Magyar Nemzet, 1993. március (56. évfolyam, 50-75. szám)
1993-03-16 / 62. szám
IV KEDD, 1993. MÁRCIUS 16. PRIVATIZÁCIÓ Magánkézben , közérdekből Vendéglők minden rétegnek Az idegenforgalmat kiszolgáló kereskedelem és vendéglátás kétharmad részét a magánszféra bonyolítja le, a privatizáció e területen zajlik a leggyorsabban. Ez egyebek közt annak is köszönhető, hogy a nyolcvanas évek végén a kereskedelemben és a vendéglátásban nem minden előzmény nélkül kezdődött meg a privatizáció. E szakmákban már korábban, a szerződéses üzletek térhódításával, lényegében szélesebb körben is megteremtődtek a magánvállalkozások alapjai. A vendéglátásban és a kereskedelemben egyébként az előző rendszer nem szüntette meg teljesen a magánszektor működését. Elsorvasztani viszont sikerült. Ám meglehetősen gyorsan fel is támadt a szakma, amint a lehetőségek megteremtődek hozzá. Az igazi áttörést a kisvállalkozások terjedésében az előprivatizáció jelentette, bár az 1990-ben meghozott törvény megvalósításának eredményei igazán mostanában kezdenek látszani. A kereskedelemben és vendéglátásban mintegy 10 ezer üzletet minősítettek az előprivatizációs törvény hatálya alá tartozónak, ami azt jelentette, hogy a 10-15 főnél nem többet foglalkoztató egységeket piaci alapon, versenyeztetéssel, árverésen szerezhetik meg az erre vállalkozó új tulajdonosok. Az eltelt több mint két esztendő alatt az előprivatizáció alá tartozó üzletek kétharmadát értékesítették, az állam bevétele meghaladta a 11 milliárd forintot, egzisztenciahitelt pedig - aminek törlesztése révén az államadósság csökken - 5,5 millió forint értékben vettek igénybe. Mindez az idegenforgalomra kizárólag pozitív hatást gyakorolt: a magánkézben lévő üzletek - trafikok, bazárok, ajándék- és élelmiszerboltok, büfék, kisvendéglők, sörözők, étel- és italbárok - azonkívül, hogy színesítik, gazdagítják a választékot, az esetek többségében színvonalban is jobbat, többet nyújtanak. Mindez esélyt ad arra, hogy a magyar idegenforgalom felzárkózzék a nemzetközi igényekhez. Mert az tény, hogy a turizmus vonzereje nem elsősorban abban rejlik, hogy van-e elég kolbászsütő a Balaton-parton, de ahhoz, hogy a vendégek - a természeti szépségek élvezete mellett -jól érezzék magukat, elengedhetetlen az ilyen igényeik kielégítése is. Az ennél magasabb kategóriájú vendéglátás, a magyar gasztronómia viszont mint turisztikai tényező is jelentős. Éppen ezért korántsem mindegy, hogy milyen tendenciák érvényesülnek, milyen irányába fejlődik a magyar vendéglátás. A privatizáció e területen is új helyzetet teremtett. A korábbi állami vállalatok által működtetett éttermek, vendéglők egyre kevésbé versenyképesek a speciális kínálatra törekvő, egyedi hangulatot nyújtó magánvendéglők sokaságával. Amelyek ma már nem csupán a magyaros konyhát képviselik a piacon, hanem az európai nagyvárosok választékához hasonlóan, a kínaitól az argentin steak housokig mindenfajta gasztronómiai igényt kielégítenek. Megjelentek a nemzetközi ételláncok is, a jól ismert McDonald' s, a Pizza Hut, a Kentucky Fried Chicken - amelyek nagy szerepet töltenek be különösen az ifjúsági és a tömegturizmus kiszolgálásában. Ugyanakkor egyre szaporodik az exkluzív, specialitásokat kínáló vendéglők és szórakozóhelyek száma, amelyek az igényes turisták számára nyújtanak nyugat-európai színvonalú kiszolgálást. Ezek egy részét a volt - vagy még mindig e formában működő - szerződéses üzletek teszik ki. Sikerük elvitathatatlan, mivel a belföldi igények egyre kisebbek, forgalmuk jelentős része kimondottan az idegenforgalomból származik. Ez késztette minden bizonnyal az ipari és kereskedelmi ágazat vezetőit arra, hogy az állami vendéglátóhelyek privatizációjánál a decentralizáció elvét alkalmazzák. Koncepciójuk szerint, amelyet elfogadott az Állami Vagyonügynökség is, a korábbi vendéglátó-vállalatokat gyakorlatilag meg kell szüntetni, és a vendéglőket egyenként kell értékesíteni. Lényegében ez az előprivatizációs technika kiterjesztését jelenti a nagyobb alapterületű és létszámú vendéglátóhelyekre is. Az alapelv ugyanis az, hogy kisebb, társas vagy egyéni vállalkozások jobban megfelelnek az igényes vendéglátás követelményeinek, mint a területi alapon központilag megszervezett vállalatok. A privatizáció e téren még csak a kezdeteinél tart. A vendéglátó-vállalatok jelentős része egyébként már korábban társaságokat alapított a vendéglőkből és a kiszolgálásukra hivatott szolgáltatóegységekből. Az új privatizációs koncepció e társaságok tulajdonosi struktúrájának felülvizsgálatát is jelenti. A bennük lévő jelentős állami vagyon védelme érdekében az átalakításuk sem elképzelhetetlen. Mindarról pedig, hogy hol, milyen gasztronómiai élvezetekben és kulináris szolgáltatásokban lehet része a Magyarországra látogató vendégeknek, többek között a hamarosan az egész országot behálózó információs szolgálat segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. A korábbi területi, megyei, városi idegenforgalom hivatalok privatizációja során ugyanis az Országos Idegenforgalmi Hivatal koordinálásával, az idegenforgalmi alapból nyújtott támogatással információs irodahálózatot hoznak létre. A tervek szerint minden megyei önkormányzat nonprofit jelleggel a megyeszékhelyen létesít az országos információs hálózathoz, a Tourinformhoz is kapcsolódó rendszert. Eddig már több mint tíz ilyen iroda nyílt, elsősorban azokon az idegenforgalmi szempontból frekventált területeken, ahol megtörtént az idegenforgalmi hivatalok társasággá alakítása. Ezek többsége folytatja a helyi idegenforgalomban a nyereségorientált tevékenységeket, szolgáltásokat. (osváth) MAGYAR NEMZET mert visszakapja a vételárat, ha most PHILIPS vagy fagyasztót vesz a RAVILLNÁL! Ajánlatunk: most szenzációs árakon 200 literes HŰTŐ +50 literes FAGYASZTÓVAL kombinálva 37 900 Ft FAGYASZTÓSZEKRÉNYEK: 200 literes 39 900 Ft 250 literes 44 500 Ft 290 literes 46 900 Ft Ajándék: 1000 Ft-os MIRELITÉ utalvány! KERAVILL-WHIRLPOOL Márkabolt Bp. VII, Liszt Ferenc tér 2. Rendelje meg! „Forró drót": 111-06-01 HATOS LOTTÓ HATOS LOTTÓ HATOS LOTTÓ HATOSLOTTÓ HATOSLOTTÓ HATOSLOTTÓ .Q HATOS LOTTÓ HATOSLOTTÓ HATOSLOTTÓ Ug HATOS LOTTÓ HATOSLOTTÓ HATOS LOTTÓ W SORSOLÁS: március 22. , töáéewAautó BEÉRKEZÉSI HATÁRIDŐ: március 20. ,GLE/„ %m ■ Λ A*V QJLLOt SOIVH O JLLOl SOJLVH OJLIOT SOJLVH OJLLOl SOIVH O JLLOl SOJLVH OJLLOl SOJLVH OJLLOl SOJLVH OJLLOl SOJLVH OJLLOl SOIVH OJLLOl SOJLVH OJLLOl SOJLVH OJJLOl SOIVH s p<Q>0