Magyar Szó, 1971. január (28. évfolyam, 1-29. szám)

1971-01-14 / 12. szám

Zsír adagolása a lucernaliszthez Egyes üzemek közvetlenül őrlés előtt folyékony állati zsiradékot visznek a szárí­tott lucerna felszínére. A portásból eredő veszteséget 2,4 százalék zsír kiperme­tezése 96 százalékkal csök­kentette. Az is kiderült, hogy a levegőbe kerülő lisztpor 50 százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint az eredeti anyag. A részecskék maxi­málisan 10 mikron nagysá­gúak. A pormennyiségen kí­vül az átlagos részecske­nagyság is csökkent a zsír­kezelés hatására. A zsír­kezelés fokozta a lucerna­liszt energiatartalmát is, és 2,3 százalékkal csökken­tette az ebből készülő szem­csék keménységi fokát. A gazdaságossági számítások az eljárás határozott elő­nyeit mutatták ki. ­ A sárgadinnye termesztése Tápanyagban gazdag talajon terem jól A dinnyetermesztésnek (sárga- és görögdinnye) Vaj­daságban nagy jelentősége van. Az éghajlati viszonyok, a nedves tavasz, a száraz és meleg nyár kedvez termesz­tésüknek, és a tápanyagban gazdag talaj is jó hozamo­dat biztosít. Tartományunk­ban mintegy 50 000 holdon termesztenek zöldségfélét (a burgonyát kivéve), ebből 17 ezer holdon sárga- és görög­dinnye érik. A sárgadinnye termése igen tápláló, 8—10 százalék Cukrot és valamennyi savat tartalmaz.­­ Leggyakrabban friss állapotban használják, m­ajd gyümölcsszörpként, sőt fagyasztva is. Az északi or­szágokban üvegházakban haj­tatással termesztik. Termése kábák. Gyökér­zete a talajban nagy felüle­tet hálóz be. Fő gyökere­­5—20 cm mélyre hatol le. Vízigényes növény, szerte­ágazó gyökérzete révén azon­ban mindig elegendő vízhez jut. Szára heverő, indája a földön kúszik, és oldalhaj­tásokat nevel. Ezeken neve­li ki a termést, és az oldal­hajtásokat metszeni (vissza­csípni) szokták. A nőivarú virágok meg­­porzását a méhek és más ro­varok végzik. Kísérletekkel bebizonyították, hogy a dinnye legtöbb termést azo­kon a másodrangú oldalhaj­tásokon hoz, amelyek az el­sőrangú hajtásokból hajta­nak ki. Termése különféle alakú lehet. Húsa több színű. Az ültetéstől az érésig 80—120 nap telik el, és 10—40 na­pon át szedhető. Egy dinnyében 400—600 mag található. Egy-egy mag hossza 5—10 milliméter. Az uborka magjától abban kü­lönbözik, hogy egyik vége kikerekített. Csírázóképessé­gét 8—10 éven át megtartja.­ Hőigényes növény, csírá­zásához 16 fok szükséges. Lombozatának kifejlődése 19—21 fok mellett a legjobb, virágzásakor 20—23 fokos meleget kíván (napi átlag­­hőmérséklet). Kedvezőtlen, elsősorban alacsony hőmér­sékleten elmarad fejlődésé­ben, a növény sárgul, és a termés minősége romlik. Rövidnappalos növény. Leg­több fényre virágzás idején van szüksége. Vízigénye fej­lettsége állapota szerint vál­tozik, több nedvességre van szüksége a tenyészidő első felében. Semmi esetre sem szabad felülről locsolni, ezért mesterséges esővel való ön­tözés szükségtelen, öntözni csak árasztással, csörgedez­­tetéssel stb., szabad. Párol­gási együtthatója 700, ami azt jelenti, hogy egy kiló szárazanyag megteremtésé­hez 700 liter vízhez van szüksége. A sárgadinnye fajtái A fajtákat leggyakrabban a termés gerezdeltsége sze­rint csoportosít­j­uk: a) Turkesztán-típus — si­ma, tehát nem gerezdes, de recés héjú, b) Ananász-típus — alig gerezdes, c) Kantalup-típus — mé­lyen gerezdes. BELLEGARDI KANTA­­LUP. — középkorai fajta, gyenge minőségű, de jól szállítható. Héja sárga, hú­sa sötétsárga. MAGYAR KINCS (Tur­kesztán-típus) — jó száraz­ságtűrő. Termése gömbölyű, sűrűn recézett héjú, fakó­sárga színű. A termés húsa zöld. TOGO (Turkesztán-típus) — sima héjú, citromsárga színű, vékony héjú. Zöldhú­sú, lédús, igen édes. A szá­razságot gyengén bírja. CEROVATLA (hazai Tur­­kesztán-típus) — sárga hé­jú, sárga húsú. Húsa „lisz­tes” (fojtó). Talajigénye A sárgadinnye tápanyag­ban gazdag, humuszos talajt kíván. Vízáteresztő, homo­kos, vályogtalajban díszlik legjobban. Gyökerei az ál­landó vízre nagyon érzéke­nyek, ezért a kötött réti ta­lajokat és a mély fekvést kerülni kell. A mészben sze­gény talaj sem felel meg ne­ki. Mivel szállításra általá­ban érzékeny, a dinnyetáb­­lát lehetőleg kövesút köze­lében válasszuk. A növény­­védelemre is sok víz kell. Trágyázása A tápanyag-utánpótlásra istállótrágyát használunk mű­trágyával kiegészítve. Köze­pesen érett istállótrágyából holdjára 300—400 mázsát szórunk. Műtrágyázni is kell. Egyszerű műtrágyák­ból természetesen többet igényel, ezért holdanként 1,5 mázsa nitromonkát, 2 mázsa szuperfoszfát és 1,5 mázsa kálisó szükséges. Ha komplex műtrágyánk van, akkor olyant válasszunk, melyben a nitrogén, a fosz­for és a kálium aránya 1,5:2:1,5. Az istállótrágya nagyobb részét az őszi mélyszántás­sal juttatjuk a talajba, ki­sebb részét fészekkészítés­kor használjuk fel. A mű­trágyát lehetőleg többször­re adagoljuk: a mélyszán­tás, a kelés, az oldalhajtá­sok jelentkezése és a meg­­termékenyülés után. A mű­trágyát, a tenyészidő alatt, mindig a növény mellé vagy az indák közé szórjuk szá­raz időben, mert máskülön­ben megperzseli a leveleket. Fészekkészítés A sorokat előbb kihúzzuk. Gépi művelés esetén 2,5 mé­ter sortávolságot és 60 cen­ti tőtávolságot hagyunk. A vonalzást a vetőgépek cso­­roszlyái végzik. A sorolást keresztben-hosszában végez­zük, és a fészkek a vonalak metszéspontjaira kerülnek, így a tenyészidő első szaka­szában köztesnövényt is ter­meszthetünk, azonkívül a növényápolás is könnyebb. A későbbi permetezések, il­letve porozások megkönnyí­tése végett 20 méterenként egy sort üresen, útnak ha­gyunk. Az utak az érés ide­jén is szükségesek, mert a szedők ide hordják ki a ter­mést. A fészkeket legjobb ősz­szel készíteni, a gyakorlat­ban azonban leginkább ta­vasszal végzik ezt a mun­kát. A metszéspontokban 30—40 cm szélességben és mélységben a talajt kiemel­jük. Fészkenként ezekbe a gödrökbe egy kiló érett is­tállótrágyát teszünk. A trá­gyát a visszahúzott földdel jól összekeverjük. A fészek­tányér (mélyedés) alja a ta­lajszinttől alig legyen vala­mivel magasabban. Káros a túl mély és a túl sekély fé­szek is. Vladislav STEFANOVIC, mérnök (Folytatjuk) 2960 Bmni útíiuitmedaux PRAHOVO - fokhagyma trágyázása Termesztése kifizetőbb, ezért a trágyázási költségek csakhamar megtérülnek A fokhagyma termesztésé- ben a trágyázás az egyik legfontosabb agrotechnikai művelet. A fokhagyma gyö­kere aránylag fejletlen, ke­vés tápanyagot képes fel­venni, ezért csak jó táp­­anyag-ellátottságú és trá­gyázott talajban termeszthe­tő sikerrel. Közvetlenül a 1 0:15:30, a 0:25:25 és a 10:20:30 összetételű komp­lex­ műtrágyák leszánthatók, vagy pedig vetés előtt egy­szerre felhasználhatók. A 20:10:10, a 18:6:6 és a 18:18:18 összetételű komp­lex­ műtrágyákat vetés előtt kell kiszórni, esetünkben to­rokhagyma alá nem szabad istállótrágyát kiszórni, ezért termesztésében legmegfele­lőbbek a könnyen oldódó nagy hatóanyagtartalmú komplex műtrágyák. Az alábbiakban néhány praho­­vói, illetve újvidéki komp­lex műtrágya felhasználására adunk receptet, hát a fokhagyma kiültetése előtt. A tenyészidő folyamán a táblázatban is lejegyzett kombinációk szerint KAN- nal kell fel­trágyázni. A műtrágya mennyisége egy hektárra számítva 350— 500 kiló között mozog. Ebből is látszik, hogy a trágyázás költségei a fokhagyma ára és termesztésének kifizető­­dősége szempontjából arány­lag alacsonyak, tehát min­denképpen ajánlatos a mű­trágyázás. Dr. N. M.és B. C. mérnök Példa Trágya kg/ha kg/ár - I. 0:15:30 250 2,5 20:10:10 '"?! 200 2 : II. 0:15:30 ч 'г 250 2,5 18:6­6 250 2,5 III. 18:18:18 250 2,5 40 százalékos kálisó 150­­ 1,5 : IV. 0:25:25 200 2,0 40 százalékos kálisó 100 1,0 KAN (25% nitrogén) 200 2,0 I­V. 10:20:30 300 2,0 KAN (25% nitrogén) 50 0,5 Sporttal a traktorártalmak ellen Két ausztráliai tartomány­ban gyűjtött statisztikai ada­tok kimutatták, hogy a me­zőgazdaságban dolgozó ifjú­ság lényegesen kevesebbet sportol, mint az egyéb fog­lalkozási ágak fiataljai. En­nek hatása megmutatkozik a viszonylag rosszabb egész­ségi állapotukban és testi felépítésükben is. Másik ked­vezőtlen körülmény, hogy a nehéz és a testet egyoldalú­an igénybe vevő munka ke­vésbé egyenlítődik ki, rá­adásul, különösen nyáron nem marad elég idő a pihe­nésre, és kiegyensúlyozó sportra. Fokozottan jelent­kezik károsodás a korán traktorra ültetett fiatalok gerincoszlopában, kóros el­változásokkal a kedvezőtlen testtartás és rázás követ­keztében. Ezek elhárítására és megelőzésére a falusi if­júságnak többet kell célsze­rűen sportolnia. Nagyobb műtrágyahasználat a következő öt évben A tervezők szerint reális alapja van annak az elkép­zelésnek, hogy a következő öt évben számottevően nö­vekszik a műtrágyahasználat Vajdaságban. Az utóbbi években főleg a magángazdaságokon stagnál a műtrágyahasználat. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy ebben az esetben az egységnyi területre kiszórt műtrágya mennyiségéről van szó. Mivel pedig mindjobban terjed a komplex, nagy ha­tóanyagtartalmú műtrágyák Nem valószínű, hogy a mezőgazdaság társadalmi szektorán jelentősen növek­szik a műtrágyahasználat, azon egyszerű oknál fogva, mert már most is sokat szór alkalmazása, kevesebbet kell szórni belőlük, mégis ugyan­annyi tápanyag jut a talaj­ba. Ez a stagnálás tehát csal­ látszólagos, a termelőik va­lójában több műtrágyát jut­tatnak a földbe. A követke­ző években még inkább nö­vekedni fog a komplex nagy hatóanyagtartalmú műtrá­gyák használata a magán­­szektoron is. Az alábbi táb­lázatban a kiszórásra kerülő műtrágya mennyiségét is­mertetjük. an nak. Becsléseik szerint tavaly a mezőgazdasági szervezetek egy hektárra átlag 836 kiló műtrágyát szórtak ki. A ter­vek szerint 1975-ben egy hektárra 886 kilót használ­nak el. A nagyobb műtrágyahasz­nálat folytán feltehetőleg nö­ve­kedni fognak a hozamok is. A búzáé például több mint két mázsával, mind a magán-, mind a társadalmi szektoron. 2961 Év tonna kiló/ha 1966 250 780 232 1967 270 750 267 1968 232 350 230 1969 260 190 260 1970 275 000 280 1971 291 000 290 1972 310 000 300 1973 330 000 350 , 1974 340 000 370­­ 1975 360 000 400 1 Barna tojású tyúkok jövője Nyugati országokban a barna tojás keresettebb, mint a fehér. A barna to­jású tyúkok élősúlya csak 200—300 grammal haladja meg a fehérekét. A barna tojású fajták nevelési vesz­tesége lényegesen kisebb, hasonló körülmények kö­zött, mint a fehéreké. A világítási eljárás a barna to­jású fajták esetében kisebb jelentőségű, mint a fehére­, kében. Végül pedig a barna tojású tyúkok vágósúlya na­gyobb, így kiselejtezéskor jobban értékesülnek.

Next