Magyar Mezőgazdaság, 2021. október-december (76. évfolyam, 40-52. szám)

2021-10-13 / 41. szám

KÁRPÁT-MEDENCEI GAZDÁK | KÁRPÁTALJA Turul Expo, Kárpátalja legjava Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fej­lesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón. A kárpátaljai magyar vállalkozók legna­gyobb seregszemléjére hagyományos mó­don Tiszapéterfalván került sor. A pandé­­mia okozta hosszú bezártság után sokan várták már azt a felszabadult együttlétet, amikor az itt kiállítók megmutathatják, hogy a nehézségek ellenére fenn tudtak maradni, és a mögöttünk hagyott hóna­pok során számos kiváló terméket fejlesz­tettek ki. Ennek legfényesebb bizonyítéka a Kárpátaljai márkacsalád, amelynek már külön standja volt az expón. Mit is kínálnak jelenleg a fogyasztók­nak a kárpátaljai magyar vállalkozások? Továbbra is túlsúlyban vannak a mezőgaz­dasági termékek: a füstölt húsok és egyéb húskészítmények, a sajtok, mézek, száraz­­tészták, lekvárok, gyümölcslevek, a napra­forgóolaj, az ásványvíz, a szőlő és a bor. De egyre nagyobb teret nyernek mellettük az asztalosipari termékek, a natúr textíliából készülő háztartási tárgyak, a nádszövet stb. Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vál­lalkozók Szövetségének (KMVSZ) elnöke a szervezet 2500 főt számláló tagsága nevében üdvözölte a jelenlevőket, és meg­köszönte, hogy nehézségek ellenére kitar­tottak választott hivatásuk mellett. Most látjuk, hogy minden apró siker hatalmas lelki segítséget nyújt az itthon maradáshoz. Kovács Elemér Kárpátalján is egyre keresettebb élelmiszer-alapanyag a batáta VADGASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL: EGYÜTT A TERMÉSZETTEL - Ezekben a hetekben szinte minden a vadá­szatról szól - utalva a Magyarországon zajló vadászati és természeti világkiállításra -, és arról, hogy a mai Nimródokkal együtt mit tehetünk környezetünk megóvása érdeké­ben - hangsúlyozta megnyitó beszédében Varga Attila, a Beregszásztól alig 3 kilomé­terre elterülő Makkosjánosiban rendezett vadgasztronómiai fesztivál ötletgazdája. - Ilyenkor szembesülünk azzal, hogy a nagy­­közönség bizony keveset tud a vadászok és erdészek mindennapi tevékenységéről, arról, hogy e szakmák képviselői milyen fontos szerepet játszanak a természetvé­delmi feladatok ellátásában. A szervezők nem titkolt célja az volt, hogy a vadas ételek elkészítésének bemu­tatásával és kóstoltatásával elénk tárják a gasztronómia egyik kevésbé ismert ágát, ráirányítva a figyelmet a vadászati turizmus­ban rejlő, a Kárpátalján mindeddig jobbára kiaknázatlan lehetőségekre. Aki részt vett a rendezvényen, az meggyőződhetett arról is, hogy milyen változatos formában kerül­hetnek tányérra a kevesebb gyógyszer- és vegyszermaradványt tartalmazó vadhús felhasználásával elkészített fogások. Jó len­ne, fogalmazódott meg sokakban, ha ezek az egészséges ételek minél több családnál bekerülnének a főmenübe. Az Erdei ételek mestere kitüntető cím elnyeréséért hat csapat versen­gett. A házigazdák kondérjában szar­­vasborjúpörkölt rotyogott, amit Varga Csaba főzőmester elmondása szerint vörösborral, borókabogyóval és var­gányával ízesítettek, amikor pedig elkészült, knédlivel tálalták. A szom­szédos Nagyerdei Vadászok őzhúsból készített palóclevessel neveztek be a vetélkedésbe. Antal József séf azt hangsúlyozta, hogy mindenképpen MMG­I 2021. OKTÓBER 13. Vadas ételek készítésénél a nagyfokú kreativi­tás elengedhetetlen 48

Next