franciaországban járó bara­nyai delegációnak.­­ Nem sokkal ezután a Bara­nya Megyei Önkormányzat ak­kori elnöke, Szűcs József haza­csábított, hogy segítsék nép­szerűsíteni a villányi és pécsi borokat - folytatja a történetet, hogy miként került egyre szo­rosabb kapcsolatba a borral, majd a borturizmussal, és vé­gül maga is az első hazai borút létrehozásánál bábáskodott. Ebben az időben lett tagja Baranya - Magyarországról egyedüliként - az Európai Bor­termelők Szövetségének. Ek­koriban jött létre a helyi Tour­­inform iroda, és annak munka­társaként szervezett egy tanul­mányutat az osztrák, német, francia borvidékekre, amelyen a villányi borvidék borászai mellett polgármesterek és ide­genforgalmi szakemberek is részt vettek, akik így közvetlen tapasztalatot szerezhettek ar­ról, hogy miként is működik egy borút. Ekkoriban számos borral kapcsolatos rendezvény - a Szőlő-bor ünnepe, Európai Bordalfesztivál - indult útjára, és a falusi turizmus is ekkor kezdett erőre kapni. - Sok minden történt akko­riban. Bortanszéki esteket szer­vezünk Rippl Bélával, a pécsi Kalamáris Vendéglő tulajdono­sával a kulturált borfogyasztás népszerűsítése érdekében - folytatja beszélgetésünket. - Emellett sommelier-tanács­adó képzést szerveztünk egy francia partner bevonásával. Én magam éveken át tanítot­tam a Pécsi Tudományegye­tem Földrajzi és Földtudomá­nyi Intézetében borturizmust és projektmenedzsmentet. Két évtized után aztán visszatér­tem a villányi borvidékre, ahol bormarketing-menedzserként alkalmazott a hegyközség. A korábbinál is szerteágazóbbak lettek a feladataim, hiszem már nemcsak a borról szólt a mun­kám, hanem a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások, lát­nivalók rendszerbe illesztése és rendezvények szervezése is része lett. Nemrégiben azon­ban - részben családi okok mi­att - átadtam a stafétabotot a fiataloknak. Az életemben for­dulópont következett be, más irányban folytatom tovább. Et­től a bor és a hozzá tartozó kul­túra továbbra is életem része lesz, hiszen egykor kezdő mű­vészettörténészként is a római kornak ezek az emlékei érde­keltek, majd a francia kultúrtör­téneti tanulmányaimnak lett fontos eleme a bor. MAGYAR MEZŐGAZDASÁG ♦ 2018. MÁRCIUS U. BOROSNÉ TIHANYI GYÖRGYI Vannak olyanok is, akik az éle­tüket ugyan a borra tették fel, mégsem szőlőtermesztéssel vagy borászkodással foglalkoz­nak, hanem inkább a népszerű­sítésével. A Siklósi Vár Bormú­zeumának és Vinotékájának vezetője Borosné Tihanyi Györ­gyi. Ő egy pincészetnél töltött évek során lett a „hegy levé­nek" elkötelezett nagykövete. - Borkedvelő voltam már régóta, majd Riczu Tamás pin­cészetében közelebbről megis­merkedtem a borkészítés mű­vészetével - kezdi beszélgeté­sünket. - Ezután hívtak a sikló­si vár vinotékájába dolgozni. Az 1990-es évek végén, amikor a vár az önkormányzat működ­tetésébe került, tíz borász ös­­­szefogásával alapították meg a Bormúzeumot és Vinotékát a Villányi borvidék népszerűsíté­sére, a borászatok bemutatá­sára, boraik értékesítésére. Éreztem, sokat kell tanulnom még annak érdekében, hogy minél szakszerűbben tudjak beszélni az általunk kínált bo­rokról. A villányi Teleki Zsig­­mond Mezőgazdasági Szak­képző Intézetben kiváló taná­roknál szereztem sommelier képesítést. Elvégeztem egy francia támogatással indított sommelier-tanfolyamot is. Borkóstolások, borversenyek, ismerkedés a borászokkal, a borvidékeinkkel - innen szinte egyenes út vezetett oda, hogy a vezetője lettem a 2000-ben alapított Siklósi Gasztro- és Borbarátnők Egyesületének. Éppen itt tartunk a beszélge­tésünkben, amikor látogatók érkeznek. Néhány kérdés után kiderül, hogy az egyik hölgy már többször megfordult a bor­múzeumban, és már bort is vá­sárolt, ami annyira ízlett neki, hogy most a barátait is elhozta megkóstolni a kiváló nedűket. Már kezdetét is veszi a bor­vidék és a borok bemutatója. Néhány perc leforgása alatt megtudják, mi a különbség a csavarzáras és a dugós borok között, melyik bor milyen étel­lel harmonizál.­­ Azt szeretem különösen a munkámban, hogy a vendége­im mennyire örülnek a tőlem kapott információknak, hogy a

Next