Magyar Mezőgazdaság, 2018. április-június (73. évfolyam, 14-26. szám)
2018-06-27 / 26. szám
tetés, az árnyékolás és az állat testfelületének vízpermetezéssel történő hűtése. Önmagukban ezek már jelentősen mérsékelhetik a hő okozta károkat, de ugyanilyen fontos a takarmányozási megoldások bevonása a technológiába. Mire kell törekednünk a prevenció jegyében? az • Az egyik legfontosabb cél állatok hidratáltságának megőrzése, vagy - rosszabb esetben - helyreállítása, az elektrolit-víz egyensúly megőrzése! Ennek a bőséges friss és tiszta vízhez való korlátlan hozzáférés a kiindulópontja, de megfelelő takarmánykiegészítők alkalmazásával még többet segíthetünk a tehénnek, hogy megőrizze egészségét, szaporodási teljesítőképességét. • Célzott takarmánykiegészítőkkel minél több takarmány felvételének az elérése. • Az intenzív bendőműködés fenntartása! • A bendő- és vastagbél-acidózis megelőzése! • Mindenféle stresszhatás minimalizálása, a tehénkomfort biztosítása! Jó példák, jó gyakorlatok A Bovine Blue Lite (BBLP), az egyetlen olyan, egyetemi kutatások során is bizonyított takarmánykiegészítő, amely csökkenti a tehén belső testhőmérsékletét hőstresszes körülmények között. Egy trópusi ország Puerto Rico egyetemén végzett mérések szerint a BBLP-vel etetett tehenek testhőmérséklete 0,5 C-fokkal alacsonyabb volt a kontroll csoport tagjaiénál. Ez talán nem tűnik túl nagynak, azonban szaporodásbiológiai szempontból hatalmas a jelentősége! A külső hőmérsékleti görbe lefutását nagy vonalakban követi a rektálisan mért testhőmérséklet, azonban BBLP hatása éppen a legkritikusabb külső hőmérsékleti tartományban bizonyult a legnagyobbnak. Egy magyarországi telepen 2016-ban végzett méréssorozat, átlagosan 2,7 kg/tehén/nap tej „megmentését" mutatta ki hőstressz idején úgy, hogy a kezelt csoport (113 tehén) kiinduló termelése megegyezett a kontrolléval, azonban a periódus végére 3,4 kilogramm lett a különbség. Florida forró, nedves viszonyai között több hónapra 10 százalék alá esik a vemhesülési arány. Arizona száraz forróságában a hűtés hatására 15-20 százalékos szinten tudják tartani a termékenyítések eredményességét. Minnesota mérsékelt (de hazánkénál jóval szélsőségesebb) klímáján ugyancsak nyomon követhető a reprodukciós visszaesés a nyári melegben. Ez utóbbihoz hasonlíthatjuk a hazai körülményeket. Spanyolország forró nyarú vidékén az összevont vemhesülési mutatóban (pregnancy rate) a drámai 8,7 százalékot sikerült 12,5 százalékra emelni a BBLP segítségével. Ugyanitt az üres napok száma (szervizperiódus) 19 nappal csökkent. Nemrég feldolgozták egy 2000 tehenet tartó amerikai tehenészet hároméves szaporodásbiológiai adatsorát. A Tennessee állam kevésbé forró klímájú körzetében található telepen 2015-ben kezdték használni a BlueLite pelletált változatát. A következő évben az alacsony tejár miatti költségcsökkentésnek áldozatul esett a termék, azonban a vemhesülési arány drámai romlása miatt 2017-ben már nem volt kérdés, hogy visszatérjenek a BBLP nyári etetéséhez. Az adatsor szerint mindhárom évben nagyon hasonlóan alakult az átlagos THI (hőmérséklet-páratartalom index) görbe. Mégis, 2016-ban a legnehezebb időszakban 11 százalékra esett vissza a vemhesülés, 10-12 százalékkal elmaradva a „BlueLite-os" évek leggyengébb szintjétől. Ennek kihatását aligha kell magyaráznunk. Ehhez képest szinte másodlagosan a tejtermelésben is sikerült kb. 1,5 literrel mérsékelni a kiesést. Egy ide kapcsolódó vizsgálati eredmény szerint a BBLP etetése nyáron is 500 fölé emelheti a kérődzéssel töltött percek számát. A nagy termeléshez elvárt 430-450 perces átlaghoz képest a hőstresszes napokon 400 alá csökkent ez a fontos mutató, amikor átmenetileg elhagyták a BBLP etetését! Összefoglalva, a TechMix vállalat és a vele együttműködő intézetek több évtizedes kutatás-fejlesztési munkájának köszönhetően rendelkezésre áll a stresszes időszakok káros hatásainak jelentős mérséklésére képes termékpaletta, a derces kiszerelésű, élő élesztőt is tartalmazó probiotikum, a Tri Mic, a probiotikus Tri Start bónusz, az ellés utáni, komplett összetételű YMCP drencs és a por vagy pellet formájú Bovine BlueLite. Ezek - sok hazai gazdaság a megmondhatója - külön-külön is sikerrel alkalmazhatók, de teljes hatás a rendszerszerű használatuktól várható, aminek a térhódítása ezekben az években megfigyelhető. A rendezvény témájaként kiemelt hőstressz esetében a Bovine BlueLite etetésekor számíthatunk rá, hogy teheneink inni, enni, termelni és szaporodni fognak, a nehéz körülmények ellenére! Ennek alapja a vele elért élettani hatás, amely a bélhám integritását megőrizve, az elektrolit-egyensúlyt, a vízháztartás egyensúlyát segítve megakadályozza az immunrendszer aktiválódását, a testhőmérséklet túlzott megemelkedését, előanyagokat biztosít a tejcukorképződéshez, mérsékeli a tejvesztést, és végül, de nem utolsó sorban, a minőségi petesejtfejlődés után lehetővé teszi a vemhesülést, valamint a vehem megtartását - különösen a legkritikusabb első 6 napban! A szakmai nap végén a jelen lévő állattenyésztők elsősorban a bemutatott rendszerek, készítmények elérhetőségéről, illetve a digitális rendszer bevezetésének lehetőségeiről érdeklődtek. L. Z. S. Z. 2018. JÚNIUS 27. ♦ MAGYAR MEZŐGAZDASÁG Baktériumok és hőség Mátyás Dzuró Tímea, a SIL-ALL vállalat képviselője a kukoricaszilázs hatékony készítéséről tartott előadást. Kísérletek alapján elemezte az ideális betakarítás idejének megválasztását, a tarlómagasság, a szecskahossz, a szemroppantottság, a tömörítettség, a fóliatakarás hatását a tápanyagok megőrzésére, az emészthetőség javítására. Külön érdekessége volt az előadásnak a klímaváltozás és az oltóanyagban használt baktériumok életképessége közötti összefüggés kutatásának bemutatása. A különböző készítményekben lévő baktériumok jelentős része csak egy bizonyos hőtartományban képes dolgozni, 40-50 Celsius-fokon a legtöbbjük elpusztul. Még ha általában alacsonyabb is ennél a környezetük hőmérséklete, annak nagy a veszélye, hogy betároláskor vagy az erjedés során ennél a kritikus hőmérsékletnél melegebb környezettel találkozik a hasznos baktérium. Tudományos kísérletek alapján sikerült olyan baktériumfajokat és -törzseket kiválasztani, amelyek 50 fokon is használhatók. A két ilyen baktériumot tartalmazó, enzim kiegészítésű Sil-ALL Maize+ készítményt kukoricaszilázs tartósítására fejlesztették ki. Nagy előnye, hogy a két baktérium egymás hatását felerősíti, ezért kifejezetten ajánlott a termék használata szilázs készítéséhez. Mátyás Dzuró Tímea: fontos a tartósításhoz a megfelelő enzim használata