Magyar Nap, 1949. június (3. évfolyam, 126-149. szám)

1949-06-19 / 140. szám

1848 Június TIT viaimap ! M­it fázzunk meleg napokon? üdítő, könnyű ételeket főzzünk a nagy melegben. :::: ilyenkor a zsíros, nehéz dolog nem szűk. Ilyenkor a lé­ig vost is legszívesebben elengedjük és a kifőtt tészta sem­már nyári étrendre való. A zöldfőzelékeket is kevés rántás­­sal készítjük és hús helyett valami ügyes húspótló dol- Iffi­got­­adjunk a főzelék mellé. Alábbiakban talál a háziasszony egy csomó ötletet. Egyik sem drága és elkészítésük nem nagy munka. Pró­­::11 bálja­­meg! HIDRO GYÜMÖLC8LEVK8 Legfinomabb savanykás gyümölcsből, ribizkéböl, fi­­-gresbm. Tízdeka gyümölcsöt számítsunk egy személyre. $tr Megmossuk, megtisztítsuk a gyümölcsöt és személyen­­• ::j ként egy csésze vízzel és cukorral, parányi sóval meg­­főzzük. Egy evőkanál tejfölben (személyenként) l'eke­­;||fj «ekávu­s kanálnyi lisztet habarunk el és ezt elvegyitjük « :. meleg levessel. Hidegre állítjuk. I OOMBAPOORCSA­L. Bármilyen étkezési gombából készülhet. A gombét megmossuk. Jól kinyomkodjuk, hogy ne legyen vizes, húsdarálón átdaráljuk. Fejenként 10 deka gombát szá­mítunk. Vele darálunk 2—3 deka füstölt szalonnát. Visz­­­zeállítjuk: nyers tojással, zsemlyemorzsával, adunk !: 11 hozzá sót, apróravágot­t petrezselymet, reszelt vörös­ig 3 hagymát. Pogácsákat formázunk és azokat forró zsíra- N­­­uékban m­indkét oldalán megsütjük. KEI.POGAC8A A kert külső zöld leveleitől kissé megfosszuk es -st! ""S vízben megfőzzük, lecsepegtetjük. Ha már nem vizes, f­eldaráljuk és vele darálunk vízben áztatott, jól kinyo­­­­­mott zsemlyét is. Most összedolgozzuk nyers­­tojással •••linóval, törött borssal és jó adag reszelt sajt jön hozzá. • :::3 \ stepsH kizsírozzuk, pogácsákat formázunk (ha nedves massza, elegendő morzsát teszünk hozzá) és azokat ::::­­ ráhelyezzük a zsírozott tepsire, mindegyikre sűrű tejfölt rakunk és a sütőben 20 percig sütjük. ■ HIDKO dAHAPÜDDÍNO QYKHEKKKNKK Félliter vizet, félliter tejet főzni ítészünk 20 deka­­ 1 cukorral, kevés vanillaszket, citromhéjjál. Ha forr bele­­:: 'A­­zárunk ké­tdeci darát és­­sűrűre főzzük. Levesszük a tilz­­:í 2 ' és még melegen belekeverünk két tojássárgáját és ■. ■ 3 két tojás habját. Vizezett puddingform­áb­a öntjük és pár ::::3 órára hidegre állítjuk. A tálalásnál mély tálra borítjuk ::::: KI és hideg gyümölcsömétől öntünk rá. Cseresznye, roeggy, málna, eper, ribizke vagy sárgabarack való hozzá. Az öntet úgy készül, hogy p. megmosott é­s klm­agozati ifi, gyümölcsöt víz nélkül, cukorral felfőzzük és hidegre ki­­állítjuk. M MCOQUE8lSITK ::|j Habosra keverünk 6 tojássárgáját, 20 deka vajat, vagy ::::: margarint, 26 deka cukrot,­­majd hozzáadunk 21 deka tisztet és a 6 tojás habját. Vajazott, lisztezett tepsibe i ■ i­­­­ öntjük és kissé megsütjük. Ha sülni kezd, rápettyentünk a­lküle megmosott és számára törölt magos meggyel, ■lii: 'így fekete cseresznyéit és kisütjük. Langyosan vágjuk *::: fel Rékási Antal a Ganzból otthon van Lillafüreden Lillafüred- júliua I­tf lile Ars» I mit nem változott a lilafüredi tócsa­­lás­on forgó várkastély, ugyan­olyan valószínűtlen, meseszí­vű­­séggel hat, mint hajdani lovag­vár korában, amikor a Beth­en­­rendszer hatalmasainak zártkörű nyári találkozóhelye volt. Belü­l azonban gyökeresen más m­a már itt minden,­­kezdve a komoly ön­­tudatossággal köszönő portástól, a neobarokk étterem merőben új közönségéig. Az egykori úri dd­­ridák szinhelyén csöndes, meg­hitt xi*31­ d­­lltársa»dltok költik el ■rtn moréjukat, pezsgő helyett jegyjegy pohár sör vagy szöves járja, a zenét pedig egyelőre a rádió szolgáltatja. A hallban elmélyült sakkozók, bomb­ózók, römizők,­­ a part­nerek alkalomszerűen kerülnek össze s igy sz­inte észrevé­tlenül mosódnak el a foglalkozási kü­lönbségek. Csak egy bizonyos, ■mindenki dolgozó itt, hisz a Szaktanács vendégeiként töltihe­­tik el nyári-­­nth )nőjüket, így­­történhetik meg, hogy csak na­pok múlva derül ki: ez a diplo­­mata külsejű idősebb­­fértfi sze­rek­ a Ganz-gyárban, ez a mi­disapkás, mosolygó sakkmitarror pedig vegyészmérnök a Wamder­­ből. IÁ nőket ! nézed ! Még ..... ■— I nagyobb m­eg­­lepetések érik a legtapasztal­tabb »em­berismerőket«. Meg­dőlnek a külsőségekre támasz­kodó előítéletek, a lenge nyári ruhák, shortok és fü­rdőköpe­­nyek sorából nem ri ki egyet­len hóbortosan merész a d­ivat­­költemény« sem, tim­i növel an­nak idején a könnyűfajsúlyú dé­monok igyekeztek elbűvölni a méltóságos és kegyelmes törzs­közönséget. Mégis fellelhetők a tavaszi üzemi divatbemutatók legizlésesebb modelljei, melyeket olcsó pénzen minden dolgozó nő megvásárolhatott. És az ifjú korosztály tavaszi seregszemlé­jében szemmel láthatóan a kar­csú, bronzbarnára áll gyári dolgozó nők viszik el a pálmát üdeségükkel, jókedvükkel, friss mosolyukkal. A mellett sem­mi szabadosság, hangoskodó,­ fel­tűnni igyekvés nem tapasztal­ható. A lillafüredi Palota-szálló lég­köre most vált igazán telökté­­lővé*, a szó emberi értelmében. Öntudatos dolgozók csöndes pi­henőhelyévé vált a dzcentri* duhajkodások hajdani színtere. I idős házaspárral­­ váltunk szót a délutáni tej­uzsonna után. (Tejet szinte kor­látlanul fogyaszthat minden itt üdülő vendég.) A f­rfi: őszülő­­hajú, 60 év körüli, Ganz vágón"­gyári brigád-vezető, építőmun­­kás, Rékási Antal. A felesége mosolygó, Vera kamu asszony. — Azelőtt még a Palota-szálló környékén sem tűrtek meg ben­nünket — mondja csöndesen Rá­kosi Antal. — Most úgy érezzük magunkat, mintha otthon vol­nánk. Mondtam­ is a feleégém­nek: no lám, hát ezt­­is megértük még az életünkben! És a héten idejön a fiúnk­ra — mondja fel­csillanó örömmel — a„ gépikocsi" vezető. Békésné hozzáteszi, hogy az MTI jóvoltából az itteni körzeti orvos kezeli tovább teljesen in­gyenesen asztma­betegségét. A személyzet mindenben igyekszik kedvükben járni, a kiszolgálás­ tökéletes. A ha­iba­u üldögélőket egyetlen pincér sem roh­am­ozz­a meg­rendelésért, csak külön hí­­vásra jön az asztalhoz. Az ételek felszolgálása mi­den sem külön­bözik a legdivatosabb luxusven­déglőkétől. A minőség is azonos. Az este is csirke pörkölt volt, ga­luskáival és­­atlétával, utána­­torta. Háromfogásos, bőséges az ebéd, naponta ötszöri étkezés. És mindez Rékási Antalnak napi 6 forintjába kerül... ! Vendégek ! -“Í*­­gatják a Bükk vad regényes ...épségeit, gyönyörködnek­­a víz­esés és a hámori tó zöldes csil­logásában, a sziklabércek merész szökkenésében, a dolgozó nép elől­é-előtt légmentesen elzárt tündér­kert káprázatos pompájá­ban. A napozó terras­zán izmos leányokat borit csokoládészm­­­itre a júniusi napfény, a kerti strand nwít­­tcéje mellett dol­gozók gyermekei hancúroznak S a faragott bútorokkal, fő­úri kandallóikkal berendezett hatalmaine hallban már nem vo­­nagló di »őrök lihegünk »sláge­reket« a mikrofonba, hanem he­tenként többször is ku­lturcso­­portosó előadásában csendül fel az igazi művészet. Gazdag könyvtárban bányászhatnak a könyvkedvelők, — a sétányok padjain mennyi elmerült olvasó! S a környék természeti szépségei felé vidám, felszabadult dajálás­­sal áram­lana­k a fiatalok. övék a jövő, de övék a mai is már: erről vallanak a fényes szemek, az életörömtől csillogó ifjú hangok. CSEHOV az Amerikaellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság előtt Los Angeles, június 18. Mr. Tenney kaliforniai szenátor, az Amerikaellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság kaliforniai elnöke a vád­lottak padjára ültette az egyik hollywoodi filmgyár igaz­gatóját. Ők: két legutóbbi filmjének alapötletét Gsehovnak, az 1904-ben elhúnyt világhírű orosz írónak két novellájából vette. Az ügyészség a következő vádat emelte az igazgató ellen: »Bizonyára kapcsolatban áll a bolsevistákkal, feltehetőn atomkémkedést folytat és valószínűleg szembenáll az Egye­sült Államok faji intézkedéseivel.* Mr. Tenney a tárgyaláson kijelentette: »Amíg én leszek a bizottság kaliforniai elnöke, nem fogom eltűrni, hogy Hollywoodban filmeket készítsenek ennek a Csehov nevű orosznak a szennyirataiból.« Eddig az ügy. Kommentár talán nem is kell hozzá... Maayarban JCcvUen,»». (kanton... Nyáron minden nő kevés pénzből csino­san öltözködhet. Itt van például ez a szép­­mintájú kartonruha. Annyi változatban kapható, hogy mindenki ízlésének meg­felelőt vehet. Fürdőruhagond sincs! Számos modell kö­zött lehet válogatni. A kartonfürdőruha éppen olyan célszerű, mint a trikó. A kartonfürdőruha ára 24 forint! Harc a rutin és a giccs ellen, közel a filmet az élethez! így készül az „ Asszonyok a gyárban“ Az »Asszonyok a gyárban«, a legújabb forgatás alatt álló fil­mprodukció­­művészi személy­zete, a rendező, a gyártásvezető, az operatőr, a felvétel­vezető, a film s­zínészei és a technikai személyzet a felvételek m megkez­­ü­lésekor megalakította az első film produkciós munkabrigádot. A magyar filmgyártás első muinkabrigádján­ak vezetője Máriássi Félix, a fil­m rende­zője.­­ Az »Asszonyok a gyárban« az első magyar film, amely a munkásosztály életének mindennapi problémáival fog­lalkozik és kidomborítja, hogy a mun­ká­­osztál­y nemcsak a politikai vezetésben jár az élen, de élen jár az áldozatok vá­oltásában is —■ mondotta Máriákéi Félix. — Nem akarunk vizet prédikálni és bort inni. N­em­ csak arról akarunk beszélni, hogy az üze­mekben hogyan dolgoznak job­ban, hanem feladatunk az is, hogy mi­­» jobban végeznék munkánkat. Ezért határoztuk el, hog­y megalakítjuk « brigádot. — Áprilisban kaptam a meg­bízást első filmrendezésemre —• folytatja. Miakni*ch Félix. — Az­óta sűrűn kijártam a gyáraikba, üzemekbe, tanulmányoztam a munkások élet­ét. Meg akartam ismerked­i-ti az egész termelési fo­lyamattal, a gyártási terv meg­születésétől a kivitelezésig, az üzemszervezettel, a vállalatve­zető, az üzemi bizottság munká­jával. A színészeket sem a sztár­ /IdztuxtusQm&att ne**i nélkülöildetem tzi­QRtMheioutackot rendszer alapján válogattuk öenze, hanem típusok szerint. Sok szereplő most áll először fel­vevőgép előtt. A valószerűségre és a szakszerűséégre fektetjük a fősúlyt. A film­­női sze­replői: Rutttkay Éva, Somogyi Erőd, Suttog Kornélia, Gyarmati Anikó, Rákosi Mária, Pálfalvi Éva,­­ akik munkása­sszonyokat, vas­­magk­észítő etőket alakítanak, a felvételek megkezdése előtt he­­­lemként háromszor kijártak az egyik vasgyárba, hogy megtanul­ják, a vasma­gkészítést, megis­merjék az ü­­ nemi munkások min­dennapját, jellegütb­enaégeiket, mozgásukat. A brigád célkitűzéseit tizen­három pontba­n foglalták össze. Ezek közö­tt szerepel a harc a szentimentalizmus, a rutin és a glecs ellen. Élni fogunk — mondja a bri­gád-program — a kritika és önkritika fegyverével. A fel­adatok tisztázására a felvételek után minden este brigádére­­ke­zletet tartunk. Itt összefog­laljuk az aznapi eredményeket és a hibákat. Tervszerű mun­kával csökkentjük a gyártási önköltséget. Munkánk befejez­tével a brigád minden tagja le­­írja észrevételeit, élményeit és taz a művészeti vezetőség ren­delkezésére bocsátja, hogy a tapasztalatokat a jövőbe® hasz­nosítani tudják.« — Szoros együttláílkötést kí­vánnak kiépíteni a külső felvé­telek alatt a gyár dolgozóival. A munkások már az első napok­ban is örömmel, ,zeretettel fo­gadtak min­tát. Ez a fogadtatás megmutatta nekünk, hogy a magyar dolgozók milyen figyelemmel és várakozással kitérik a magyar filmgyártás megújhodását, a valóságos problémáikhoz való közlekedést­, az ő erőfeszítéseik­ről, örömeikről és go­ndjaikról szóló, jövőbe mutató optimista filmeket — fejezte be első in­terjúját Maritel Félix, (gazul) Pesti Néző RÁNTOTTA is --------------------- | Találkozóm volt va­­­­lakivel egy belvárosi szálloda éttermében.­­ A pincér előzékenyen elém tette a vacsora­­étlapot, amelyen, hála­­istennek, sikerült negy­venkilenc féle fogást­­ összeszámolnom. A Vr­­­gyón Izgalmas dolog egy ilyen előkelő me­nükártya. Az ember szívesen olvasgatja, akár egy jó regényt,­­ vagy egy szép verset , és élvezi a fogások­­ zengő ritmusát, az át­jelző sorok fantasztikus rímeit. Kár, hogy nem tudok franciául és így [ az étlap tartalmát nem, érleltem meg, csak a­ nyelv ütemét és az­­ arabs számokat élvez v e­lem. Utóbbiakat, noha­­ arabul is elég gyengén­­ beszélek, világosan­­ megértettem, hábi né­­j Ital számtantanárom. í nők, így azután, mikor a pincér visszajött és megkérdezte, hogy mit óhajtok, egyszerű deb­receni magyarsággal így szóltam: „Kérek három tojásból rántot­tál.* Meglepetten né­zett rám és hangjában volt valami szelíd meg­­vetés, amikor kijelen­tette: »Nálunk,­­uram, nincs rántotta.* »Nincs rántotta?« — csodál­koztam. Mire a pincér oktató jóindulattal, minden szót hangsú­­lyozva, azt mondta: »Nálunk, uram, csak Omlett Naturelle van.* Tisztelt szaktársak, hagyjuk már az ördög­be ezt az előkelősködő, idegenforgalmi nyeg­leséget. Lehet, hogy a rántottát Párisban om­lett naturetlenek hitt fák és ha történetesen a Cafe de la Paix­ban ülök, biztosan igy is kérem. De Pesten a magyar ember számá­ra a rántotta csak rán­totta akkor is, szaktárs, ha a füledet bántotta­ MELASZ Olvastam az újság­ban, hogy az elégetett szem­étből új eljárással téglát préselnek, amely­nek kötőanyaga a me­lasz lesz. E nevet ki nem ismeri? Az ostrom után tűnt fel éhségünk egén ez a sűrű, barna kulimász és megboldo­gult adópengőért cse­­megések mérték. Több­ször sort álltam érte a Nagymező­ utcában egy fűszeresnél és bol­dogan vittem haza lite­res dunsztos üvegben az émelyítő, büdös nyú­­lékonyságot. Hű, de jó édes volt — akkor! Volt abban fáradt gép­olaj és gipsz is. Annak­idején sokáig törtem a fejem, hogy lehetne ebből az univers-W­­. löttyből vegyi rijitirt­sál (lepárlásra vor, ro tamj kivonni a. é. bé­­kés gépolajat u uu c.- *■ részére, miáltal nem csak étkezési, hauet, világítási problémáink i»­egycsapásra meg­­oldódtak volna. A gip­szet is használni tud­tam volna a repedt víz­­vezetékcső betömésére. Sajnos, e becses anya­gok felbonthatatlan szintézisben egyesültek a pörköltszaruszagú melasszal és különben Is Omamónak az volt az álláspontja, hogy a. . egész »édességet* ken­tjük rá a borsólisztke­­nyérre és együk meg. Okoskodásának az volt a lényege, hogy külön­­külön a gipsz I«, a melasz Is, a borsó I» és a zsizsik is ehetet­len,­­­e így együtt — hála a gépolajnak — erősen a norvég szarát, abbra emlékeztető, él­vezhető tápszerhez ju­­t tunk. És így is lönn­i.S most megrendülten olvasom, hogy a me­­lasz a pesti szemétből préselt tégla életét­­ fogja kötőanyagként édesíteni. Vagyis oda kerül, ahová való: a­­ szemétbe. Sir Ivánért glória ritmol: Ami ma­­gyarul körülbelül azt jelenti, hogy nemcsak melasszal él az ember, Szegedi Emit JÓ ÉTVÁGYAT ! Minden csütörtökön ingyen rádióműsort ad a MAGYAR NAP A Szovjetunió élelmiszeriparának minden ága erősen fejlett és magas színvonalon áll. Az üzemekben a legkiválóbb mi­nőségben készítenek mindent, ami szem-szájnak sngara. Képünk­ egy azerbejdzsáni kolbászüzem hűtője

Next