Magyar Mezőgazdaság, 2018. április-június (73. évfolyam, 14-26. szám)
2018-06-27 / 26. szám
M Jó sajt boldog tehenek tejéből Korosa András úgy gondolja, hogy az elmúlt évtizedekben az emberek eltávolodtak az állattartástól és a növénytermesztéstől. A városi fiatalok és gyerekek közül meglehetősen kevesen ismerik a gazdálkodással kapcsolatos tennivalókat és más dolgokat. Ő maga is egy hotelben dolgozott, de feladta recepciós foglalkozását, és Nemesbükre költözött. Ott gazdálkodni kezdett, ma állatokat tart és sajtot készít. Ennek éppen hat esztendeje, annak pedig, hogy elindította a Korosajt Fesztivált, már három. A kezdetben pár egyedből álló állományt ma már tizenhat jersey tehén alkotja. Korosa András azt mondja, elsősorban azért tartja ezeket a teheneket, mert az átlagosnál zsírosabb tejük alkalmas a sajtkészítésre, és mert nagyon szereti őket. A tulajdonos a városi életet cserélte le a falusi életformára. Mint mondta, egyáltalán nem bánta meg ezt a döntést, sem ő, sem a családja. Jól, mi több, kiválóan érzik magukat Nemesbükön, ezen a vadregényes helyen. - Korábban recepcióvezetőként dolgoztam egy hotelben, és természetesen nem gazdálkodtam - idézte fel a kezdeteket. - Aztán a kisfiam születése után elgondolkoztunk azon, hogy vidékre kellene költözni. Bevallom, felmerült bennem gyermekkorom sok-sok élménye, köztük azok a szép napok, amikor a nagymamámnál voltunk a szabadban, az erdőn. Úgy gondoltam, jó lenne, ha ilyen környezetben nőnének fel a gyermekeim. Azt mondtam, úgy szeretném nevelni őket, hogy ismerjék a vidéket, annak értékeit, és hogy pontosan tudják mit esznek. Elengedhetetlen az egészséges életmód. Fontos, hogy az ételekre, az italokra, azok minőségére mindig nagyon odafigyeljenek. Nemesbükben megtaláltuk az ideális helyszínt, és tovább tervezgettünk, illetve már gyakorlatban is fejlesztettünk. Vásároltunk néhány tyúkot, kacsát, libát, pulykát, majd jöttek a kecskék és a birkák. Utóbbiak csak hobbiból. Aztán egy szaklapban találtam egy cikket, ami a jersey tehenekről szólt. Annyira megtetszettek a tulajdonságaik, hogy rögtön kijelentettem: nekem ilyenek kellenek. Be is szereztem egy vemhes üszőt, ezzel elindult a gazdaságom. Persze gyorsan jött a következő kérdés: mi legyen a tejjel? Ez nem sokáig maradt kérdés, hiszen a sajtot mindig szerettem, és a készítésük is érdekelt. És persze az is ösztönzött, hogy olyan értéket teremtsek, amit nemcsak én, hanem mások is kedvelnek. Először csak egyetlen tehén tejet dolgoztam fel, és az abból készült sajtok gyorsan elfogytak. Aztán a baráti társaságom is megerősítette, hogy ízletesek a sajtjaim. Igaz, ez látszott abból is, hogy bármennyit készítettem, soha nem maradt belőle. Tovább kellett lépnünk. Vásároltam még két tehenet, de ez sem volt elég, mert egyre többen vásárolták a sajtokat. Nem volt más választásunk, vettünk tíz tehenet. A Korosa-birtokon jelenleg tizenöt és tizennyolc állat között mozog az állomány. A gazda azt mondja, nem is kell több, mert saját maga ennyit képes ellátni, és így bír el a leadott tejmennyiséggel. - Az állományunk teljes tejmennyiségét feldolgozzuk. Ez éppen annyi, amennyit családilag még meg tudunk oldani, és emiatt nem is szeretnénk bővíteni az állományt. A tejellátás folyamatos. Általában nyolc-tíz tehenet fejünk egyidőben, ami a tejet illetően a család és a vásárlók számára egyaránt elegendő mennyiség. Korosa András tapasztalatai szerint egyre inkább keresik az emberek a természetes, a kisüzemileg készített dolgokat. Ráadásul sokan romantikusan vonzódnak a vidéki életmód iránt. A gazdálkodóknak ez valódi megélhetést jelent. -Úgy gondolom, hogyha kifejezetten csak tejjel kellene foglalkoznunk, akkor már bezártunk volna. De így, hogy hozzáadott értéket teremtünk, Magyarországon is működik ez a fajta gazdálkodás. Persze jó marketing is kell hozzá, anélkül nem megy. Hozzá kell tennem még, hogy nem egy általános tehenészet a miénk, nem csak az állatok tartásáról szól ez az egész. Nálunk saját neve van minden egyes állatnak, beszélünk velük. Akár örökbe is lehet fogadni őket, és vidéki életérzés tábort szervezünk. Itt van a Korosaft Fesztivál is, aminek már ezer-ezerötszáz látogatója van egy évben. Nemrég rendeztük meg harmadik alkalommal, és ha elérjük az ötödiket, akkor kétnapos, zenés-koncertes rendezvényt szeretnénk szervezni az alkalomra. A piacból élünk, tehát természetes számunkra, hogy minél szélesebb körrel megismertessük a termékeinket, a munkát, amit végzünk. A fesztivál - amellett, hogy kellemes kikapcsolódást, jó szóra- MAGYAR MEZŐGAZDASÁG ♦ 2018. JÚNIUS 27. A sajtválaszték egyre bővül Korosa András és felesége