Magyar Szó, 1976. szeptember (33. évfolyam, 241-270. szám)

1976-09-02 / 242. szám

Növényvédelem - környezetszennyezés nélkül A világ mezőgazdasági ter­melésének évente egyhar­­mada megy a kártevők, a növénybetegségek következ­tében veszendőbe. A kárte­vők ellen mindenütt külön­böző módon küzdenek. A Szovjetunióban a növényvé­delemben az agrotechnikai, a kémiai és a biológiai mód­szereket egyaránt haszno­sítják. Melyiket részesítsük előnyben a védekezés sok­féle módja közül? Az agrotechnikai intézke­dések a mezőgazdasági kul­túrák fejlődése szempontjá­ból­­ optimális feltételek kialakítását célozzák. Az ide­jében és helyesen végzett talaj­művelés, a vetésforgó, a vetés idejének kedvező megválasztása, a szerves és szervetlen trágyák adagolá­sa, mind ezt szolgálják. A szelekció révén a veszé­lyesebb betegségekkel és kár­tevőkkel szemben ellenálló új fajták nemesítheti. E módszer jól bevált a gabo­natermesztésben, a burgo­nya- és a zöldségtermelés­ben, hátránya, hogy mun­ka- és időigényes. A kémiai módszerek rend­kívül hatékonyak, de gya­kori alkalmazásuk esetén a mérgező vegyszerek nem­csak a kártékony, hanem a hasznos rovarok tömeges pusztulását is okozzák. A vegy­szerek a megengedett­nél jobban halmozódnak a talajban, a növényekben, az állatok szervezetében, így tehát csaknem mind­egyik módszernek megvan a maga előnye és hátránya is. Ahol lehetséges, a kör­nyezet számára legártalmat­lanabbat kell választani. A biológiai módszer alap­vető előnye az ártalmatlan­ság Az utóbbi években a Szovjetunióban mind na­gyobb figyelmet szentelnek neki. A kártevőket fertőzni és pusztítani képes mikro­bákat tenyésztik és felhasz­nálják. A mikrobákat a ter­mészetben előforduló beteg vagy elhullott rovarokból vonják ki. A mesterségesen szaporí­tott és újra természetes kö­rülmények közé juttatott mikroorganizmusok nem bo­rítják fel a természetes kö­zösségek egyensúlyát. Csak bizonyos kártevőket pusztí­tanak el, az emberekre, a melegvérű állatokra és a ha­lakra ártalmatlanok. A Szovjetunióban gyártott mikroorganizmus-tartalmú készítményeket 160 kárté­kony rovar ellen széles kör­ben használják. A biológiai módszer évről évre nagyobb területekre terjed ki: Ukraj­nában és Moldáviában, a krasznod­ari és a sztavropoli területen Volgográd, Gorkij környékén és másutt is hasz­n­álják. Az egyik mikrobiológiai készítmény — az endobak­­terin — hatékonyságát a Raszszvet Volga-vidéki ter­melőszövetkezet kedvező ta­pa­sztalata is tanúsítja. 62 hektáron almáskertet kezel­tek az új készítménnyel. A ráfordított másfél ezer ru­bel 7,5 ezerrel nagyobb ár­bevételt hozott a szövetke­zetnek. A Krím-félszigeten az egyik alapvető kultúrnö­vény — a káposzta — kár­tevőit az endobakterin 90—­ 83 százalékban pusztította. Egy másik készítmény — a boverin — a kolorádóbo­­gár ellen vethető be rendkí­vül hatékonyan. Kis meny­­nyi­sé­gű kémiai rovarirtó szerrel együtt kijuttatva a kártevőt teljesen kipusztít­,­ja. A biológiai készítmények előnye továbbá, hogy más szerekkel együtt is fölhasz­nálhatók. Ezzel egyesíthető a Két módszer előnye: a ve­gyi eljárás nagy hatékony­sága és a biológiai ártalmat­lansága. Hogyan használjuk a gyomirtó szereket? A kukoricában előforduló gáz irtására sokféle gyomir­tó szert használnak. A GE­­SAPRIM 1802-őt (vagy a GE­SAPRIM FORTE 500 folyé­konyt — így nevezik a fo­lyékony állapotban levő Ge­­saprim 1802 gyomirtót) vetés után használják addig, amíg a csíra ki nem bújik a föld­ből. Egy hektárra 2,5—3 ki­logramm, illetve egy kataszt­­rális holdra 1,4—1,7 kilo­gramm gyomirtóra van szük­ség. Az AGELON vetés után, és a növény 3—4 leve­lének kifejlődéséig alkalmaz­ható. A kukorica kikelése előtt ajánlatos a Gesparin 1802 vagy a Gesparini Forte gyomirtóval való permetezés, mert az egyszikű gyomfélék­re az Agelonnál hatéko­nyabb. Azt a területet, amelyről nem érkeztünk Gesaprim 1802-vel kiirtani a gazt, Age­lonnal permetezzük. Egy hek­tár kukoricaföld permetezé­séhez 2,5—3 kilogramm, egy katasztrális holdra pedig 1,4—1,5 kilogramm Agelont használjunk. Azokon a­ földeken, ahol az egyszikű gyom, például a muhar és a vadmuhar van túlsúlyban — ez pedig első­sorban a folyómenti földek­re jellemző — speciális gyom­irtóval Lassóval kell perme­tezni. Ezt a vegyszert a Ge­saprim 50-nel kell kombinál­ni. Egy hektár permetezésé­hez 3,5—5 liter Lasso és 2 ki­logramm Gesaprim 50 keveré­kére van szükség. Ez a meny­nyiség a föld típusától füg­gően változhat. Ha sok a gyom, az adagot­­növeljük, ha kevesebb , csökkentjük. Az újfajta permetet úgy ké­szítjük el, hogy először a Ge­saprimot vízben feloldjuk, majd keverés közben hozzá­adjuk a Lassút és a vizet. A víz mennyisége nem lénye­ges, csak arra kell ügyelni, hogy a folyadékot úgy hígít­suk fel, hogy a vegyszer mi­nél egyenletesebben oszoljon meg a földterületen. Legtöbb­ször 150—250 liter víz kell egy hektárra, attól függően, hogy milyen permetezőt hasz­nálunk, és hogyan szabá­lyozzuk. A gyomirtó szerek részle­tesebb használati utasítása megtalálható mindegyik pa­kolásban. Az említett gyomirtókkal permetezett kukorica után a földbe nyugodtan vethetünk búzát. DRAŽIC Milinko, okleveles mérnök Szójafeldolgozó üzemek Svájcban 350 ezer t, Rotter­damban pedig azonos típusú egymillió tonna évi kapacitá­sú szójalisztet gyártó üzemet építenek. Rotterdamban már korábban működött egy 500 ezer t évi kapacitású malom, amely trópusi magvakat dol­gozott fel. Ehhez kapcsolódik egy évi 30 000 t kapacitású, szój­af­ehér­­­e-üzem. 4462 1 Kálium-műtrágyaigény becslése a tervezett termés és a talaj tápanyagtartalma alapján A műtrágya, a műtrágyá­zás képezi az alapját a bel­terjes mezőgazdasági terme­lésnek, alkalmazása ennél fogva a növénytermesztés korszerű technológiájának egyik alkotóelemévé vált. Sajnos, a nyersanyagok vi­lágpiaci árának növekedésé­vel évről évre növekszik a a műtrágyák ára is. Egyes statisztikai adatok arra utal­nak, hogy a közeljövőben a műtrágyázási ráfordítások csaknem egyharmadát fog­ják képezni a növényterme­lés összes költségeinek. Eb­ből következik, hogy az ed­diginél lényegesen nagyobb figyelmet kell szentelni a műtrágyázási ráfordítások hatékonyságának. A hatékonyságnöveléssel kapcsolatos tennivalók a gyakorlat szemszögéből azt jelentik, hogy a műtrágyák felhasználásakor figyelembe kell venni a műtrágyázás hatását kialakító valameny­­nyi tényezőt. Tehát az em­ber által a növények szá­mára adott műtrágyákat el­fogadhatjuk egyrészt terme­lési tényezőként, másrészt termelési ráfordításként. Ez­zel magyarázható, hogy a trágya egyrészt azoknak az összefüggéseknek a vizsgá­­lása, amelyek a különböző termelési tényezők és a ter­més szintje közötti kapcsola­tot keresik, másrészt tár­gyát képezik a közgazdá­szok vizsgálatának is. Hazánkban, de­­különösen Vajdaságban igen eltérőek a vélemények a kálium-mű­trágyák alkalmazásával kap­csolatosan. Ismert tény, hogy Vajdaság talajain a K- műtrágyák hatása haszon­­növényeink termésére álta­lában kicsi. Több évi kísér­letek eredményei azt mutat­ják, hogy viszonyaink kö­zepette a nitrogén- és fosz­fortrágyázás sokkal na­gyobb hatást gyakorol a nö­vények hozamára, mint a kálium-műtrágyázás. A bú­za esetében például a nitro­gén ötször nagyobb befo­lyást gyakorol a hozam ala­kulására, mint a foszfor és hétszer akkorát, mint a ká­lium. A cukorrépánál a nit­rogén hatása kétszer na­gyobb a foszforénál és több mint háromszor a káliumé­nál. Hasonló a helyzet a töb­bi haszonnövényeinknél is. Az említett kísérleti ada­tok és tapasztalatok alapján feltehető a kérdés, mekko­ra az a K-műtrágyaadag, amit Vajdaság talajain cél­szerű alkalmazni. Annál is inkább, mivel amennyire nem indokolt a talaj túl­zott feltöltése káliummal, ugyanilyen hiba lenne­ a ke­vés K-tartalmú talajokon a K-trágyázás elhagyása. Is­meretes, hogy nem megfe­lelő K-táplálása esetében megnő a növények betegsé­gekkel szemben való fogé­konysága és csökken a fagy­állóságuk, szilárdságuk. Fő­leg a nagy szénhidráttartal­mú (burgonya, cukorrépa, kukorica), olajtartalmú (nap­raforgó, ricinus), és rosttar­talmú (kender, len) növé­nyek esetében következhet be jelentős minőségromlás és terméskiesés. Vajdaság talajainak több­sége — a homok- és tőzeges talajok kivételével —­ jelen­tős káliumtartalékkal rendel­keznek, nemcsak a szántott rétegben, hanem a mélyebb talaj­szintekben is. Ez az oka annak, hogy a K-trágyák sok esetben nem adják a várt eredményt, temésnöve­­kedést. Hasonló a helyzet az egyes szomszédos országok­ban is, így például Magyar­­ország talajainak többsége szintén jelentős K-tartalék­­kal rendelkezik, és ezért a K-műtrágyák­­alkalmazása­kor hasonló problémák me­rülnek fel, mint nálunk. Több évi kutatások eredmé­nyei alapján magyarországi szakemberek egyszerű, és nálunk is sikeresen alkal­mazható módszert dolgoztak ki a szükséges K-adagok megítélésére. Az alábbiak­ban ezt a módszert mutat­juk be. A szakemberek a külön­böző növények átlagos táp­­anyagigényeit és a fajlagos, azaz az egységnyi főtermés-­­­sel és a hozzátartozó mel­lékterméssel kivont táp­anyagtartalmak és a gya­korlati tapasztalatok alap­ján meghatározták az egyes haszonnövények „termés­­szint egyenértékét”. Az őszi búza termésszint-egyenérté­­ke 0,7, a rozsé 1,1, a zabé 1,0, a kukoricáé 1,0, a nap­raforgóé 3,0 a cukorrépáé 0,2, a burgonyáé 0,3, a do­hányé 4,0, az évelő pillangó­soké 1,0 és a silókukoricáé 0,2. Ezenkívül szükséges még ismerni a talaj Al-old­ható K-tartalmat. Ez nem­ képez nagyobb akadályt, mi­vel a mezőgazdasági állo­másoknak van agrokémiai laboratóriumuk, ahol azt a beküldött talajminta alap­ján meg bírják határozni. Ha ismert a talaj Al-old­­ható K-tartalma, termés­­szint-egyenérték és a vár­ható termésszint (g/ha), ak­kor a szükséges káliumha­tóanyag mennyiségét köny­­nyen kiszámíthatjuk. Egy­­egy tábla trágyázási tervének elkészítésekor tehát a ter­mesztendő növény várható fő termését a termésszint­­egyenértékkel kell megszo­rozni, és az így kapott vár­ható termésszinthez keres­sük ki a talaj tápanyagtar­talmának megfelelő K-ada­­got. Dr. KASZTORI Rudolf, Újvidéki Agrár­­tudományi Kar (Folytatjuk) Az öntözött talajok túlságos sótemkotlásának elhárítása A Colorado medencében folytatott öntözéses gazdál­kodás során kitűnt, hogy az öntözővíz lerakodott és ki­kristályosodott sótartalma sok helyen kimutatható a talajban, ami egyre na­gyobb mértékben csökkenti a terméshozamokat. Ez el­len úgy kell védekezni, hogy először az öntözés mértékét lökésszerűen nö­velik, majd a erőteljesen csökkenteni kell a sótar­talom kimosása, illetve a le­rakódások kiküszöbölése végett. Ha ugyanis a ter­mesztési periódusban a nö­vény csak a legszüksége­sebb alacsony öntözési rá­tában részesül, a víz nagy részét a gyökérzóna fel­szívja és a talajfelszín el- s párologtatja, nem jut tehát­­ további vízmennyiség a ta­­l­­aj mélyebb rétegeibe, ahol­­ a sólerakodások létrejöhet­­­­nek. 4483

Next