Magyar Mezőgazdaság, 2021. október-december (76. évfolyam, 40-52. szám)
2021-10-13 / 41. szám
KÁRPÁT-MEDENCEI GAZDÁK | KÁRPÁTALJA Turul Expo, Kárpátalja legjava Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón. A kárpátaljai magyar vállalkozók legnagyobb seregszemléjére hagyományos módon Tiszapéterfalván került sor. A pandémia okozta hosszú bezártság után sokan várták már azt a felszabadult együttlétet, amikor az itt kiállítók megmutathatják, hogy a nehézségek ellenére fenn tudtak maradni, és a mögöttünk hagyott hónapok során számos kiváló terméket fejlesztettek ki. Ennek legfényesebb bizonyítéka a Kárpátaljai márkacsalád, amelynek már külön standja volt az expón. Mit is kínálnak jelenleg a fogyasztóknak a kárpátaljai magyar vállalkozások? Továbbra is túlsúlyban vannak a mezőgazdasági termékek: a füstölt húsok és egyéb húskészítmények, a sajtok, mézek, száraztészták, lekvárok, gyümölcslevek, a napraforgóolaj, az ásványvíz, a szőlő és a bor. De egyre nagyobb teret nyernek mellettük az asztalosipari termékek, a natúr textíliából készülő háztartási tárgyak, a nádszövet stb. Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének (KMVSZ) elnöke a szervezet 2500 főt számláló tagsága nevében üdvözölte a jelenlevőket, és megköszönte, hogy nehézségek ellenére kitartottak választott hivatásuk mellett. Most látjuk, hogy minden apró siker hatalmas lelki segítséget nyújt az itthon maradáshoz. Kovács Elemér Kárpátalján is egyre keresettebb élelmiszer-alapanyag a batáta VADGASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL: EGYÜTT A TERMÉSZETTEL - Ezekben a hetekben szinte minden a vadászatról szól - utalva a Magyarországon zajló vadászati és természeti világkiállításra -, és arról, hogy a mai Nimródokkal együtt mit tehetünk környezetünk megóvása érdekében - hangsúlyozta megnyitó beszédében Varga Attila, a Beregszásztól alig 3 kilométerre elterülő Makkosjánosiban rendezett vadgasztronómiai fesztivál ötletgazdája. - Ilyenkor szembesülünk azzal, hogy a nagyközönség bizony keveset tud a vadászok és erdészek mindennapi tevékenységéről, arról, hogy e szakmák képviselői milyen fontos szerepet játszanak a természetvédelmi feladatok ellátásában. A szervezők nem titkolt célja az volt, hogy a vadas ételek elkészítésének bemutatásával és kóstoltatásával elénk tárják a gasztronómia egyik kevésbé ismert ágát, ráirányítva a figyelmet a vadászati turizmusban rejlő, a Kárpátalján mindeddig jobbára kiaknázatlan lehetőségekre. Aki részt vett a rendezvényen, az meggyőződhetett arról is, hogy milyen változatos formában kerülhetnek tányérra a kevesebb gyógyszer- és vegyszermaradványt tartalmazó vadhús felhasználásával elkészített fogások. Jó lenne, fogalmazódott meg sokakban, ha ezek az egészséges ételek minél több családnál bekerülnének a főmenübe. Az Erdei ételek mestere kitüntető cím elnyeréséért hat csapat versengett. A házigazdák kondérjában szarvasborjúpörkölt rotyogott, amit Varga Csaba főzőmester elmondása szerint vörösborral, borókabogyóval és vargányával ízesítettek, amikor pedig elkészült, knédlivel tálalták. A szomszédos Nagyerdei Vadászok őzhúsból készített palóclevessel neveztek be a vetélkedésbe. Antal József séf azt hangsúlyozta, hogy mindenképpen MMGI 2021. OKTÓBER 13. Vadas ételek készítésénél a nagyfokú kreativitás elengedhetetlen 48