Magyar Szó, 1983. augusztus (40. évfolyam, 209-223. szám)

1983-08-11 / 219. szám

V4. ÉVFOLYAM — 32. SZÁM­­, 1983. AUGUSZTUS 11. SZERKESZTŐ: DR. MIAVECZ MÁRTON Visszatér a repce A pancsovas birtokon világrekordot értek el — A zombori Agráripari Kombinátban az idén 730 hektáron termesztenek repcét — Előnyben a Korina és az Elvira fajta Miivel a napraforgót különféle betegség támadja, egyre nagyobb teret hódít a szója és a repce. Az utóbbi előnye, hogy a gyengébb földeken is jól terem, ha megfe­lelően megművelik a talaját. Milyen növény is a repce? A repcét régebben nálunk is so­kan termesztették. Az élelmiszer­gyártók kívánsága az úgynevezett méregmentes fajta előállítása, amely nagyon kis menyiségben tartalmazzon erukasavat, 5 száza­lék­­körül lenolénsavat, vala­mint csökkent kéntartalmú glü­­kozidokat, és egyúttal bőtermő és télálló is legyen. Egyes országok­ban, mint például Angliában, csak 5 százaléknál kisebb enrukasav­­tartalmú fajtákat szabad termesz­teni. Franciaország pedig már olyan csökkent erukasavtartalmú fajtákat termeszt, hogy a sok erukasavat tartalmazó repceolaj­ból behozatalra szorul. Az NSZK- ban a 13 százalék alatti repceola­jat számítják erukasavszegé­nynek. Ugyanúgy nálunk is ez a helyzet. A repcetermesztés jelentőségét növeli a kiváló jövedelmezősége és az olcsó agrotechnikai eljárás A jövő érdekében mind a ter­mesztőknek, min­d a nemesi tőknek megvan a sajátos feladatuk. Az iparszerű termesztés nagy agro­technikai fegyelmet követel — a termesztett növényeink közül a répáéval majdnem azonos, igen magas agrotechnikai szintet — különös tekintettel a talaj előké­szítésre, így kisebb lesz az idő­járás okozta termésingadozás. Ugyanazon a területen csak 4—5 év után termesztünk repcét. Jó elővetemény A repcemag takarmányozási, olaj- élelmezési és ipari felhasz­nálás szempontjából egyaránt igen fontos alapanyag, és ami szerfö­lött fontos, jelentős fehérjefor­rás, jó takarmány. Az is bizonyos, hogy amíg a búzatermesztés a közvélemény érdeklődésének kö­zéppontjában áll, a repce hol ki­sebb, hol nagyobb szerepet kap. A búzatermesztésben kiemelkedő eredményeket értünk el, ugyanezt elmondhatjuk a repcéről is. A je­lenlegi termésátlagok rendszere­sen 2500—3000 kilogrammot tesz­nek ki, sőt a 4 tonnát is elértük, aránylag nagy területen. Az utóbbi években a repceter­mesztés szerkezetében is változá­sok történtek, ezek a termesztés fejlesztését, az eszközök, a műsza­ki feltételek és a biológiai alapok jobb felhasználását szolgálják. Kü­lönösen a Horvát Szocialista Köz­társaságban szorgalmazzák a rep­ce termesztését. Évről évre növe­lik a vetésterületet, mely jelenleg eléri a 15 000 hektárt. A termesztésfejlesztés egyik leg­fontosabb tényezője az adott fel­tételekhez jól alkalmazkodó, biz­tonságosan, bőven termő fajta. Ezt befolyásolja a gépesítés, a növény­­védelem, a korszerű műtrágyázás, az alkalmazott agrotechnika, a faj­­ta specifikus termesztéstechnológi­áj­a. Ismeretes, hogy jó elővete­­ménye az őszi búzának, a mono­­kulturális termesztést felváltja, a talajt gyommentesen, jó kultúrál­­lapotban adja vissza. A tapaszta­latok szerint hektáronként 300— 500 kilogramm terméstöbblet ír­ható a repce-elővetemény javára a legtöbb elővetemén­nyel szemben. A gazdaságok termelési színvona­lától függően hektáronként mint­egy 1200 kilogramm repcetermés szükséges a ráfordítási költségek fedezésére. Ezeket a megállapodásokat elfo­gadva kitűnik, hogy ezen alacsony termések közvetlen eredménye is jövedelmet hozott, a közvetett eredményekkel együtt pedig je­lentős eredményekhez juthatunk. Mivel a repce termesztésnek nincs külön gépigénye, a gabonatermesz­tés gépsorát használhatjuk, ara­tására a búzakombájn megfelel. Jól megoldható a repce gabona­forgóba való beillesztése, s így a neki megfelelő talajokra kerülne, nem pedig a gyengébb termőré­­tegű, rossz vízgazdálkodású terü­letekre. A gyengébb parcellákon, ahol a hektáronkénti búzatermés a 2 tonna felett van, vagy azt eléri, a repce­átlagok 3 tonna fölött alakulnak. Több gazdaság önköltségét vizsgál­va a két növény termelési költ­ségei alig térnek el egymástól, az értékesítési árakat véve figyelem­be, pedig a repcéé csaknem két­szerese a búza árának. Az idén a Tamiš birtok kozjaki gazdasá­gán 72 hektárról átlag 4400 kiló repcét takarítottak be. Világre­kord. A titulust a Požarevaci Ag­ráripari Kombináttól hódította el, mert 200 kilóval többet termelt. A požarevaci birtok tavaly szerez­te meg az első helyet a 4200 kiló­val. Külön figyelmet érdemel az is, hogy világviszonylat­ban a repce az olajos növé­nyek között a 1. helyet fog­lalja el. 1963-ban körülbe­lül 6,1 millió tonna 1975- ben már 8,1 millió, 1982- ben pedig már 12 millió ton­na volt a világ repceolaj­­termelése. Hazánkban ve­tésterülete néhány év lefor­gása alatt 8000 hektárról 20 000 hektárra nőt. Az utóbbi években termesztése különösen Bánátban terjedt el. Bizonyos az is, hogy amíg a növényi olajokat ipari cél­ra használták fel, addig csak termesztési problémák voltak. Amióta azonban a táplálkozásba is bevonták a repce olaját, a minőségi és egészségügyi követelmények kerültek előtérbe. A repcé­ben levő erukasav és a kén­tartalmú glükozidák ugyanis az egészségre káros hatású­ak, szívizomgyulladást, vér­zékenységet, valamint goly­­vásodást okozhatnak. A te­lített és telítetlen zsírsavak káros hatása mellett az egyébként nagy fehérjetar­talmú repcedara a benne ta­lálható kéntartalmú glükozi­­dok miatt csak kisebb adag­ban etethető fel, ha előző­leg nem „tisztították” meg. Az utóbbi időben azonban ez a művelet nem okoz kü­lönösebb gondot, hiszen mé­regmentes fajtákat termesz­tünk. sok bevezetése. A repcetermesztés jól gépesíthető élőmunka-ráfordí­tása kicsi és beilleszthető a vetés­­szerkezetbe. Miraz elővetemény a búza termését javítja. Sajnos, az eddig előállított és is­mert fajták gyengébb­­télállóságúak a koráb­ban termesztett esruhasavas fajták­nál, jóllehet ez a tulajdonság az utóbbi évek enyhe teleim nem nyilvánult meg. Nálunk sehol sem jegyeztek fel kifagyást. A valódi fagyérzékenység csak mesterséges körülmények között volt felmér­hető. Csökken az erdőterület a világon Növekszik a szántóterület és csökken az erdőterület a világon. 1980-ban az 1969/71 óta 32,4 mil­lió ha-ral gyarapodó szántóföld 1358,4 millió ha-ra duzzadhat, a növekedés főleg Dél-Amerikában és Afrikában volt számottevő. A tartós kultúrákkal (ültetvényekkel) hasznosított terület 93,7 millió ha­­ra növekedett, ugyanakkor az állan­dó legelők nagysága 10 millió ha­­ral apadva 3116,6 millióra csök­kent. 1969/71 és 1980 között az er­dőterületek 120 millió ha-ral csök­kentek, és így 4100 millió ha-ra estek vissza. Az erdőterületek csökkentése főleg Dél-Amerikában és Afrikában ölt vészes formát. (Wiener Zeitung) Hogyan termesztik a zomboriak? Az utóbbi években új igény a repceolaj élelmiszeripari felhaszná­lása. Ehhez a hagyományos fajták nem feleltek meg, új fajtákra volt szükség. A régi fajták fenntartása mellett az úgynevezett erukasav­­ban szegény fajták előállítása és gyakorlati alkalmazása a kutatók, a nemesítők és a termesztők fel­adata. Nálunk a Korina és az El­vira fajtákat vetik leginkább. A­­zágrábi kutatóállomás is fon­tos szerepet vállalt e téren. Itt fajtafenntartással, nemesítéssel, ho­nosítással, új fajták kitermelésé­vel teremtik elő a hazai termelés számára szükséges vetőmagot. A kísérleti parcellákon folynak az energiatakarékos agrotechnikai, úgynevezett szántás nélküli tárcsá­­zásos talaj művelési kísérletek, biz­tató eredményekkel. Egyébként a repce nem igényli a mély műve­lést, íme, mit mond erről Budimir Rákic, a zombori Agroinstitut szakembere: a repce nem külö­nösebben igényes, a szokásos ta­lajművelést igényli, augusztus vé­géig vetjük el, és 10 kiló mag elég hektárjára. Műtrágyaigénye Másodvetés és szarvasmarha-tenyésztés Az i­dén is sokkal kevesebb a másodvetés, mint amennyi lehetne. Még az öntözhető területek nagy része sincs kihasználva. Minek a másodvetés, minek termeljünk takarmányt, amikor nincs ami megegye­ző volt a mentegetőző magyarázat sok birtok vezetője részéről arra a kérdésre, hogy miért nem használják ki a lehetősége­ket. Igen, ez a helyzet, hogy nincs elég állat, elsősorban szarvasmarha nincs elég, ami a másodvetésből származó silótakarmányt elfogyasztaná. A silózás és a másodvetés roppant lehetőségeket kínál: olyan nagy mennyiségű takarmányt állíthatnánk elő, hogy 20—30 év alatt sem tud­juk természetes szaporodással annyira megnövelni az állományt, hogy a termelhető takarmányt elfogyasztaná. E lehetőségek mellett is miért csökkent évről évre a szarvasmarha­­állomány, amikor szükségünk van tejre, vajra, bőrre, és ... még új munkahelyekre is. Az okok némileg eltérőek, a társadalmi és a magánszektorban és többfélék. Végső soron azonban a visszafejlődés okainak közös neve­zője abban kereshető, hogy a tenyésztés nem volt kifizetődő, vagy legalábbis az árak nem voltak nagyon ösztönzőek a tenyésztők szá­mára. Az árviszonyok kezdenek változni — drágább a hús, drágább a bőr, drágább az állat is — és úgy mutatkozik, hogy a szarvasmarha­­tenyésztés is kezd kifizetődőbbé válni. Az érdeklődés azonban még mindig nem olyan nagy — sem a magán-, sem a társadalmi szektor részéről, hogy túl nagy befektetést eszközöljenek. Másrészt tőkéjért sincs elég, 15—20 százalékos kamatra­­elvett kölcsönnel pedig nem le­het kifizetődő tenyészetet létesíteni. A kilátásba helyezett adókedvez­mény, sőt a borjú vágási tilalma sem lesz elégséges valószínűleg a szarvasmarha-tenyésztés ütemes fejlesztésére. Nem elégségesek, mert a tenyésztésnek ez az ága hosszú lejáratú befektetésit igényel. Nyilvánvaló tehát, hogy a befektetést, az invesz­tíciót kell segíteni. Más szóval az első lépést szükséges anyagilag tá­mogatni. Azt kell elsősorban segíteni, aki elkezdi a tenyésztést, és nem azt, aki befejezi. Azt, aki a borját neveli és továbbtenyészti. A fejlesztéssel kapcsolatban újra felvetődnek költségei, hogy ne mondjuk megalomániás tervek, amelyek drága új istállók építésével és előhasi üszők importjával akarják az állomány számát gyorsan megnö­velni. Erre gondolni sem szabad és nem lehet. Jó lenne már az is, ha a hazai tenyésztőket segítenénk a tenyésztésbe vet borjak száma után. Sokkal, de sokkal olcsóbb lenne ez, mint importálni, és ezzel a külföldi tenyésztőt támogatni. Sajnos, gyors eredményt nem várhatunk, a szarvasmarha-állomány számának megnöveléséhez idő kell. De épp ezért mielőbb meg kell kezdeni, meg kell oldani a beruházó azonnali segítését (a borjak szá­mától függően) a magán- és a társadalmi szektorban egyaránt. Miért? Azért, mert másképpen a másodvetés lehetőségét is alig használhatjuk ki, és azért, mert a húsra, tejre, bőrre ugyanolyan szük­ségünk van, mint a szénre vagy a gyógyszerre. És amíig a szénbányák­nak szükségük van behozatali felszerelésre, addig a marhahús és tej előállításához szinte nincs szükségünk semmilyen behozatali árura. Befejezésül még egy megjegyzés: a szarvasmarha-tenyésztést min­den fejlett országban támogatják, éspedig gazdasági érdekből. Dr. MIAVECZ Márton sem nagy, hektárjára 120 kiló nit­rogén-, 80 kiló foszfor- és 80 kiló kálcium-műtrágyát szórunk.­­ A repceolaj hallatára — mivel elég sokan meghaltak étolajmérgezésben Spanyol­­országban — egy pillanatra talán megrettenünk. A spa­nyolországi tragédiának a repceolaj volt ugyan az oko­zója, de a műszaki repce­olaj, ugyanis belekeverték az étolajba. Nem a repce, hanem a feldolgozója volt tehát a vétkes. Mert a rep­ce szerfölött fontos ipari növény, Kanadában több mint 3 millió hektáron ter­mesztik. Nem túlozunk, ha azt állítjuk: a mindennapi kenyérrel majdnem azonos jelentőségű az étolaj, mind ipari, mind pedig táplálko­zási energia formájában. Energiahiányos korszakunk­ban ugyanis fontos szerepet kaptak a növényi olajak, sorközti távolság 25 centi legyen. Egyébként a Zombori Agráripari Kombinátban 730 hektáron ter­mesztenek repcét. A repce távlata jóllehet a repce keresett külföl­dön is, az utóbbi időben mégis rendszeresen behozatalra szoru­lunk, évente mintegy 3000 tonna repcemagot vásárolunk, vagy en­nek megfelelő mennyiségű repce­olajat hozunk be. Természeti adott­ságainkat, mezőgazdaságunk hely­zetét figyelembe véve nagy lehe­­tőségeink vannak. Franciaország, Svédország nagy mennyiségű eru­­kasavas repcemagot vásárol ipari célra. Az erukasavban szegény repce­dara az állatok takarmányozásá­ra mint fehérje-takarmánykiegészí­­tő is alkalmas. A hazai repce­termesztés fokozásával import- és devizamegtakarítás érhető el. A jövedelmezőség, a gazdaságos ex­portlehetőség, az elegendő m­eny­­nyiségű, megfelelő minőségű élel­miszer-termelés, valamint a fo­gyasztói igények megkövetelik a repcetermesztésben rejlő lehetősé­gek jobb kihasználását. Nálunk Horvátországban ter­mesztenek legtöbb repcét, mintegy 20 000 hektáron. A hozam 2—3 tonna, de van ahol 3 tonnánál is nagyobb, tehát aránylag nagy jö­vedelmet szavatol. Vajdaságban leginkább Bánátban termesztenek repcét, mégpedig sikerrel. Sok he­lyen a gyengébb talajokon is aránylag nagy a termés, s ami szerfölött fontos, nem támadja a betegség. Megállapíthatjuk: egye­lőre a repce nem kapja meg az őt megillető helyet, más szóval nem törődnek vele, főleg ami az új, termőbb fajták meghonosítását il­leti. A Zombori Agráripari Kom­binát példája mutatja, a repce ha lassan is, de újra meghódítja Vaj­daságot. ЈВДБ.

Next