Magyar Mezőgazdaság, 2018. április-június (73. évfolyam, 14-26. szám)

2018-06-27 / 26. szám

. A kutatások egyre inkább igazolják, hogy az akár pár órás éhezés, az ellés körüli időszak, a hőstressz és az acidózis mind kiváltója lehet a bélfal áteresztő­vé válásának (leaky gut jelen­ség). Konkrétan a testhőmér­séklet emelkedése, a belső szervek, szövetek környezeté­ben kialakuló oxigénhiány, a vízvesztés, a pH- és az ozmoti­kus egyensúly felborulása, va­lamint az LPS koncentrációjának endotoxin­­jelentős emelkedése figyelhető meg. A takarmányfelvétel csökkenése azonban - a speciális kísérlet­ben nyert bizonyíték alapján - csak mintegy felerészben tá­masztja alá a tejhozamvesztést! Normális körülmények kö­zött a bélfal hámjában óriási ak­tív felszívófelületet képeznek a bélbolyhok. A bélfal áteresztő­vé válásának az az oka, hogy ezek a képletek éhezés (alacso­nyabb takarmányfelvétel), vagy még inkább hőstressz hatására szétesnek. A hámsejteket szo­rosan összekapcsoló fehérjék kötései oldódnak, és a bél belső lumenéből (a test többi része szempontjából ez külső környe­zetnek számít) káros mikroszer­vezetek és anyagok (pl. az egyes baktériumok felületéről származó LPS endotoxin) jut­nak a véráramba, így ezzel a test egészébe. A folyamat na­gyon gyors lefolyású, alig né­hány órát igényel. Eredménye­képpen, a máj révén, aktiváló­dik az immunrendszer. Az immunrendszer 70 száza­léka a gyomor- és bélrendszer­ben található, amelynek elké­pesztően nagy a felülete. Ezt a felületet kellene védeni és épen megőrizni ahhoz, hogy a már említett folyamat ne kezdődjön el. A stressz miatt lecsökkent ta­karmányfelvétel azonban nem szolgáltat elegendő előanyagot a test összes működési formá­ját (benne a tejtermelést) fenn­tartó glükóz termeléséhez. Egy 40 literes termelésű tehén pél­dául csak a tejképzéshez 3 kg glükózt igényel. Sajnos az akti­válódott immunrendszer obli­gát glükózfogyasztóként (War­­burg-effektus) minimum 1 kg-ot­­ elvon ebből, továbbá jelentős kalciumigénye is van. A hőstressz különös­­ az endotoxinnal is összefüggő - hatásaként ráadásul a száraz­anyagfelvétel csökkenése elle­nére fokozódik az inzulinterme­lés, ami meggátolja, hogy a szervezet a zsírdepóit mobilizál­va jusson pótlólagos energiá­hoz, így az izmokból kénytelen aminosavakat bontani az ener­gianyeréshez. Az anyagforga­lomban, az immunrendszerben és a belső elválasztású mirigyek működésében kialakuló kedve­zőtlen válaszreakciók együttese vezet az állat teljesítményének visszaeséséhez. Belátható ezek után, hogy a tejtermelést deter­mináló tejcukor (laktóz) képzése ellehetetlenül a stresszelt állat számára. Hogyan tudunk ezen változtatni? Ma már lehetséges az istálló le­vegő hőmérsékletének és pára­­tartalmának szabályozása, és technológiától függően meg­oldható a ventilátoros átszellőz­ő Digitális megoldások Minden állattartó célja, hogy állatai maximális teljesítményt nyújtsanak. De vannak olyan időszakok, különösen nyáron, amikor különböző okok miatt nem hozzák az állatok a tőlük várt teljesítményt. Ezek kör­nyezeti és élettani okokkal magyarázhatók. Az már kérdé­ses, hogy mennyire ismerjük ezeket az okokat, illetve a meg­határozó összefüggéseket. Visszautalva a hőstresszes állapotok kialakulására, még a leggondosabb állattenyésztő is csak a környékén lévő meteo­rológiai állomás információjára támaszkodhat az időjárási és hőmérsékleti adatokat illetően. Ezek az adatok nagyon fonto­sak, elemezni is kell őket, de vajon tudjuk-e, hogy a tehén közvetlen környezetében, az is­tállóban, ahol a tej „előállítása" történik, a termelés valódi hely­színén milyen közvetlen kör­nyezeti hatások érvényesül­nek? Márpedig a tehenek folya­matosan termelnek: hatalmas mennyiségű takarmányt dol­goznak fel, sok vért kell áramol­tatniuk a tejtermeléshez, amit a környezet vagy segít­­ vagy hátráltat. Ha csak a hőstressz hatását nézzük, átlagos eset­ben az állattartó a külső meteo­rológiai adatokból vonhat le kö­vetkeztetéseket, de bármennyi­re gondosak vagyunk is, azt nem tudjuk, hogy ezek azt ada­tok, hogyan realizálódnak az is­tállóban, milyen értékek van­nak a tehén közvetlen környe­zetében; ezek akár méterről méterre változhatnak - nem beszélve az időbeni lefutásról. Közismert jelenség, hogy az istálló egy részén csoportosul­nak a tehenek, a másik részét pedig elkerülik. Nem tudjuk pontosan ennek az okát, mert nincsenek közvetlen adataink. Van olyan időszak, amikor a te­henek esznek, míg máskor, ha­sonló napokon alig nyúlnak a takarmányhoz. Elképzelhető, hogy ennek környezeti hatások kiváltotta élettani-etológiai okai vannak, amelyeket még nem ismerünk kellőképpen, mert nincsenek adataink. Érdekes módon az a paradox helyzet állt elő, hogy a tejtermelés technikailag nyomon követett, szinte mindent tudunk róla, de helyszínéről, a termelést befo­lyásoló közvetlen környezetről korlátozott a tudásunk. Gyakorlati megfontolásból ilyen helyzetekben fontos sze­repe lehet a digitális technoló­giáknak, más szóval az adat ala­pú termeléstámogató megol­dásoknak. Alföldi László, a Hol­stein Genetika Kft. és Tarr Zol­tán, az Invitech Megoldások Zrt. munkatársa mutatta be azt a fejlesztés alatt álló digitális rendszert, amellyel a két cég - a Rábapordányi Mezőgazdasá­gi Zrt.-vel együttműködve - próbálja objektív mérésekkel felderíteni az állatok közvetlen környezetét. Két istállóba sze­reltek be érzékelőket, amelyek adatait egy bázisállomáson gyűjtik, és eljuttatják őket egy központi szerverre. A szakem­berek összehasonlítják, elemzik az adatokat, próbálják megérte­ni a folyamatokat, újabb össze­függéseket igyekeznek felfe­dezni­­ és végül lehetőség van az ezek alapján történő beavat­kozásra is. Várhatóan ez a rend­szer a telepek mindennapi gya­korlatába is bekerül mintegy előjelzőként, nagy segítséget nyújtva a szakembereknek. A tanácskozáson egyenes adás­ban kapcsolták a rábapordányi istállót, és megmutatták az el­múlt időszak adatsorait. Külö­nösen érdekes volt a hőmér­séklet és a tejhozam alakulásá­nak az elemzése. MAGYAR MEZŐGAZDASÁG ♦ 2018. JÚNIUS 27. Alföldi László: az állat kör­nyezetét is ismernünk kell Tarr Zoltán: napi segítség a digitális technológia

Next