Magyar Nemzet, 1962. július (18. évfolyam, 152-177. szám)

1962-07-25 / 172. szám

iiiiiiiiiiiiiiiimmiiisinBMiiiiiiiiiiiii A radioaktív sugárzás és az élelmiszertartósítás Tartósított élelmiszerek nél­kül ma már el sem tudnánk képzelni életünket. Ám nincs olyan módszerünk, amely min­den tekintetben és minden élelmiszerre egyaránt megfe­lelő volna. A világon min­denütt olyan új tartósító mód­szerek kidolgozására töreked­nek, amelyek önmagukban, vagy a meglevő módszerek­kel kombinálva új lehetősé­geket nyitnak meg, és alkal­mazásuk valamilyen tekintet­ben a jelenlegiekkel szemben előnyt ígér. A legkecsegtetőbbnek az a lehetőség látszik, ha radioak­tív besugárzással az élelmisze­reket hőkezelés, vagy bármifé­le idegen anyag hozzáadása nélkül megóvhatnánk a rom­lástól — hiszen az ionizáló sugárzás hatására a romlást okozó mikroorganizmusok el­pusztulnak — és eredeti álla­potukban juthatnának el a fogyasztóhoz. Ezért adta ez a lehetőség egyik legizgalma­sabb feladatát a korszerű élel­miszertechnológiai kutatásnak. Az eddigi elképzelések sze­rint az élelmiszerek sugárzá­­sos kezelésének fő irányai a következők volnának: 1. Az élelmiszer sugárzásos sterile­­zése nagy dózisokkal. 2. A su­gárzásos pasztőrözés, vagyis kisebb dózisok alkalmazása, hogy az élelmiszerek nyers állapotban hosszabb ideig le­gyenek tárolhatók. 3. A tárolt szemes- és gumóstermények csírázásának meggátlása. 4. A raktári kártevők, rovarok el­pusztítása besugárzással. 5. A nem tartósítási célzatú élelmi­szertechnológiai alkalmazások: enzimkészítmények sterilezése, természetes szerves anyagok hidrolízise (oldható keményí­tő), húsok porhanyósítása, bo­rok öregítése stb. 6. Az élel­miszerekben előforduló, meg­betegedést okozó paraziták el­pusztítása. Ezeknek az alkalmazási le­hetőségeknek a kutatása szer­vezetten és céltudatosan kb. egy évtizede folyik a világ na­gyobb ipari államaiban. Az al­kalmazási lehetőségek alapfel­tétele, hogy a sugárkezelt ter­mékek az egészségre ártal­matlanok maradjanak, élvezeti értékük, tápértékük, tárolha­tóságuk a más módon tartó­sított termékekével vetekedjék és a besugárzási eljárás gaz­daságos legyen. Az első besu­gárzott élelmiszer — tíz kiló­­rúddal csírátlanított burgonya — forgalombahozatalát, több éves alapos és sok irányú ku­tatás után, első ízben a vilá­gon a Szovjetunióban engedé­lyezték 1958-ban. A múlt esz­tendőben pedig már Kanadá­ban is engedélyezték az egész­ségügyi hatóságok... A hazai tájékozódó jellegű kísérletek 1956-ban kezdődtek meg és jelenleg a Központi Élelmiszeripari Kutató Inté­zetben folynak. Az intézet Kossuth-díjas igazgatóját, a kémiai tudományok doktorát, dr. Török Gábort és Farkas József tudományos munkatár­sat kértük meg, tájékoztassa­nak a sugárenergiák alkalma­zási kutatásának világhelyze­téről és a hazai kutatás ered­ményeiről.­­ A kutatást ma világszer­te a realitásokkal jobban szá­moló, józanabb, de optimista szemlélet jellemzi. A legtöbb államban komoly figyelmet és jelentős anyagi eszközöket fordítanak a nagy lehetőségek megvalósítását célzó kutatá­sokra. A szocialista­­ országok közül a Szovjetunióban folyik nagyszabású élelmiszerbesu­gárzási kutatás. Számos aka­démiai, ipari kutató intézet, főiskolai tanszék foglalkozik vele. A juttatások súlypontja a moszkvai Központi Konzerv­ipari Kutatóban van, ahol a húsok, gyümölcsök, főzelékfé­lék sugársterilezése és pasztő­rözése a fő program. A ga­bona rovartalanításával kap­csolatos vizsgálatokat az össz­­szövetségi Gabonakutató Inté­zet fogja össze. A besugárzott élelmiszerek táplálkozás-egész­ségügyi vizsgálata a leningrá­­di Kirov Orvosi Akadémián és a Szovjet Tudományos Akadémia Táplálkozástudomá­nyi Intézetében folyik. A ku­tatás céljaira jelenleg négy nagy sugárforrás épül... Az NDK-ban a burgonya csírá­zásgátlása a fő téma, s elké­szítették már egy nagy telje­sítményű burgonyabesugárzó tervét. Csehszlovákiában, a prágai és pozsonyi kutatóin­tézetekben elsősorban a húsok, húsáruk sugárzásos tartósítá­sával foglalkoznak. Lengyel­­országban a csírázásgátlás és a friss gyümölcsök eltartható­ságának besugárzásos meg­hosszabbítása a kutatási téma.­­ A kapitalista országok közül az Egyesült Államokban folyik legrégebben és legna­gyobb méretekben a kutatás. Főleg a kis sugárdózisok — tehát a sugárzásos pasztőrö­zés — lehetőségeit vizsgálják a halakra, halászati termékek­re, gyümölcs- és zöldségfélék­re. Ausztráliában működik ez idő szerint a világ legnagyobb aktivitású kobalt sugárforrása, 600 000 curies, amellyel a lép­­fene kórokozóival fertőzött kecskeszőr bálákat sterilezik. A nyugat-európai államok kö­zül Angliában folyik a legna­gyobb méretű kutatás. Egyik nagy laboratóriumukban a gyógyászati segédeszközöket már ipari méretekben sterile­zik. Az élelmiszer besugárzás­nál ők a tojásban előforduló és paratífuszt okozó szalmo­nellák elpusztítását látják az egyik legtöbbeit ígérő alkal­mazási lehetőségnek. — A hazai kutatás helyzete? — Az elmúlt évek során számos területen, többek közt a raktári rovarkártevők el­pusztítása, gyümölcslevek kombinatív sugárpasztőrözése és a fűszerpaprika őrlemények csíraszám csökkentése, vala­mint a melasz-cefre csírátla­nítása terén szereztünk ked­vező kísérleti tapasztalatokat. Emellett vannak eredményeink a sugártartósítás alapkutatási témáiban is. Élelmiszeriparunk távlati fejlesztése szempontjá­ból azonban feltétlenül szük­ség lenne a kutatás kiszélesí­tésére. A hazai kutatások rea­lizálhatóságát nagyban gátolja megfelelő teljesítőképességű sugárforrás hiánya.­­ Hazánkban mik a leg­reálisabbnak látszó első alkal­mazási lehetőségek? — A fűszerpaprika-őrlemé­nyek csíramentesítése és a gyorsan romló gyümölcsök fe­lületi sugárpasztőrözése, tar­tósítása. Exportunk szempont­jából mindkettőnek rendkívül nagy jelentősége lenne. — Vajon mi a várható sor­rendje a sugárenergiás tartó­sítással kezelt élelmiszerek be­vezetésének? — A bevezetés sorrendje éppen a tartósításhoz szüksé­ges sugárdózissal lesz fordítva arányos. Viszonylag hamar megvalósulhatnak olyan na­gyobb dózist igénylő alkalma­zások is, ahol táplálkozás­Egy skót tanyán született és gazdálkodó lett volna, ha any­ja és testvérei nem küldik Londonba ... Egyszerű hiva­talnok marad, ha egy mérsé­kelt nagyságú örökség nem te­szi számára lehetővé a tovább­tanulást ... Nem választja a sok londoni kórház közül jö­vendő élete színhelyét, a Saint- Mary kórházat, ha nem jó úszó és egyszer éppen nem ennek a kórháznak csapatával mérkő­zik ... Nem kap állást a nagy mester — Wright professzor — laboratóriumában, ha nem jó céllövő és a kórház céllövő csapatának nincs szüksége erő­sítésre ... És soha nem fedezi fel a penicillint, ha kis és meg­lehetősen rendetlen laborató­riumának ablakán az utcáról nem sodorja be a szél a peni­­cillum notatum nevű penész­gombát ... íme, ez a sok­­ha" Fleming életútja. Egy tudósé, akinek ebben a században ta­lán a legtöbbet köszönhet — tudósok közt —, az emberiség, a penicillin felfedezését. Csak, akik a penicillin fel­fedezése előtti időkre emlé­keznek, csak azok tudják, hogy mit jelent ez a szó. Mert húsz esztendővel ezelőtt például a ma szinte abszolút biztonság­gal gyógyítható tüdőgyulladás halálos veszedelem volt, a baktériumok elleni küzdelem­ben az orvos teljesen fegyver­telenül állott. A század elején Ehrlichnek, a Nobel-díjas kutatónak vala­mi egészen fantasztikus ötlet jutott eszébe: kitalálni egy olyan szert, amely a szerve­zetben egyszerre pusztít el minden baktériumot, anélkül, hogy magának a szervezetnek ártana. Költőhöz, vagy fantasz­tikus regények írójához méltó az elképzelés! Az elképzelt, vágyott gyógyszer neve is köl­tői: »­therapia s­terui sans mág­nás — a nagy csírátlanító gyó­gyítás. Az idők méhében már megfogant a penicillin ... És húszegynéhány évvel ez­után meg is született! Akkor, amikor Fleming észrevette, hogy staphylococcus-tenyésze­­te megpenészedett. Megszokott dolog! Fleming előtt már so­kan látták, tapasztalták, bosz­­szankodtak miatta. Először ő maga is mérgelődött.­­Mihelyt fedetlenül hagy az ember egy baktériumtenyészetet, csak bosszúsága lesz... A levegőből belehull valami!" S már majd­nem továbbment! Mint ahogy előtte oly sokan ... Ha akkor elsiklik a kérdés­­fölött — talán még ma sincs penicillin. De Fleming nem siklott to­vább! »Hát ez furcsa!* — mon­dotta, mert észrevette, hogy a penész körül a gennykeltő kór­okozó telepei feloldódtak. És ettől a pillanattól életét e kér­dés vizsgálatára tette fel: mi­től oldódtak fel a baktérium­telepek? Hogyan lehet ezt az anyagot kivonni és előállítani? Első közleményeit teljes kö­zöny fogadja. Tizennégy esz­tendő kutatása, harca kellett ahhoz, hogy Fleming felfede­zéséből gyógyszer legyen, hogy Fleming maga — a világon el­sőnek — embert gyógyíthasson nagyszerű szerével. Az, hogy a Pread Streetről éppen a gennykeltő s­taphylo­­coccust pusztító penicillum no­­tatumot sodorta be a szél — szerencse dolga. De a jelensé­get észrevenni, a következte­tést levonni: ehhez már a tu­dós felkészültsége, zsenialitá­sa kellett. Ki mondja azt, hogy a tudós élete száraz, unalmas? Fleming élete érdekesebb, mint egy örö­kösen reflektorfényben élő szí­nészé, vagy egy győztes hadve­zéré! Különösen olyan kor­ban, — ahogy André Mau­­rois, a­­Fleming és a penicil­lin regénye" írója mondja elő­szavában —­­amikor a tudo­mány gyökeresen átalakítja az életet — jó és rossz irányban egyaránt". Ebben a korban­­természetes, hogy az ember érdeklődik a tudós iránt, hogy kíváncsi szellemi működésére és kutatása természetére". Maurois, számos nagy sike­rű regény és életrajz írója, ezt a könyvet is rendkívüli mű­gonddal s nagy írói erővel ír­ta meg. Ahhoz, hogy ilyen ma­gas színvonalon és szakmailag is pontosan írhassa meg köny­vét, alaposan el kellett mélyül­nie a bakteriológiában. Megta­nult mindent, ami szükséges volt, hogy érthesse Fleming munkájának és munkásságá­nak lényegét. És hogy nemcsak megtanulta, de meg is értette, azt mutatja, hogy milyen vilá­gosan, közérthetően közli isme­reteit. Úgy, hogy az értelmes laikus olvasó számára is kis erőfeszítés árán telje­sen érthetővé válnak a könyv­­szakmai" részei. (Amiben egyébként külön segítségül szolgál a könyv végén közölt­­szakmai kifejezések szótára".) A regény nagyszerű sodrása magával ragadja az olvasót s ez nemcsak Fleming érdekes életének köszönhető, hanem az író fölényes mesterségbeli tudásának, szuggesztív írásmű­vészetének is. Talán csak az utolsó — a diadalútját járó Flemingről szóló — fejezetek laposabbak egy kissé. Talán azért, mert az ünnepelt Fle­ming már kevésbé érdekes, mint a kutató, harcoló. Mert — hiába: így vagyunk már ez­zel — a siker szélcsendjénél érdekesebb a küzdés vihara! Megkapó egyszerűségével is­mét írói magaslatokra kerül azonban Maurois akkor, ami­kor a nagy tudós halálát írja meg. Annak az embernek ha­lálát, aki az orvostudománynak a gyulladásos betegségek elle­ni küzdelemben a legnagyobb fegyvert adta s aki London közepén orvosi segítség nélkül halt meg. Raffy Ádám doktornak, a könyv fordítójának már sem­mit nem jelent a dicséret, Raffy doktor — a kitűnő or­vos, író és műfordító — már halott. Mégis úgy érzem, meg kell írni: a gondos, szép ma­gyar nyelvű fordítás jelentő­sen hozzájárul majd a hazai sikerhez. Mert nem kell külö­nösebb jóstehetség ahhoz az állításhoz, hogy a Gondolat Könyvkiadó hamarosan készít­heti e könyv második kiadá­sát. Dr. Lányi Márton egészségügyi problémák nem merülnek fel közvetlenül, mert a sugárkezelt anyag — pél­dául a besugárzással csíra­­mentesített­ fűszerek — a fo­gyasztott élelmiszernek csak igen kis hányadát képezik. A sugárzásos sterilezésre legal­kalmasabbak: a sertéshús, ba­romfihús és a fűszerek. A su­gárpasztőrözés, különösen mélyhűtéssel, vagy hőkezelés­sel kombinálva, már sok élel­miszernél — például sertés­húsból készült termékeknél, fagyasztott tojásnál, halaknál és halászati termékeknél, sza­mócánál, baracknál, szőlőnél, narancs- és citromféléknél, káposztánál, paradicsomnál — elvileg, nehézség nélkül alkal­mazható volna. Valószínűleg egy évtizeden belül várható, hogy a sugárenergiával tar­tósított élelmiszerek elfoglal­ják helyüket a szokványos módszerekkel tartósított élel­miszerek között. Csákváry Margit Fleming és a penicillin regénye André Maurois könyve FELHÍVÁS! Az 1961. évi 100. sz. osztrák szövetségi törvény alapján életrehívott «­Fonds zur Ab­­geltung von Vermögernsver­­lusten politischer Verfolg­­ter»-tól kártalanítás igé­nyelhető az 1938. március 13. és 1945. május 8-a között faji, felekezeti, vagy egyéb nemzeti szocialista üldözés folytán kizárólag az alábbi vagyonosban Ausztriában elszenvedett károkért: a) bankszámlákon fennál­lott követelések, b) értékpapírok, c) jelzálogos követelések, d) készpénz, e) diszkriminációs közszol­gáltatások teljesítése (ilyen adó volt a »Sühne­­leistung der Judent és­­Reichsfluchtsteuer"). Az igénybejelentések határ­ideje 1962. augusztus 31-én lejár. Bővebb felvilágosítás és igénybejelentési űrlap kap­ható az Általános Érték­­forgalmi Banknál (Buda­pest, V., Dorottya u. 5 . telefon: 185—633.). Általános ÉRTÉKFORGALMI BANK RT. Tudományos Figyelő A legkisebb csillag A palomarhegyi különleges, nagy teljesítményű távcső új »kozmosz-rekordhoz« segítette a csillagászokat. A csillagok »■kataszterében« eddig példát­lanul kicsiny égitestre sike­rült rábukkanni. Az eddig nyilvántartott legkisebb csil­lag körülbelül akkora, mint a mi Földünk, viszont az újonnan felfedezett égitest átmérője mindössze 2000 kilométer. Anyaga rendkívül sűrű, egyet­len köbcentiméterének súlya eléri a 200 tonnát. Az eddig ismert legnagyobb csillag, a VV Cephei átmérője 1620- szorta nagyobb a Napénál, kö­rülbelül 2,3 milliárd kilomé­ter. Önműködő teaszedő kom­bájnt szerkesztett két grúz mérnök. A kombájnra szerelt elektronikus agy megállapítja a teabokrok méretét, távolsá­gát és a tea érettségének fokát, eszerint ad parancsot a beta­karításra. A teaszedő kombáj­nok éjszaka is dolgozhatnak és távirányításra is beállíthatók. Az új elemi részecske,­­ a müon-neutrino közelebb visz az anyag megismeréséhez Jelentős tudományos ese­ményről érkezett hír az utób­bi napokban: sikerült előállí­tani egy új elemi részecskét, a müon-neutrinót. A fizikai kutatásoknak erről a legújabb eredményéről adott tájékoz­tatást dr. Nagy Károly egye­temi tanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem természet­tudományi karának dékánja, aki jelen volt azon a genfi nemzetközi fizikai konferen­cián, ahol az eseményt beje­lentették. Amint a professzor elmon­dotta, a sikeres kísérlet, amely új területet nyit meg az elemi részecskék megisme­résében, tulajdonképpen kö­rülbelül öt éve elméleti úton felmerült feltételezés igazolá­sát jelenti. Már az is igen nagy ered­mény volt, amikor 1956-ban először sikerült direkt kísér­lettel kimutatni a neutrínónak nevezett elemi részecske léte­zését, amire elméletileg már 1933-ban következtettek, de lé­tezését mindaddig csak indi­­rekt kísérletek igazolták. 1957- ben azután bizonyos jelensé­geikből Pontecorvo, az olasz származású kiváló szovjet fi­zikus és vele egyidejűleg több más kuta­tó is arra a követ­keztetésre jutott, hogy a ter­mészetben nem is csak egy-, hanem kétféle neutrínónak kell léteznie, amelyek közül a régebben ismert az elekt­ronnal, a még csak megsejtett pedig az úgynevezett mű-me­­zonnal együtt jelentkezik bi­zonyos kölcsönhatások érvé­nyesülésekor. Ennek az akkor még kizá­rólag elméleti feltételezésnek a tisztázására két éven át vé­gezte már kísérleteit a CERN, az európai atomkutató intézet, de még mielőtt eredményre juthattak volna, éppen a genfi konferencián elhangzott a fel­tűnő bejelentés, hogy Brook­­havenben megelőzték őket, mégpedig olyan kísérletsoro­zattal, amelynek alapgon­dola­ta Pontecorvótól származik. A kérdést egy különleges,­­több­lépcsős" kísérlet­­végtermé­kei" döntötték e. Ha ugyanis végső eredményképpen egyen­lő arányban elektronok és mű­­mezonok keletkeztek volna, ez az egyetlen neutrinofajta lé­tezésének lett volna bizonyí­téka, nekik viszont eleven eset­ben sikerült kizárólag mű-me­­zonoikat előállítaniuk, ami pe­dig a kétfajta neutrínó létét igazolja. A kétféle neutrínó — most már az elektron- neu­­­rino és a müon-neutrino — között a lényegi különbség megállapí­tása még további kutatásokat igényel. De már a mostani eredmény is egyenértékű az elemi részek kutatásának ré­gebbi, Nobel-díjjal jutalma­zott sikereivel, mert a fizi­kának egész új fejezetét, a neutrínói fizika területét nyitja meg a kutatók előtt. A müon-neutrino előállítása újabb segítséget adhat az anyag felépítésének megisme­réséhez. Az elméleti fiziku­sok több, eddig tisztázatlan je­lenség magyarázatát remélik tőle. Tudják például, hogy a mű-mezon mintegy 200-szor olyan súlyos, mint a vese elektromos tulajdonságai te­kintetében azonos elektron, csak éppen a különbség oka maradt ismeretlen mind a mai napig. Abból pedig, hogy míg az elektron-neutrino nyugal­mi tömege nullának tekinthe­tő, a müon-neutrinóé viszont eltér a zérustól, valami olyasn kölcsönhatásra kell következ­tetni, amelynek létezését ed­dig nem is sejtették. Az mindenesetre bebizonyo­sodott, hogy a természetben több elemi részecske van, mint amennyit eredetileg fel­tételeztek. Létszámuk most nem is eggyel, hanem kettő­vel nőtt, mert az máris két­ségtelen, hogy a müon-neutri­­nónak­­ikertestvére", anti­­részecskéje is van. A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL A romániai építészeti kuta­tóintézet új cementfajtát kí­sérletezett ki. Az új cement gyorsabban keményedik meg és 50 százalékkal ellenállóké­pesebb az eddiginél. Csövek­nél és bányák tárnáinak építé­sénél használják. * Négy nyelven fordító auto­matát mutattak be New York­ban. Az automata az egyik nyelven mondott szavakat há­rom másik nyelvre fordítja és leírja. Az akusztikai laborató­rium vezetője, dr. Harry Olson nyilatkozata szerint technikai­lag van rá lehetőség, hogy az automata még több nyelven, bonyolultabb szövegeket és egész beszédeket is lefordít­son.* Nyolcévi kísérletezés után múlt héten állították forga­lomba Angliában az első lég­párnás járművet (hovercraft). Négyezer napjában közleke­dik, befogadóképessége 24 sze­mély. Liverpool egyik külvá­rosából indul a tengeröblön keresztül a 24 kilométerre levő Rhye fürdőhelyre. 20—40 cm magasságban jár, 110 kilomé­teres óránkénti sebességgel. A kaliforniai egyetem zoo­lógusai nemrégiben kísérlet­sorozat keretében tanulmá­nyozták, hogy miként tájéko­zódik a delfin. Kiderült, hogy tájékozódásra hanghullámokat használ, melyek a fejéből in­dulnak ki és szájával egyvo­­nalban haladnak előre. Ezért nem tudja a szájnyílása alá kerülő halakat elkapni. * Amerikai tudósoknak sike­rült a ragályos sárgaság víru­sát pontosan kimutatni. Az ed­digi kísérleteket megnehezí­tette, hogy a betegség az álla­­tokat nem fertőzi meg. Így az­tán fegyenceken próbálták ki a fertőző vírusok hatását A rák korai felismerésére dolgoztak ki új eljárást Ame­rikában. Olyan filmfelvétele­ket készítenek, melyeket ed­dig az iparban alkalmaztak az acél belső hibáinak megálla­pítására. Ezzel a módszerrel ki tudják mutatni a legapróbb elváltozásokat is az emberi szervezetben. Dr. David Say­­ler számolt be az új eljárás­ról a kaliforniai orvosegyesü­let közgyűlésén San Franciscó­ban 3000 hallgatónak. | Július 28-án, szombaton nemzetközi­­ Anna-bálla a Rózsakertben. (XIV. Kolumbus u. 43.) NÉPI ZENE - TÁNCZENE - MŰSOR KITŰNŐ ÉTELEK, ITALOK , NYITVA REGGEL 4 ÓRÁIG |

Next