Magyar Nemzet, 1993. március (56. évfolyam, 50-75. szám)

1993-03-16 / 62. szám

IV KEDD, 1993. MÁRCIUS 16. P­RIVATIZÁCI­Ó Magánkézben , közérdekből Vendéglők minden rétegnek Az idegenforgalmat kiszolgáló kereskedelem és vendéglátás kéthar­mad részét a magánszféra bonyolítja le, a privatizáció e területen zajlik a leggyorsabban. Ez egyebek közt annak is kö­szönhető, hogy a nyolcvanas évek végén a kereskedelemben és a ven­déglátásban nem minden előzmény nélkül kezdődött meg a privatizáció. E szakmákban már korábban, a szer­ződéses üzletek térhódításával, lé­nyegében szélesebb körben is megte­remtődtek a magánvállalkozások alapjai. A vendéglátásban és a keres­kedelemben egyébként az előző rendszer nem szüntette meg teljesen a magánszektor működését. Elsorvasztani viszont sikerült. Ám meglehetősen gyorsan fel is tá­madt a szakma, amint a lehetőségek megteremtődek hozzá. Az igazi át­törést a kisvállalkozások terjedésé­ben az előprivatizáció jelentette, bár az 1990-ben meghozott törvény megvalósításának eredményei iga­zán mostanában kezdenek látszani. A kereskedelemben és vendéglátásban mintegy 10 ezer üzletet minősítettek az előprivatizációs törvény hatálya alá tartozónak, ami azt jelentette, hogy a 10-15 főnél nem többet fog­lalkoztató egységeket piaci alapon, versenyeztetéssel, árverésen szerez­hetik meg az erre vállalkozó új tulaj­donosok. Az eltelt több mint két esz­tendő alatt az előprivatizáció alá tar­tozó üzletek kétharmadát értékesítet­ték, az állam bevétele meghaladta a 11 milliárd forintot, egzisztenciahi­telt pedig - aminek törlesztése révén az államadósság csökken - 5,5 millió forint értékben vettek igénybe. Mindez az idegenforgalomra kizá­rólag pozitív hatást gyakorolt: a ma­gánkézben lévő üzletek - trafikok, ba­zárok, ajándék- és élelmiszerboltok, büfék, kisvendéglők, sörözők, étel- és italbárok - azonkívül, hogy színesítik, gazdagítják a választékot, az esetek többségében színvonalban is jobbat, többet nyújtanak. Mindez esélyt ad ar­ra, hogy a magyar idegenforgalom fel­zárkózzék a nemzetközi igényekhez. Mert az tény, hogy a turizmus vonz­ereje nem elsősorban abban rejlik, hogy van-e elég kolbászsütő a Bala­­ton-parton, de ahhoz, hogy a vendégek - a természeti szépségek élvezete mel­lett -jól érezzék magukat, elengedhe­tetlen az ilyen igényeik kielégítése is. Az ennél magasabb kategóriájú vendéglátás, a magyar gasztronómia viszont mint turisztikai tényező is je­lentős. Éppen ezért korántsem mind­egy, hogy milyen tendenciák érvé­nyesülnek, milyen irányába fejlődik a magyar vendéglátás. A privatizáció e területen is új helyzetet teremtett. A korábbi állami vállalatok által működtetett éttermek, vendéglők egyre kevésbé versenyké­pesek a speciális kínálatra törekvő, egyedi hangulatot nyújtó magánven­déglők sokaságával. Amelyek ma már nem csupán a magyaros konyhát képviselik a piacon, hanem az euró­pai nagyvárosok választékához ha­sonlóan, a kínaitól az argentin steak housokig mindenfajta gasztronómiai igényt kielégítenek. Megjelentek a nemzetközi ételláncok is, a jól ismert McDonald' s, a Pizza Hut, a Kentucky Fried Chicken - amelyek nagy szere­pet töltenek be különösen az ifjúsági és a tömegturizmus kiszolgálásában. Ugyanakkor egyre szaporodik az exkluzív, specialitásokat kínáló ven­déglők és szórakozóhelyek száma, amelyek az igényes turisták számára nyújtanak nyugat-európai színvonalú kiszolgálást. Ezek egy részét a volt - vagy még mindig e formában műkö­dő - szerződéses üzletek teszik ki. Sikerük elvitathatatlan, mivel a bel­földi igények egyre kisebbek, forgal­muk jelentős része kimondottan az idegenforgalomból származik. Ez késztette minden bizonnyal az ipari és kereskedelmi ágazat vezetőit arra, hogy az állami vendéglátóhelyek pri­vatizációjánál a decentralizáció elvét alkalmazzák. Koncepciójuk szerint, amelyet elfogadott az Állami Va­gyonügynökség is, a korábbi vendég­látó-vállalatokat gyakorlatilag meg kell szüntetni, és a vendéglőket egyenként kell értékesíteni. Lényegében ez az előprivatizáci­ós technika kiterjesztését jelenti a na­gyobb alapterületű és létszámú ven­déglátóhelyekre is. Az alapelv ugyan­is az, hogy kisebb, társas vagy egyéni vállalkozások jobban megfelelnek az igényes vendéglátás követelményei­nek, mint a területi alapon központi­lag megszervezett vállalatok. A pri­vatizáció e téren még csak a kezdete­inél tart. A vendéglátó-vállalatok je­lentős része egyébként már korábban társaságokat alapított a vendéglőkből és a kiszolgálásukra hivatott szolgál­tatóegységekből. Az új privatizációs koncepció e társaságok tulajdonosi struktúrájának felülvizsgálatát is je­lenti. A bennük lévő jelentős állami vagyon védelme érdekében az átala­kításuk sem elképzelhetetlen. Mindarról pedig, hogy hol, mi­lyen gasztronómiai élvezetekben és kulináris szolgáltatásokban lehet ré­sze a Magyarországra látogató vendé­geknek, többek között a hamarosan az egész országot behálózó információs szolgálat segítségével tájékozódhat­nak az érdeklődők. A korábbi területi, megyei, városi idegenforgalom hiva­talok privatizációja során ugyanis­­ az Országos Idegenforgalmi Hivatal ko­ordinálásával, az idegenforgalmi alapból nyújtott támogatással infor­mációs irodahálózatot hoznak létre. A tervek szerint minden megyei önkor­mányzat nonprofit jelleggel a megye­­székhelyen létesít az országos infor­mációs hálózathoz, a Tourinformhoz­ is kapcsolódó rendszert. Eddig már több mint tíz ilyen iroda nyílt, elsősor­ban azokon az idegenforgalmi szem­pontból frekventált területeken, ahol megtörtént az idegenforgalmi hivata­lok társasággá alakítása. Ezek többsé­ge folytatja a helyi idegenforgalom­ban a nyereségorientált tevékenysége­ket, szolgáltásokat. (osváth) MAGYAR NEMZET mert visszakapja a vételárat, ha most PHILIPS vagy fagyasztót vesz a RAVILLNÁL! Ajánlatunk: most szenzációs árakon 200 literes HŰTŐ +50 literes FAGYASZTÓVAL kombinálva 37 900 Ft FAGYASZTÓSZEKRÉNYEK: 200 literes 39 900 Ft 250 literes 44 500 Ft 290 literes 46 900 Ft­ Ajándék: 1000 Ft-os MIRELITÉ utalvány! KERAVILL-WHIRLPOOL M­árkabolt Bp. VII, Liszt Ferenc tér 2. R­endelje meg! „Forró drót": 111-06-01 HATOS LOTTÓ HATOS LOTTÓ HATOS LOTTÓ HATOSLOTTÓ HATOSLOTTÓ HATOSLOTTÓ .Q HATOS LOTTÓ HATOSLOTTÓ HATOSLOTTÓ Ug HATOS LOTTÓ HATOSLOTTÓ HATOS LOTTÓ W SORSOLÁS: március 22. , töáéewAautó BEÉRKEZÉSI HATÁRIDŐ: március 20. ,GLE­/„ %m ■ Λ A*V QJLLOt SOIVH O JLLOl SOJLVH OJLIOT SOJLVH OJLLOl SOIVH O JLLOl SOJLVH OJLLOl SOJLVH OJLLOl SOJLVH OJLLOl SOJLVH OJLLOl SOIVH OJLLOl SOJLVH OJLLOl SOJLVH OJJLOl SOIVH s p<Q>0

Next