Magyar Nemzet, 1992. október (55. évfolyam, 232-257. szám)
1992-10-24 / 251. szám
VIII Magyar Nmi ÖN ÉS A RECEPTEK 1992. OKTÓBER 24. Hetente kétszer halat! Gyógyszer a tengerből AKI HETENTE legalább kétszer halat eszik, egészségesen él. Az állati eredetű élelmiszerek között a hal a legegészségesebb. A tengeri halak olyan értékes tápanyagokat tartalmaznak, melyek kedvezően befolyásolják a bőr, a vérkeringés, a pajzsmirigy, az erek és az epe működését. A csontokra, a vérképző szervekre és az anyagcserére kifejtett hatás .......... suk is kiváló. A halételek fosggyantásával elegendő ||| foszfáttal, kalóiummal, magnéziummal, jóddal és vitaminnal látjuk el a szervezetet. A Max ||| Planck Intézet táplálkozáskutatói szerint gyolgan már 20 dkg hal fedezi az anyagcsereműködéshez szükséges aminosavakat. Habár a tojás is erre szolgál, de tizenötször, sőt hússzor annyi koleszterint tartalmaz, mint a hal. A tengeri halak kalóriaszegények. 20 dkg angolna csak 156 kalóriát, míg 20 dkg borjúhús 470, ugyanennyi sertéshús már 616 kalóriát tartalmaz. A halban sok kálcium található, mely ásvány a csontrendszer anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen. Egyúttal magnéziumban is gazdag, ami azérelmeszesedés és az infarktus megelőzésére szolgál. A szívbetegek halandósága a felére csökkenhet már napi 2 dkg hal elfogyasztásával. Már heti két halból készült ebéd lecsökkenti az epe koleszterintartalmát, és ezzel megelőzi az epekőképződést. A halolaj a vért hígítja, azoknak a rögöknek a kialakulását akadályozza meg, melyek trombózishoz és infarktushoz vezetnek. Hogyan is hatnak hát a különféle halak? Hering: A vitaminban gazdag, a gyomornak és beleknek hasznos. A bőr szépségéért is felel. Fontos a Bika, a Rák, a Mérleg, a Bak és a Vízöntő jegyekben születetteknek. Vörös sügér: sok vasat tartalmaz, ami a vérképzéshez nélkülözhetetlen. (Elsősorban a Bika-, a Rák- és a Bak-hölgyeknek használ.) Angolna: káliumot tartalmaz, az emésztést serkenti. (Jót tesz a Bikának, a Ráknak, a Szűznek, a Mérlegnek, a Skorpiónak, a Nyilasnak és a Halaknak.) Lazac: különlegesen gazdag olyan fehérjékben, melyek az agyműködést és a sejtregenerációt segítik elő. (A Kosnak, az Ikreknek, az Oroszlánnak, a Szűznek, a Nyilasnak, a Baknak és a Halaknak szerepeljen az étrendjében gyakrabban.) Makréla: olajokban gazdag, a szervezetet elsősorban a trombózistól és infarktustól védi. (Jót tesz a Kosnak, az Oroszlánnak és a Ráknak.) Lepényhal: B- vitaminban gazdag, megakadályozza az izomgörcsök és szívritmuszavarok kialakulását. (Különösen az Ikrek és a Nyilas szülötteinek tesz jót.) Tápláló és édes A méz EGYIKE A LEGTÁPLÁLÓBB és legegészségesebb ételeknek. De mivel sokan nem szeretik amúgy „nyersen” fogyasztani (túl émelygősnek találják), ezért közreadjuk pár mézzel készült étel leírását. Reggeli koktél: Tegyünk egy csésze joghurtba fél csésze narancs- vagy citromlevet, egy tojássárgáját és 1 kávéskanál mézet. A narancs helyett paradicsomot is használhatunk. Fűszerezhetjük tetszés szerint szegfűszeggel, fahéjjal vagy reszelt citromhéjjal. Tejberizs mézzel: Szokás szerint elkészített tejberizs új ízt és aromát kaphat, ha citromlével elkevert mézet öntünk a tetejére. Mézes túrptöltelék, (réteshez vagy piú^ez^Fél kg tehéntúrót-K) dk cukrok 1 káyeskinál őrölt fahéjat, pici sőt összekeverünk 2 egész tojást teszünk bele és 15 dk.mézet. ^^ egészet átpasszírozzuk, hogy egyenletes tölteléket kapjunk. 1 . : Sárgarépa aknaborral és mézzel. Felszeletelt alma- és sárgarépaszeleteket megpárolunk (1 rész alma, 2 rész sárgarépa). Kis lángon hozzáöntünk kevés fehérbort, 1 kanál mézet, pici sót. A kész főzeléket petrezselyemmel szórjuk meg. Rákos Edit Nevek virágai „TUDTAM, hogy ősz lesz s majd fűteni kell, / de nem hittem, hogy itt van, ily közel, / hogy szemembe néz s fülembe morog.” Azért idézzük József Attila Ősz című versének utolsó szakaszát, mert a hosszú, forró nyár után nehéz tudomásul venni, hogy jön a hideg, ami a virágoskerteket sem kerüli el, s természetesen a virágok ára is ehhezigazodik. Salamon barátunkat, rokonunkat köszöntsük 24-én, szombaton. Mint tudjuk, Salamon király - Dávid és Betszabé fia - (i. e. 970-931) Izrael egyik jelentős uralkodója volt. Fényűző, pazarló életvitele népében visszatetszést keltett. Kétezer évvel később Szent Salamon jelent meg a magyar történelemben. Alig múlt ötéves, amikor királlyá koronázták. Később gonosz tanácsadója, Vid állandó háborúskodásra buzdította, de Szent László elfogatta, és a visegrádi vár tornyába záratta. Onnan Szabadulva önként vállalt szegénységben remeteként folytatta életét. Salamon nevű ismerősünketköszöntsük egy cserép bölcsességfával, a Kalandokval. A Haraldokhoz is ma kopogtassunk be. E név germán eredetű, jelentése: hadseregmerész. Három szál kardvirág legyen ajándékuk. A Biankák és a Blankák 25-én, vasárnap várják köszöntőiket. Mindkét név jelentése: fényes, ragyogó, tiszta. Eredetük latin, spanyol, olasz. Lepjük meg e szép nevek viselőit egy-egy csokor fehér krizantémmal. Ametiszt nevet jelez 26-án, hétfőn a naptár. E görög-latin eredetű név jelentése: a részegséget megakadályozó, nem részeg. Ennek utánajárhatunk egy üveg finom itallal, de vigyünk mellé pézsma búzavirágot is, az Amberboát. A Dömötörök is ma ünnepelnek. E név valószínű azonos a Demeterrel, görög, latin, szláv eredetű, jelentése: a föld istennőjének ajánlott. Szent Demeter görög mártír, akit (i. sz. 306) hitvallásáért megöltek. Dömötör ismerősünket lepjük meg egy cserép medvetalpkaktusszal. Az Antonietták ünnepelnek 27-én, kedden. E név latin, olasz eredetű, jelentése: herceg, fejedelem, elöljáró. Kinek ne jutna eszébe e név hallatán a szépséges francia királyné, XVI. Lajos felesége? Ajándékunk legyen egy csokor Rózsa a First Lady fajtából. A Szabinákhoz is ma kopogtassunk be. E név latin eredetű, jelentése: a szabinok népéhez tartozó. Az ókori Róma igencsak megsarcolta ezt a népet, hisz elrabolták asszonyaikat, akik vajh nagyon haragudtak ezért? Vagy ki tudja? Szabina barátnőnket köszöntsük nebáncsvirággal, az Impatiens Balsaminával. Simon nevű barátunkhoz 28-án, szerdán csöngessünk be. E név héber eredetű, jelentése: meghallgattatás. A Tádék is várják köszöntésüket E név héber, német eredetű, jelentése: bátor szívű, elszánt, merész. Szent Simon és Szent Judás Tádé együtt szerepelnek a Szentírásban, Jézus rokonai és tanítványai voltak. Egy-egy csokor rózsa, a Mysterium floribunda legyen ajándékunk. A Szimonettákhozz is ma csöngessünk be. E név héber, olasz eredetű, jelentése: meghallgattatás, pusztaság. Ajándékunk legyen rózsa az Opera fajtából. A Nárciszokat keressük meg 29- én, csütörtökön. E név görög, magyar eredetű. Nárciszba, a folyóisten fiába Ekhó, a nimfa beleszeretett, de ő ezt visszautasította. A víztükörben látott saját képmásába lett szerelmes. Ez volt Aphrodité büntetése. Ha van Nárcisz nevű ismerősünk, vigyünk neki gladióluszt, ami nemcsak kardvirágként, hanem széplegényfaként is ismert Az Alfonzok ünnepelnek 30-án, pénteken. E név germán eredetű, jelentése: nemes, készséges, harcra kész. Ligouri Szent Alfonz a 18. század művelt sokoldalú teológusa volt nevéhez számos csoda is fűződik. Ha van Alfonz ismerősünk, köszöntsük őt egy cserép Ficus Benjaminával. -erté- Az Ön és... mellékletet szerkeszti: Rácz Judit A FŐZÉS mitagadás sokszor okoz gondot még tapasztalt háziasszonyoknak is. Hát még annak, aki csak most ismerkedik vele! No de ezernyi apró trükkjét elsajátítani, rájönni fortélyaira, tán nem is olyan ördöngösség. Nézzük csak, mi minden kell egy jó vacsora vagy ebéd elkészítéséhez! A megfelelő felszerelésen kívül szükség van alapanyagokra, némi fantáziára, türelemre és időnként merészségre is. Fantáziánkat a konyhában is hasznosíthatjuk, s bizonyos alapszabályok figyelembevételével, hamarosan saját ételkreációnkkal lephetjük meg családunkat. Előfordulhat az is, hogy a készítendő étel valamely alkotórésze „épp nincs kéznél". Ne essünk kétségbe, helyettesítsük bátran valami mással! Viszont ahhoz, hogy mit mivel helyettesítsünk, nem árt némi tapasztalatokat szerezni a konyhában. Kezdjük az ismerkedést a levesekkel. Magyarországon ez étrendünk elhagyhatatlan része. Ismerjük híg, sűrített és különleges fajtáit. Legfőbb funkciója felkészíteni a szervezetet a további étkezésre. Ez alkalommal a gyümölcsleveseket mutatom be. Nem tartoznak a ,"lasszikus levesek" sorába, s elkészítésük az alább ismertetett módon igen egyszerű, remélem, sokan kedvet kapnak hozzá. Gyümölcslevest kétféleképpen is készíthetünk: főzéssel és anélkül. Ez utóbbi módszerrel vitaminban gazdagabb étrendet állíthatunk össze, mert mint tudjuk, a hőkezelés mindenesetre jelentős vitaminveszteséggel is jár. Tehát a friss gyümölcs levét (melyet préseléssel nyerünk, gyümölcscentrifuga segítségével vagy egyszerűen passzírozással, vagy akár használhatunk rostos gyümölcslevet is). Ízesítjük cukorral, citrommal, gyümölcstől függően, tejszínnel vagy borral, esetleg mindkettővel, s szegfűszeg, fahéj hozzáadásával jól összekeverjük. A gyümölcslevesek általában hidegen fogyasztandók. Tálaláskor a tányérba vagy levesescsészébe gyümölcsdarabokat helyezünk, és a rámért levest tejszínhabrózsával díszítjük, melyet vágott dióval, mandulával szórhatunk meg. Főzés nélkül készíthető levesek: málnaleves, őszibarackleves, ananászleves, mandarinleves, ribizlileves, sárgadinnyeleves, szamócaleves, s amit önök még kitalálnak. 4z íme, egy konkrét recept: a hideg málnaleves. A friss vagy mirelit málnát (ez utóbbit felolvadás után) tejszínnel, narancs- és citromlével, csipetnyi sóval és a málnaszörppel turmixoljuk össze. Gép hiányában habverővel keverjük simára, szűrjük le, és jól behiűtve a fent ismertetett módon tálalható. Ugye milyen egyszerű? Hozzávalók négy személyre: 500 g málna, 40 cl tejszín, 40 cl narancslé, kevés citromlé, só, kiskanál málnaszörp. (A leveskészítésről majd legközelebb.) Egy hideg gyümölcsleves után jól esik valamilyen húsétel. Nézzük az egyben sültek közül a sertéssültet. Elkészítéséhez inkább idő, mint hozzáértés kell. Vegyünk egy sütésre alkalmas húsrészt, ez lehet comb, lapocka vastag része vagy akár tarja. A húst tisztítsuk meg felesleges zsíros, hártyás részeitől, hideg vízben jól mossuk meg, de ne áztassuk. (Az áztatás során ugyanis értékes tápanyagok, ásványi sejt oldódnak ki, s ezzel veszít értékéről.) A sütőt előmelegítjük, közben serpenyőben kevés olajat felforrósítunk, és a húst minden oldalról pirosra sütjük. Ez mindössze pár perc, amit elsütésnek hívunk. A hús körül pajzsként pörzsanyag képződik, mely fokozza a sült kellemes ízét, és megakadályozza az értékes tápnedvek kiszivárgását. Épp ezért a sütés során soha nem szabad kést vagy villát szúrni a húsba, azzal vizsgálva, megsült-e már. Az elősütött húst tepsibe vagy jénai tálba helyezve kevés olajjal vagy más zsiradékkal meglocsolva, sózva a sütőbe tesszük. Tehetünk a zsiradékba pár szem borókabogyót, mustármagot ízesítésként. Sütés közben saját levével öntözgetjük. Az elkészült húst pirosasbarnás színéről, kellemes illatáról ismerjük fel. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható. A sültet ekkor fokhagymagerezdekkel tűzdeljük meg, és a hús mellé tisztított fokhagymát teszünk. A köményes sült úgy készül, hogy a húst köménnyel szórjuk meg, és hevített zsiradékkal öntjük le. Négy személyre kb. 70-80 dkg húst vegyünk. Kovács Ibolya Főzőtanfolyam (1.) Málnaleves, sertéssült Vendégváró szüret idején Alapanyag: a szőlő A vendéglátás sikerét Gundel Károly szavaival szólva: „Nem mindig az étel maga teszi. Az is, hogyan terítünk, hogy adjuk fel az asztalra, legfőképpen az - ha mégoly egyszerű anyagból -, hogyan készítettük. Szeretettel, kedvvel, szívvel vagy csak épp meglegyen: muszájból.” Az egyszerű anyag legyen ezúttal a szőlő, s tán a többiben sem lesz hiány. (A szőlővel készült leves igazán csak hidegen jó.) Hideg fokhagymaleves szőlővel (négy személyre) 100 g mandulát megpirítunk száraz serpenyőben. Majd turmixgéppel összeütő evőjutc egy fej fokhagymával’ vegyünk négy szelet fehér kenyeret, melynekhéját levágjuk, belsejét kockára vágjuk. A leveshez szükséges 7 dl víz egy részét a kenyérre öntjük, a turmixba tesszük, mixelés közben fokozatosan adjuk hozzá a 7,5 cl olajat Lassan beleöntünk két evőkanál fehér borecetet is és a maradék vizet. Megsózzuk, és tálalásig hűtőben tartjuk. Egy fürt fehér szőlőt leszemezünk, félbevágunk, a magokat eltávolítjuk. A szőlőt fogyasztás előtt tesszük a levesbe, melyből ne felejtsünk ki egy-két szem jégkockát sem. Igazi őszi csemege a kacsasült szőlővel. A vajjal megkent, megsózott, megborsozott, kb. 1,5 kg-os kacsát 15 percre tegyük forró sütőbe, s állandó forgatás közben süssük aranysárgára minden oldalról. Közben 1 kg fehér szőlőt megmosunk, leszemezünk, lecsöpögtetünk és a felét áttörjük. Az így kapott szőlőlevet a még félpuha húsra öntjük, majd a sütő hőfokát mérsékelve, folyamatosan locsolva a pecsenyelével puhára sütjük a kacsát. Ha megsült, a sütőből kivesszük és melegen tartjuk. A visszamaradt mártásban a maradék szőlőszemeket nagy lángon 3 percig melegítjük. A kész mártást a húsra öntve máris tálalható. Érdekes ízhatású a szőlőkoktél. Személyenként 150 g piros és fehér szőlőt megmosunk, félbevágunk, kimagozunk. Keverőedénybe helyezve hozzáadunk 3 cl szűrt citromlevet, 10 g porcukrot, 2 g vaníliacukrot, 2 cl brandyt, 20 g felezett dióbelet. Keverjük meg, és üvegkehélybert szervírozzuk, melyet lehetőség szerint béleljük ki szőlőlevéllel. A szőlő remekül megfér más gyümölccsel is, íme például az őszi gyümölcssaláta elkészítésekor vegyünk személyenként: 40 g körtét, 40 g őszibarackot, mossuk meg, és hámozzuk meg őket. 30 g szilvát magozzuk ki, 20 g szőlőt szemezzünk le. A felsoroltakat tegyük üvegtálba, szóljuk meg porcukorral (15 g) öntsünk rá 1 el Marascinót, és hűtslk be. Tálaláskor díszíthetjük tejszínhabbal (de el is hagyható) és metéltre vágott mandulával. Igen mutatós, hogy egy nagyobb üvegtálba helyezzük a salátástálunkat, melyet apróra tört jéggel töltünk meg. A jégkockákat szedjük kétrét hajtogatott száraz konyharuha közé, s húskloffolóval törjük meg. Végül egy tésztaféleség, a szőlős rétes. Hozzávalók: 2 csomag réteslap (vagy házi rétestészta) 1 kg piros szőlő, 100 g porcukor, 4 evőkanál tejföl, késhegynyi fehér, 4 evőkanál zsemlemorzsa. A szőlőt jól megmossuk, leszemezzük, lecsöpögtetjük. A réteslapot egy csíkban megtöltjük a szőlővel, morzsával, procukorral, fahéjjal, és feltekerjük. Tetejét megkenjük tejföllel, és megsütjük. Díszítőelemként jól használható a szőlő, sajtkockák tetején vagy töltött tojásoncélszerű fogvájóval megtűznni, hogy ne guruljanak el a szőlőszemek. Italba is tehetjük a következőképp: 4 szem piros vagy fehér szőlőszemet koktél pálcikára tűzünk. Talpas pohárba 4 és piros vermutot töltünk egy szem jégkockára, s felengedjük szódavízzel, belehelyezzük a szőlős pálcikát. S azt se felejtsük, hogy szőlőből készül a bor is, a bor pedig... „Ah, a bor az felvidít, lelkesít, elméssé tesz, bátorságra hevít, szerelmet költ, kiszínezi szivárványossá ezt a szürke világot, eltemeti a bút, feltámasztja a reményt." (Jókai Mór) (ki) Mit esznek a finnek ? Becses hagymaleves KÜLFÖLDÖN JÁRVA, ha másként nem, az utcai vendéglőkben falatozókat elnézve adódik alkalmunk arra, hogy megismerjük, miként étkeznek a helybéliek. Különösen nagy élmény, ha asszisztálhatunk egy-egy családnál az ebéd, vacsora elkészítésében, és együtt költhetjük el azt. Ilyenkor még jobban megfigyelhetők azok a szokások, amelyek az illető ország gasztronómiáját, étkezési szokásait jellemzik. Finnországban például elmaradhatatlan tartozéka mindegyik étkezésnek - itt is naponta háromszor ülnek le az asztalhoz a vajas kenyér. Mivel igen sokféle pékáru létezik, nemcsak a hagyományos kenyérfélére, hanem zsemlére, kis bucikra kenik a sós vajat, margarint. Ezzel vezetik be a fő fogást, vendéglőben például, amíg ki nem hozzák a megrendelt ételt, az előre odakészített vajas kenyeret eszegetnek. Csakhogy vajas kenyér dukál a leveshez is! Ez bizony már furcsa a magyar gyomornak, de megszokható. Reggelire és általában naponta többször a kávé a legnépszerűbb ital. Gyengébb, mint a mienk, de hasonlóképpen tejjel, cukorral isszák. A vajas kenyérhez felvágottakat, sajtot vagy dzsemet, mézet esznek, tehát ebben nincs nagy különbség. Ebédnél viszont kitűnik, hogy nem otthon vagyunk. Az ország adottságai határozzák meg az átlagpolgár menüjét: többnyire igen sokféle halból, valamint jávor- és rénszarvashúsból készült ételt kínálnak. A halleves nem is emlékeztet a magyar halászlére, hiszen nem ad színt és erőt neki a paprika. Igen kellemes meglepetést okozott viszont a hagymaleves, amely markáns aromájával, testességével a mi szánk íze szerinti. A hagyma - azaz a vöröshagyma, amelynek csillogó fehér héjú változata is mindig kapható - mintha kiemelt becsben lenne. Helsinki legdrágább szállójának halljában a fő helyen álló üvegvitrinben hagymát ábrázoló kerámiavázák uralták a polcokat. A hagymaleves testességét, mit a főzelékfélékét, sőt a süteményekét is a burgonyakeményítő adja. Ez a finn konyha elmaradhatatlan tartozéka. A második fogáshozz többynyire vízben főtt krumpli dukál kaporral. A kapor a másik igen kedvelt fűszernövény, amit még csak nem is apróra vágva, hanem megmosva, kis csokorba rendezve helyeznek a köret tetejére, sőt a saláta mellé is. Érdekes elnézni azt is, miként helyezik villájukra a finnek a falatokat: nem szúrják fel, mint mi, sőt nem is a homorú felére ültetve viszik a szájukhoz, hanem a villa domború hátára csúsztatva ügyesen egyensúlyozzák a célig. Ezt az akrobatamutatványt nemigen lehet egyik percről a másikra megtanulni. Borral ritkán öblíthetjük le a finomságokat, hiszen azt igen drágán, az alkoholt áruló állami üzletekben szerezhetik be a finnek. Noha a sör sem olcsó, azzal gyakrabban kínálnak, hiszen közel azonos árban van az üdítőkkel, ásványvizekkel. Aki hiányolná az aperitifet, most már értheti, hogy miért nem került szóba. Ha mégis van alkalmunk, megkóstolhatjuk a méltán híres finn vodkát a helyi specialitással, a lakka likőrrel elegyítve. Az édes-fanyar likőr a helyi erdőkben szedett bogyóféléből készül. Kávé és sütemény zárja a főétkezést. A könnyű, franciás-krémes sütemények az egész napot végigkísérik: a gyakori kávézás kellékei. Egyik nap, amikor több családhoz is elvitt vendéglátóm bemutatni, mindenütt ezzel a párosítással kínáltak, és bizony az LGT szavaival élve: jólesett volna egy fasírt... A vacsora jellegzetessége a hidegtál, aminek koronája a nyers, sós rénszarvashús és a különböző halételek. Szaunázás után erre csúszik a legjobban a vodka és a sör - állítják a helybéliek. (Kuczik) A vas a nők szépségét konzerválja Szív: a vashiány szívpanaszokat válthat ki. Gyakori jelenség az Oroszlán, a Szűz, a Mérleg, a Nyilas és a Vízöntő jegyek szülötteinél. Agy: a vashiány a szellemi teljesítőképességet csökkenti. Gyakoriprobléma a Bikában, Rákban, Oroszlánban, Szűzben születetteknél. Gyomor: a vashiány a vérben étvágytalanságot okoz. Ez a probléma gyakran fenyegeti a Bikákat, Ikreket, a Jiás okat, Skpigiől^M^rcoj»l ésVízöntőket, Hal: Vas nélkül, elveszíti 'a fényét 'és ’tőredezetté válik'. A"Kosf ’ikrek'és Halak szülötteinél fordul,elő sűrűbben. Arc: a vashiány vérszegénységet okoz és sápadttá tesz. Gyakori jelenség a Kosban, Bikában, Skorpióban, Vízöntőben és Halakban születetteknél. Körmök: a töredezett körmök oka is a vashiány, mely leggyakrabban a Kos, Ikrek és Halak jegyek szépséghibája. Tüdő: a fiatal nők légszomja is gyakran a vashiány következménye, mely az Ikrek és Nyilas jegyek jellemzője. Bőr: elegendő mennyiségű vas nélkül a bőr durva és száraz lesz. Ez a jelenség különösen a Mérleg, Skorpió és Bak hölgyek szépséghibája. Minden harmadik nő vashiányban szenved. Az érintettek hamarabb megöregednek, feltűnően sápadtak, gyorsan elfáradnak és nehezen tudnak koncentrálni. A hiánybetegség oka a helytelen táplálkozás. P.G. Hallotta már? ...hogy milyen finom és ízletes a kínai konyha? Különösen randevú előtt ajánlatos a fehérjében gazdag rizsadag, mert tápláló és erőt ad. _yi_