Magyar Nemzet, 1981. november (37. évfolyam, 257-280. szám)

1981-11-11 / 264. szám

n Ét­rend és rák Világszerte szaporodóban vannak azok a szektába tömö­rült emberek, akik különböző betegségektől — mindenek­előtt ráktól — való félelmük­ben csak olyan növényi és állati eredetű ételeket hajlandó fo­gyasztani, amelyeknek előállí­tásához műtrágyát, vegyszere­ket vagy éppenséggel hormo­nokat nem használtak fel. E tények ismeretében kívánatos annak tisztázása, hogy a fejlett iparral és mezőgazdasággal rendelkező államokban az élel­miszeripari termékeknek és általában az étrendnek van-e rákkeltő hatása. Mielőtt a részletekbe belemennénk, elő­­rebocsáthatjuk, hogy nincsen. Hogy miért nincsen, azt kuta­tási eredmények tükrében az alábbiakban szeretnénk be­mutatni. Járványtani adatok Napjainkban egy-egy or­szágban nemcsak a fertőző megbetegedések gyakoriságát tartják számon, hanem­­ a járványtani módszerek segít­ségével — vizsgálják más be­tegségek, például az érelme­szesedés, vagy a rosszindulatú daganatféleségek gyakoriságát is. Az ilyen rákepidemológiai (­ járványtani) adatok bizo­nyítják, hogy egyes égtájakon, egyes országokban nagyfokú, szembeszökő különbségek ál­lanak fenn az egyes rákfélesé­gek gyakorisága között. Így pl. :Japánban a gyomorrák sokkal gyakoribb, mint bárhol máshol a világon, ugyanakkor, amikor a japán nők között a mellrák ritka, csakúgy, mint a férfiak és a nők vas­­tagbélrákja. Hogy ez a szem­beszökő különbség nem a ja­pánoknak valamilyen örökle­tes hajlamán alapszik, azt az a tény bizonyítja, hogy az USA-ba vagy Európába ki­vándorolt japánok soron kö­vetkező 1—2 nemzedéke kö­zött már megszűnik a gyo­morrák gyakorisága, és a japá­nok idegenben rák szempont­jából a befogadó ország lakos­ságával azonosan viselkednek. Ez a tény egyértelműen bizo­nyítja, hogy elsősorban nem örökletes adottságok, hanem környezeti tényezők felelősek egy-egy kontinens vagy ország lakói között ritkábban vagy­ gyakrabban jelentkező rossz­indulatú daganatok felléptéért. A modell Az egyéni hajlam és a kör­nyezeti hatás összefüggését mi sem szemlélteti jobban, mint a hörgrák gyakoriságával kap­csolatos rákjárványtani ada­tok. Ezek szerint a tüdő-, ille­tőleg hörgrákosoknak jóval több, mint a fele olyan erős dohányosokból került ki, akik napi­­ 20 cigarettánál többet szívnak. Ha azonban vala­mennyi tüdőrákos dohányzási szokásait vizsgáljuk, kiderül, hogy az erős dohányosoknak mindössze egyötöde kap tüdő­rákot. Nyilvánvaló, hogy ez a 20 százalék valamilyen örök­letes hajlammal bír, vagy for­dítva: a 80 százaléknak vala­milyen speciális védettsége van a tüdő-, illetőleg a hörg­­rákkal szemben. Egyelőre sem az örökletes hajlamnak, sem a védettségnek biológiai — vagy ha úgy tetszik, genetikai — alapjait nem ismerjük. Ebből következik, hogy ha az orvos a tüdőrákból származó korai elhalálozásokat és a hozzájuk társuló családi tragédiákat, valamint a közösségre háruló anyagi terheket kívánja csök­kenteni, egyelőre nem java­solhat mást, mint azt, hogy aki nem akarja vállalni a 20 százalékos tüdőrák kockázatot, az tartózkodjon a dohányzás­tól. Talán a jövőben olyan is­meretekre teszünk szert, hogy valamilyen szűrővizsgálattal a kockáztatott 20 százalékot ki tudjuk szűrni és a megmaradó dohányzó 80 százaléknak nem kell tartania a tüdőráktól. Igaz, a dohányzásnak az ér­rendszerre és más szervekre gyakorolt károsító hatásának kockázatát még nekik is vál­lalniuk kell. Környezeti tényezők A környezeti tényezők kö­zött kiemelkedően a táplálko­zási szokásoknak lehetne el­méletben jelentőségük, első­sorban a tápcsatorna, a máj, de akár más szervek dagana­tos megbetegedéséért is. Az ilyen összefüggések elfogadá­sában azonban hallatlanul nagy kritikai érzékre és igen sok meggyőző vizsgálati adat­ra van szükség, így például sok vizsgálat utalt arra, hogy a fokozott zsírfogyasztás és a vastagbélrák gyakorisága kö­zött valamilyen összefüggés állhat fenn. Amennyiben iga­zolódna, hogy a fokozott zsír­fogyasztás és a vastagbélrák gyakoriság között ok-okozati összefüggés áll fenn, úgy ez azt jelentené, hogy az egyes em­bercsoportoknál olyan arány­ban nőne a vastagbélrák gya­koriság, amilyen arányban fokozódott a zsírfogyasztás. Számtalan vizsgálat bizonyí­totta, hogy ilyen ok-okozati összefüggés nem áll fenn, de ellentmond ennek a feltevés­nek az a tény is, hogy például a zsírt bőven fogyasztó eszki­móknál és finneknél egyálta­lán nem gyakori a vastagbél­rák. Mai ismereteink az étrend és a rák keletkezésgyakorisá­gával kapcsolatban elsősorban állat­kísérletekből származnak. Ezek bármennyire érdeke­sek és egyértelműek, nem vonatkoztathatók 1:1 arány­ban — tehát kritika nélkül az emberre. De még ennek a ténynek tudatában is érdemes kihangsúlyozni, hogy nincs ál­latkísérletben olyan speciális étrend, amelynek speciális rákkeltő hatása lenne. De még olyan állatkísérleti adat sin­csen, amely szerint egy-egy speciális étrend elősegítené vagy késleltetné azoknak a da­ganatoknak a jelentkezését, amelyeket ismert rákkeltő kör­nyezeti behatások okoznak. A szennyezés lehetősége Úgy állatkísérletek, mint emberen szerzett tapasztalatok amellett bizonyítanak, hogy egyes ételszennyezések és a rák gyakorisága között szoros ok-okozati összefüggés áll fenn, így például egyes meleg égtájakon, ahol magas a leve­gő páratartalma, a penészgom­bákból származó mérgező anyagokkal, az ún. aflatoxi­­nokkal szennyezett ételek ug­rásszerűen növelik a rák koc­kázatát. A növényi mérgek, a mikotoxinok között az afla­­toxin B1 jelzésű anyag fejt ki leginkább rákkeltő hatást, mert állatkísérletben szinte nyomai is elégségesek ahhoz, hogy rá­kot okozzon. Akadtak kutató­­csoportok, amelyek melegégövi vidékeken, pl. Kenyában, Mo­­zambikban, Thaiföldön a min­dennapos étrendben becsült aflatoxin mennyiség és ez or­szágok lakossága között jelent­kező májrákok között találtak határozott összefüggést. A Német Szövetségi Köz­társaságban 1979-ben elvégzett vizsgálatok szerint bizonyos vegyi anyagok, például ún. policiklikus aromás szénhid­rogének és nitrozaminok jön­nek olyan anyagokként számí­tásba, amelyek ételszennyező­désként előfordulhatnak. Ez utóbbiak közül a nitrozaminok egyik változatának 60 százalé­kát elsősorban az NSZK-ban élő férfiak vették fel szerve­zetükbe, éspedig a közkedvelt sör formájában. A sört nem fogyasztó férfiak és nők ez anyagnak mindössze 1 százalé­kát sajtok fogyasztása ré­vén vették fel szervezetükbe. Amióta a sörgyárakat tájé­koztatták erről a tényállásról, úgy változtattak a sörkészítés technológiáján, hogy azóta az NSZK-ban forgalomba hozott sörfélék gyakorlatilag alig tar­talmaznak nitrozaminokat. Az elmondottakból követke­zik, hogy minél több lesz a nagyüzemi élelmiszeripar ál­tal előállított étel, annál na­gyobb lesz a lehetősége an­nak, hogy az élelmiszer-előál­lító üzemek, az állami táplál­kozástudományi intézetekkel együttműködve, olyan techno­lógiákat dolgozzanak ki, ame­lyek maximális biztonsággal alkalmasak arra, hogy a min­dennapos élelmiszerekből a felsorolt daganatkeltő anyago­kat kiküszöböljék. Az élelmiszeripari feldolgo­zás során véletlen következté­ben juthatnak daganatkeltő anyagok az élelmiszerekbe, de az ízesítő, konzerváló és színe­ző anyagok szükségszerűen ke­rülnek az ételekbe, és éppen ezért daganatkeltő hatásukat eleve ki kell zárni. Hogy erre mennyire szükség van, azt­ a 30-as években a margarin­gyártásban kiterjedten alkal­mazott 4—dimetilaminobenzol nevű sárga vajfesték története igazolja. Erről az anyagról ugyanis kiderült, hogy rákkel­tő. Természetesen már évtize­dek óta nincs forgalomban, de rákkutató intézetben még ma is használják kísérleti máj­rákok létrehozására. Különös fejezetet jelentenek az adalékanyagok között a mesterséges édesítőszerek, köz­tük kiemelkedően az alapta­lanul rossz hírbe keveredett ciklamát és a szaharin. Évek­kel ezelőtt amerikai kutatók az emberi ételek ízesítésére használt ciklamát mennyisé­gének többezerszeresével pat­kányokon hólyagrákot tudtak létrehozni. Az USA egészség­­ügyi hatóságai emiatt eltiltot­ták a ciklamát használatát. Példájukat sok helyütt a vilá­gon — és tegyük hozzá mind­járt: indokolatlanul — követ­ték. Azóta egyértelműen bizo­nyítást nyert, hogy a ciklamát, vagy a szaharin ételízesítésre használt mennyiségének sok­szorosa sem okoz rákot, de nem is károsítja az anyaméh­ben fejlődő magzatot. Az NSZK-ban folytatott vizsgála­tok, amelyeket szacarint és cik­­lamátot édesítőszerként rend­szeresen és évtizedeken át fo­gyasztó cukorbetegeken végez­tek. Ugyancsak bizonyították e két szer ártatlanságát. Ismere­tes, hogy ha ismételten és rendszeresen tömény sósavval ecseteljük a kísérleti állat bő­rét, akkor a seb állandósulása révén előbb-utóbb daganat­képződésre kerül sor. Annak ellenére, hogy az ilyen daga­nat végső fokon tömény só­savtól jött létre, mégsem állít­hatjuk azt, hogy a sósavnak speciálisan bőrrákot keltő ha­tása lenne. Összefoglalóan azt mond­hatjuk, hogy az étrend és a rák összefüggései­ről egyelőre csak nagyon ke­veset tudunk. És ha az or­vos rákmegelőzést célzó diétás tanácsokat ad, úgy e tanácsok csak nagy általánosságban mozoghatnak. Legfeljebb azt javasolhatjuk: 1. törekedjünk minél változatosabb, de fe­hér­je-szénhidrát-zsír összete­vőit illetően kiegyensúlyozott étrendre és kerüljük az egy­oldalú táplálkozást; 2. ha nem igényel túlzott erőfeszítést, vagy önmegtartóztatást, töre­kedjünk az átlagos ideális testsúly megőrzésére vagy helyreállítására; 3. noha sem rákkeltő, sem ráktól védő spe­ciális étrendet nem ismerünk, éppen a közelmúltból vannak adataink arra, hogy a növényi rostban gazdag étrend csök­kenti mind az elhízást,­­mind a vastagbéldaganat kockáza­tát. Mivel a növényi rostban gazdag étrendnek káros követ­kezményei eddig nem ismere­tesek, viszont ismert, hogy az ilyen étrend nagy valószínű­séggel véd a székrekedés, az epekő, az érelmeszesedés, a vast­agbél -ki­bo­­rosulás (diverti­­culum) ellen, ezt az étrendet célszerűnek látszik propagálni. Dr. Szendei Ádám A jelenleg ismert majd négymillió vegyületből körül­belül 60 000 a mindennapi életben is előfordul. A megkö­zelítően 6000 gyógyszer, 2500 élelmiszer-adalék és 1500 nö­vényvédő szer hatása rend­szeresen érvényesül. A toxiko­­lógusok figyelme az elmúlt húsz évben a kis adagok gya­kori, hosszan tartó hatására irányult, mely sokkal nagyobb veszélyt rejt magában, mint a nagy adagok által okozott drasztikus mérgezés. Ma a to­xikológia központi kérdése a mutagén (az öröklődő jelleget megváltoztató), a karcinogén (rákkeltő) és a teratogén (a magzat fejlődésében zavarokat előidéző) hatás felderítése. Állatról emberre Éppen ezért óriási felelős­ség terhel minden olyan szak­embert, aki arról dönt, hogy egy újonnan előállított anyag, vagy annak maradéka emberi fogyasztásra alkalmas-e, avagy nem. A kérdést több okból nagyon nehéz megválaszolni. A biztonságos döntés legna­gyobb akadálya: az emberen nem szabad kísérletezni! A mikrobákon, egereken, patká­nyokon, disznókon, kutyákon és majmokon sokszor több évig végzett kísérletek ered­ményeiből következtet a to­­xikológus az emberre gyako­rolt hatásra. Az állatkísérle­tekből adódó megengedett mennyiségnek általában a századrészét engedélyezik. De ez még mindig csak feltéte­lezés — még ha nagy is a biz­tonsága. Ugyancsak nehezíti a teljes biztonsággal kimondható vé­leményt, hogy a környezetbe és az emberi szervezetbe jutó anyagok bonyolult átalakulá­sokon mennek keresztül, s a metabolizmus termékei sok­szor követhetetlen és egymás­sal is bonyolult reakciókba léphetnek. Dietrich Henschler a legutóbbi peszticid világ­­kongresszuson a toxikológusok felelősségéről tartott előadásá­ban elmondta, hogy a kísérle­tes toxikológia mindent elkö­vet, hogy feltárja az állat­kísérletekből eredő hiányossá­gok okait. A mérgezési reak­ciók pontos folyamatának ez az egyetlen megismerési lehe­tősége. A vizsgálatokhoz olyan ér­zékeny módszereket használ­nak, mint az izotóppal jelzett vegyületek, gázkromatográfia, tömegspektrográfia, mágneses magrezonancia. E módszerek segítségével meg tudják álla­pítani a kémiai reakció he­lyét a sejten belül, s arra is választ tudnak adni, hogy a különböző­ fajok hogyan és miért reagálnak másként ugyanarra a hatásra. Ezáltal meg tudják magyarázni az egyes szervezetek sajátságait és a fajok közötti különbséget a mérgezési reakciók megnyil­vánulásában. Az összehason­lítás segítségével ki tudják választani azt a fajt, amely a legalkalmasabb arra, hogy be­lőle az emberi reakcióra kö­vetkeztessenek. Persze így is marad még kockázat. A Con­­tergan esetében ez a mara­dék rizikó volt túl nagy, s az emberen végzett megfigyelé­sek hiánya tragédiákhoz veze­tett. Mindennapi életünkben a gyógyszerek az emberi szer­vezetbe közvetlenül bejutó kémiai anyagok. Durván fo­galmazva már akkor is elé­gedettek lehetünk, ha több a hasznuk, mint a káruk. A biztonsági követelmények szi­gorítása következtében egyre több biológiai vizsgálatnak kell megelőznie egy új gyógy­szer bevezetését, s tár a ku­tatás költségei is évről évre nőnek. A WHO a következő­képpen csoportosította az em­ber környezetébe közvetett úton kerülő vegyszereket: a háztartásokban felhasznált termékek, szennyeződések (fé­mek stb.). kozmetikumok, élel­miszer adalékanyagok, ipari vegyszerek, természetes to­xikus anyagok, műanyagok és csomagolóanyagok. Ezek az emberi szervezettől idegen anyagok kis mennyiségben, de állandóan hatást gyakorolnak, mégpedig bonyolult, áttételes reakciókon keresztül. A toxikológiai vizsgálatok meglehetősen drágák. Ki gon­dolná, hogy az ICI egyik la­boratóriumában két évig él­degélő kísérleti patkány eltar­tási költsége 500 font. (Egy­­egy kísérlet sokszor több száz állatot is igényel.) A steril laboratórium, illetve állatház steril levegőt kap, ahová a dolgozók csak fürdés után léphetnek be, s ott kizárólag konzervteát és­­kávét fo­gyaszthatnak. Így nem csoda, ha egy anyag teljes toxikoló­giai vizsgálata 3—5 millió dol­lárba kerül. Peszticidek A kémiai növényvédelem mellékhatása, hogy nemcsak a káros rovarok, gombák és gyomok pusztulnak el, hanem az életközösségek hasznos tag­jai is károsodhatnak. A las­san lebomló (perzisztens) anyagok felhalmozódnak a növényekben, majd a táplálék­­lánc közvetítésével a gerinces állatokban és az emberben. A környezetvédelemnek is egyik fontos feladata a növényvédő szerek káros hatása elleni küzdelem. A hatvanas évek végén hazánk elsők között (az USA és Svédország után) til­totta be a DDT (és egyéb kló­rozott szénhidrogének) haszná­latát, ám nyomai az állati ter­mékekben, sőt az emberi zsír­szövetben még most is ki­mutathatók. A klórozott szén­­hidrogéneket lassan fölváltot­ták a gyorsabban bomló, ám rendkívül mérgező foszforsav­­észterek. A kutatók gyakran vitáznak a hatékonyságot és a megbíz­hatóságot eldöntő vizsgálati módszereken, sőt vannak akik kétségbe vonják a növényvédő szerek használatának szüksé­gességét is. Az egyre szaporo­dó emberiség és az egyre csökkenő szabad földterület ellentmondása azonban csakis a növényvédő szerek haszná­latával oldható föl, persze re­mélve, hogy a jövő meghozza a szelektív, egyre kevesebb káros hatással járó módszere­ket. Nem mindegy azonban, hogy mit tudunk a számításba jövő vegyületekről. Alapos is­meretek birtokában a káros hatások már ma is megelőz­hetők. A káros hatások egy része munkaegészségügyi kér­dés, amely a mezőgazdasági nagyüzemekben dolgozókat és a kiskerttulajdonosokat érin­ti. Az akut­ veszély kellő tá­jékozottsággal, az óvórendsza­bályok betartásával elkerülhe­tő. A tájékozódást segíti az engedélyezett növényvédő szerek minden évben kiadott jegyzéke. A MÉM növény­­védelmi és agrokémiai főosz­tályának összeállítását a Me­zőgazdasági Kiadó jelenteti meg. A kiadvány kezdve a le­­tális dózistól (LD-j), amely azt jelenti, hogy a szóban for­gó vegyület e mennyisége 15 nap alatt a kísérleti állatok felét elpusztítja), tartalmazza a munkaegészségügyi várako­zási időt és az élelmezés­egészségügyi előírásokat. Ezek közül a fogyasztó szá­mára legfontosabb az élelme­zés-egészségügyi várakozási idő betartása. A toxikológusok meghatározzák azt a legkisebb mennyiséget, amelynek már nincs káros hatása, a vegyé­szek nyomon követik milyen gyorsan bomlik le az anyag a növényben, illetve a felüle­tén, a falaiban , és a vízben. A két adat találkozása adja meg az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, amelynek az utolsó kezeléstől a fogyasztá­sig el kell telnie ahhoz, hogy egészségügyi károsodást ne okozzon. A gyógyszer és a nö­­vényvédő szer közötti a­lapve­­tő különbség: az életemben maradó növényvédő szernek (szermaradék) nem lehet mel­lékhatása. A hazai növényvédelem színvonala jó. 1968. óta ren­delet írja elő, hogy a mező­­gazdasági üzemekben növény­­védelmi szakirányítót kell al­kalmazni. A világon elsőként szerveztük meg a szakszerű növényvédelmi hálózatot. Ám a dolognak ez csak az egyik oldala. A hazai nö­vény­védőszer-gyártás volume­ne alaposan elmaradt a vé­delemtől. A hatóanyagok je­lentősebb részét importálni kell, bár az arány a VI. öt­éves tervben feltehetőleg ja­vulni fog. Kedvezőtlen idő­szakban kezdődött a növény­­védőszer-program, hiszen eb­ben a témában a kutatásra fordított összeg jóval alatta van például az elektronikai és gyógyszeripar kutatási ráfor­dításainak. Pedig az export­képes növényvédő szer mező­­gazdasági termék és az élelmi­szer alapos toxikológiai doku­mentációt, illetve ellenőrző vizsgálatokat igényel. A nö­vényvédő szerek használatát engedélyezőket nagy felelős­ség terheli. Az optimális biz­tonsághoz csakis egységes és napra­kész szemlélet vezethet. A FAO és a WHO mindent elkövet a vizsgálati módszerek, e­g­ységes­í­téséért, melyet a Közös Piacon belül már meg is valósítottak. A KGST-or­­szágok most dolgoznak az egységesítésen. Hazánk is részt vett a FAO és a WHO új követelményrendszerének kidolgozásában, amellyel jó összhangban lesz az 1881 vé­gére megjelenő hazai követel­ményrendszer. DNS és sejtmembrán Az emberiséget ma legin­kább a környezetbe jutó ké­miai anyagok mutagén, karci­nogén és teratogén hatása ve­szélyezteti. E hatások pontos felderítése még sok feladatot ró a tudományos kutatókra. A hetvenes évek elején ki­derült például, hogy a hajfes­tésre, főleg a szőkítésre és az ősz haj eltüntetésére használt hajfestékek egy része rákot okoz. Mindez nagy riadalmat keltett azokban az országok­ban, ahol az újságok erről cik­keztek. Végül is kutatások in­dultak a festékek hatásmecha­nizmusának feltárására. Kide­rült, hogy a színezékek a ge­netikai anyagot, a DNS-t ká­rosítják, s így idéznek elő rá­kot. A rákkeltő hatás kísérletes bizonyítása több éves költsé­ges munka. Bizonyos vegyü­letek genetikai veszélyességé­nek ellenőrzése viszont rövid időn belül és olcsón megold­ható. Ez is megrövidíthet bi­zonyos toxikológiai vizsgála­tokat. Érdekes kutatási eredmény­ről számolt be Hatfaludi Fe­renc a legutóbbi biokémiai vándorgyűlésen. Hatfaludi és társai megvizsgálták, miként hatnak a növényvédő szerek a sejtmembránon lejátszódó anyagáramlásra. Kísérleteik szerint minél zsíroldhatóbb egy vegyület, annál inkább roncsolja a sejt membránszer­kezetét, s ez elősegíti a to­xikus hatást. Az ily­en és ha­sonló célzott hatásmechaniz­mus vizsgálatok idővel rendet teremthetnek környezetünk kémiai dzsungelében. A toxikológia interdiszcipli­náris tudomány, a bonyolult és drága vizsgálatok csak munkamegosztással végezhetők el. A munkamegosztástól nem idegen a külföldön elvégezte­tett vizsgálatok gondolata sem. Ez a nálunk sokkal gazdagabb országokban is általános gya­­korlat. Másrészt viszont ha­zánk nagyságát Levelembe vé­ve, sok esetben célszerű len­ne az erőket koncentrálni, és legalább a toxikológiai alap­vizsgálatokra létrehozni egy központi intézetet. De meg­oldásra vár még a toxikoló­­gusképzés is. Várkonyi Anna / Mindennapi mérgeink Madar Nemzet Szerda, 1981. november 11.1

Next