Magyar Mezőgazdaság, 2018. április-június (73. évfolyam, 14-26. szám)

2018-06-27 / 26. szám

Tejtermelés tudományos alapokon A klímaváltozással járó gazdasági kényszer, hogy az állat­tartó gazdák mind komolyabban számoljanak a nyári hőségnapok következményeivel, és az állattartás tudomá­nyos hátterét adó kutatás minél pontosabban feltárja az okokat, a következményeket, és végül, de nem utolsó sor­ban a hőség okozta károk mérséklésének lehetőségeit. Igencsak időszerű témákat tűzött napirendre a Holstein Genetika Kft. a legutóbbi, Szé­kesfehérváron tartott szakmai napján. Mint Akác Balázs ügy­vezető igazgató köszöntőjében rámutatott, a vállalat a fennállá­sa óta folyamatosan arra törek­szik, hogy a kor szintjén kiszol­gálja a szarvasmarha-tenyésztő­ket, és ha lehet, a jövőbe mutas­son: felvázolja azokat az irányo­kat, amelyek a következő idők­ben meghatározzák az ágazat helyzetét, ezen belül a holstein­­fríz szarvasmarhák tenyész­tésének jövőjét. Nem véletlen tehát, hogy ezúttal a szarvas­­marhákat érő stresszhatások, kiemelten a hőstressz hatásait elemezte a téma egyik nemzet­közileg elismert szakértője, majd a digitális technológiák tej­termelésben való alkalmazása a került napirendre, azután pedig kukoricaszilázs hatékony készítéséről hallhattak előadást a szakmai napon résztvevő állat­­tenyésztők, gazdasági vezetők. Számolni kell a klíma­­változással A hőstressz hatásait, majd az ellene való védekezés lehetősé­geit Rodrigo Garcia, a TechMix LLC (USA) szaktanácsadója ismertette. A klímaváltozás következtében egyre gyakrab­ban kell számolnunk vele, hogy állatainkat hőstressz éri, jelentős élettani romlást, illetve terme­léskiesést okozva. Különösen igaz ez a nagytermelésű tejelő tehenekre, márpedig a magyar szarvasmarhatelepek túlnyomó többségében laktációnként 11-14 ezer liter tej termelésére képes holstein-fríz tehenek talál­hatók. Ilyen körülmények között a termelés hőstressz miatti csökkenése telepi szinten akár sok millió forintban mérhető, nem beszélve az ugyancsak jelentős szaporodásbiológiai károkról. Az előadó - maga is állatorvos lévén - részletesen ismertette azt az élettani folya­matot, aminek következtében kialakul a hőstressz. Bár a szar­vasmarhánál elég széles a sem­leges hőmérsékleti zóna, az állat komfortzónája ennél szűkebb, -5 C-fok és +10 C-fok között van. A szarvasmarháknak sajá­tos a hőszabályozásuk: a ben­dőbeli fermentáció során kelet­kező hőt használják testük fűté­sére. A túlzott hőtermelést a tehén alacsonyabb takarmány­felvétellel vagy csökkent emész­téssel fékezi meg. Ha már nem tudja kompenzálni a külső hőmérséklet vagy a páratarta­lom emelkedését, akkor beszé­lünk hőstresszes állapotról. Ez az állapot általában 25 Celsius­­fok fölött következik be. Hőstressz hatására csökken a takarmányfelvétel és a tejter­melés, továbbá kedvezőtlenül alakul a reprodukció. A tejter­melő tehenek számára különö­sen nagy terhet jelent az anyag­­forgalomból adódó hőmennyi­ségtől való megszabadulás. A nagy termelésű tehenek sok energiát igényelnek a takar­mányból, és az anyagforgalmuk is intenzívebb, mivel hatékony emésztést és nagy termelést várunk tőlük. Kutatásra alapozva Az előadó hivatkozott a Holstein Genetikával is partneri kapcso­latban álló Lallemand cég széles körű amerikai felmérésére. Ennek során úgy találták, hogy a felmért állományok 86 százalé­kában a kívánatos 60 százalék alatt van a pihenés közben kérő­dző tehenek aránya, 61 száza­lékban emésztetlen szemek találhatók a bélsárban, 72 száza­lékban jelentős lábvégkárosodás alakul ki, 46 százalékukban 250 ezer feletti a telepi szomatikus sejtszám, és 87 százalékban a kívánatos 1,2 körüli aránynál rosszabb (nagyobb) a tejzsír-tej­­fehérje arány! A hőstresszes állapot kifeje­zésére a hőmérséklet-páratarta­lom index (angol rövidítéssel THI) szolgál. Egy hat tartomány­ra osztott skála alapján jól meg­határozható tünetekből követ­keztethetünk a hőstressz sú­lyosbodására. A tejtermelési szint növekedésével egyértel­mű, hogy a THI alacsonyabb ér­téktartományában is hőstressz­­ről kell beszélnünk! Az előadó egy Lance Baum­­gard, az Iowa State University professzora által vezetett mun­kacsoport legújabb kutatásai alapján mutatta be a folyamat egyre inkább feltáruló biológiai hátterét. Elöljáróban, a stressz­helyzetek hatására kialakuló, úgynevezett lyukas bél szindró­ma következtében a riadóztatott immunrendszer a szervezet működését áthangolja, komoly energia- és kalciummennyisé­get vonva el a tejtermeléstől és a reprodukciótól. A hőstresszes időszakban a megemelkedett testhőmérsék­let az egész szaporodási folya­matot negatívan befolyásolja, ennek következtében lavinaef­fektus alakulhat ki: a méhbeli ál­lapot, a tüszőfejlődés, a pete­sejtek érési minősége, a hor­monok koncentrációja egyaránt elmarad az optimálistól. A folyamatok megértésének alapjául az a tény szolgál, hogy hiányhelyzetben meghatározott hierarchia szerint osztja el a szervezet a tápanyagokat a kü­lönböző élettevékenységek kö­zött. A legfontosabb az ideg­­rendszer működésének fenntar­tása, ezt követi a reprodukció, majd az immunrendszer igé­nyeinek kielégítése. Csak ezek után fordít figyelmet a szervezet a tejelválasztásra, majd az iz­mok, végül pedig a zsírszövet kiszolgálására. A hőstressz és az ellés körüli tranzíciós időszak jellemzően olyan stresszhelyzetek, amikor ennek a sorrendnek jelentősé­ge van. Mindkét eseményt ne­gatív energiaállapot, testsúly­­vesztés, általános gyulladásos reakció és a máj fokozott terhe­lése jellemzi. Végső soron az ál­lat nem tud a genetikai képes­ségeinek megfelelő teljesít­ményt nyújtani. A stresszes ál­lapot következményei között ki­emelt jelentősége van a bendő- és vastagbél-acidózisnak. ■+ Akác Balázs: a jelen mellett a jövőt is igyekszünk megmutatni Rodrigo Garcia: optimális takarmányozásra van szükség 2018. JÚNIUS 27. ♦ MAGYAR MEZŐGAZDASÁG

Next