Magyar Szó, 2018. április (75. évfolyam, 75-98. szám)
2018-04-10 / 81. szám
2018. április 10., kedd A tarlótűz és a vegyszer is irtja a vadat Április 15-én kezdődik a vadászidény Tartományunk többi településéhez hasonlóan a zentai vadászegyesület tagjai az elmúlt kora tavaszi időszakban felbecsülték a területükön lévő vadállományt, és megtették a szükséges előkészületeket a külföldi vadászok fogadására. Birkás Károly, a zentai egyesület vadőre szerint a vadászegyesület elsősorban az őz- és a fácánállomány felbecslését tudta elvégezni, annál az egyszerű oknál fogva, hogy mezei nyulak csak elvétve találhatók a zentai vadászok által felügyelt területen. Egykoron a vadállomány becslése alkalmával százhektáros területen több mint harminc nyulat is megszámoltak, de a legutóbbi „leltár” során alig öt-hat egyedre bukkantak - mondta el beszélgetőtársunk, aki szerint elsősorban a mezőgazdasági termelők által alkalmazott modern agrotechnikai eljárások és a vegyszerek alkalmazása miatt csökkent drasztikusan a számuk. A vadászegyesületek a fácán természetes szaporodására sem képesek alapozni, s a zentaiaknak az a szerencséjük, hogy fácántelepet is működtetnek, évente mintegy ötezer fácáncsibét engednek ki a szabadba. Ez nagyjából fedezi a tagságuk és a vadászturisták szükségleteit. Az őzállomány száma stagnál a zentai egyesület 28 900 hektáros vadászterületén, így a legutóbbi állománybecslés során 1402 egyedet, 826 nőstényt és 574 bakot számoltak meg belőle. A vadőr szerint ez elfogadható aránynak tekinthető. A számolást követően a zentaiak elkészítették az éves tervet, és április 15-én elkezdődik a vadászidény. A zentai vadászok jelenleg a területük feltérképezését végzik annak megállapítására, hogy merre vannak a legértékesebb egyedek, mivel minden egyesületnek elsődleges bevétele az őzbakok kilövéséből származik - mesélte a vadőr. Zentán egyébként egykor komoly hagyománya volt a külföldi vadászok fogadásának. A múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben túlnyomórészt olasz vadászokat fogadtak. - Akkoriban egészen másképpen néztek ki a nyári vadászatok - nyilatkozta -, akkor elsősorban a fürj, a kacsa és a gerle vadászatáról beszélhettünk. Az utóbbi húsz évben viszont, amióta a vadat nem vihetik ki, az olaszok eltűntek, s manapság leginkább osztrák és német vadászok érkeznek, akik őzbakra Bandaro őzbakok „utaznak”, a nyári idényben pedig főleg magyarországi vadászok fürjre, kacsára és gerlére vadásznak. Az elmúlt időszakban a médiumok beszámoltak több, a vadállomány megmérgezéséről szóló esetről, de Birkás szerint a zentai vadászterületen nem történt ehhez hasonló nagyobb méretű vadmérgezés. Egyedül tavaly bukkantak egy olyan határrészre, ahol több elpusztult vadat (rókát, szarkát, tarka varjút és egerészölyvet) találtak, ami alapján arra következtettek, hogy ott mérgezés történt. - Az is mérgezést okozhat, ha a kártevő rágcsálók elpusztítása végett helyeznek ki vegyszereket, s a róka vagy egerészölyv épp az így elpusztult rágcsálóból eszik - magyarázta a vadőr a termelők által használt vegyszerek ártalmasságát. Ilyen esetekben értesítik a felügyelőséget, amely megteszi a szükséges lépéseket. A zentaiakhoz hasonlóan a pádéi vadászegyesület is felbecsülte a saját területén lévő vadállományt. Innen adatokat nem sikerült szereznünk, de az őrállomány felbecslésében részt vevő Szögi Tibor Zentán élő pádéi vadász a területen látottak alapján bizakodásának adott hangot. Elmondta, hogy a március közepén végzett terepmunka során nem egy alkalommal két tucatnál többet is láttak egy csapatba verődve, s találkoztak néhány értékes agancsú bakkal is. - Röviden azt mondhatom, hogy csak ennél rosszabb ne legyen! - jegyezte meg. A pádéi vadászok az ilyenkor szokásos tennivalók mellett facsemetéket is ültettek a területük egy részén, így kis zöld szigetet is kialakítottak a mezőgazdasági parcellák között, rejtekhelyet biztosítva a vadaknak. A mezőgazdasági termelők által helytelenül alkalmazott vegyszerek a pádéi vadászoknak is főfájást, a vadállományban pedig visszafordíthatatlan kárt okoznak. Például lassan három évtizede nem vadásszák a foglyot, mert ez a madár szinte teljesen eltűnt a térségünkből, s nemsokára hasonló sorsra jut a nyúlállomány is. A vegyszerek mellett a vadállományra nagy veszélyt jelent a „vörös rákfene”, vagyis a tarlótűz is. - Sokszor megkérdeztem a tarlójukat felgyújtó termelőktől, hogy miért teszik ezt, de ők csak a vállukat vonogatták - jegyezte meg a vadász. ■ Hirzs: Gergely József Egészséges mogyorókrém Méz és pörkölt mogyoró kombinációjából készít édességet a zentai Rózsa Árpád Aki pénteken és szombaton betér a zentai piacra, az mézes mogyorókrémet kóstolhat, ugyanis Rózsa Árpád mogyorótermesztő ott kínálja fenséges édességét. Frissen tört mogyorót is árul, ugyanakkor igyekszik megismertetni a zentaiakkal azt az ínyencséget, amelyet pörkölt mogyoró és termelői méz vegyítésével készít, és akinek ízlik az újdonság, az természetesen vásárolhat is belőle. Árpád tíz évvel ezelőtt telepítette be a tornyosi határban található földterületét mogyoróval, és komolyabb termést két-három éve szüretel róla. Zentán és a környékben már sokan vásárolnak tőle, mert kiváló, válogatott és mindig frissen tört mogyorót kínál. A mogyorókrém előállítását azonban csak a mögöttünk lévő tél hozta meg. Az ötlet már két éve a fejemben van, és magamnak meg az ismerősöknek már sokszor készítettem mogyorókrémet, mindenki nagy megelégedésére, de kiállni egy új termékkel most tudtam. A mogyorótermesztésben a tél viszonylag nyugalmas, sok üresjárattal telített időszak, és én ezt szerettem volna úgy megtölteni, hogy abból profitáljak is. Télen nincs más tennivaló, mint törni, válogatni, pörkölni, eladni a mogyorót, de emellett bőven van még szabadidő, és arra gondoltam, hogy földolgozva, késztermékként jobb áron lehetne értékesíteni. Magamnak egyszerű aprítógéppel próbáltam pépesíteni a pörkölt mogyorót, de azt láttam, hogy a kis masinák nem bírnának el nagyobb mennyiséget, ezért a legmegfelelőbb gépet kellett megtalálnom, ez volt az egyik kis mézes mogyorókrém kenyérre is kenhető, palacsintába is tehető hívás. Amikor a pörkölt mogyorót pépesítem, az teljesen folyékony lesz, és ahhoz adom hozzá a mézet, hogy összetartsa, és megfelelő állaga legyen. Sokáig kísérleteztem azzal, hogy megfelelő arányban vegyítsem a kettőt, hogy ne legyen túl émelyítő, a pörkölt mogyoró íze pedig jól kiérződjön. Zentai termelői mézet használok, így teljesen természetes finomságot kapok, amelyben nincs sem tartósítószer, sem színezékanyag, sem más adalék. Kétszáz és négyszáz grammos edényekben árulom, és habár csak március elején kezdtem vele piacozni, máris lettek visszajáró kuncsaftjaim. Sokan dicsérik, hogy mennyire finom, és mennyire örülnek annak, hogy a bolti mogyorókrémeket egy ilyen természetes édességgel tudják helyettesíteni. Zentán egyébként rendelésre házhoz is viszem a mogyorót meg a mogyorókrémet is. Egyelőre csak a zentai piacon ismertettem a krémet, de azt szeretném, ha a környező településeken is tudnának róla, mert biztosan ott is vannak, akik szívesebben fogyasztanák, mint a bolti édességet. Ráadásul nemcsak magában finom, hanem kenyérre is lehet kenni, sőt palacsintába is kiváló - mondta Árpád. ■ hhá Homolya Horváth Ágnes tisza@magyarszo.rs TISZAVIDÉK 13 RÖVIDEN ADA Konzuli fogadónap Az egyszerűsített honosítási kérelmek benyújtása céljából a szabadkai magyar főkonzulátus április 17-én, kedden kihelyezett konzuli fogadónapot tart Adán az önkormányzat épületében. Az ügyintézéshez előzetes bejelentkezés szükséges a helyi szervezőnél. Tel.: 062/804-5761. ADA, MOHOLYASKAISOR Két nap áramszünet Az áramszolgáltató értesíti a felhasználókat, hogy az Ada község területét ellátó magasfeszültségű transzformátorállomáson végzendő beruházási munkálatok miatt szünetelni fog az áramszolgáltatás április 12-én és 13-án (csütörtökön és pénteken) 8.30 és 13.30 között Adán és Moholon, valamint Valkaisoron és a környező szállásokon. ■ csin ZENTA A mindenség eszmélete A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék Cinkék irodalmi csoportja és vendégeik költészetnapi műsort tartanak a Zentai Alkotóházban ma, kedden 18 órai kezdettel. Közreműködik: Balunovity Anna, Habram Csenge, Gombár Viktor, Jaksa Dominika, Dupák Fanni Kaleidoszkóp-díjas versmondó és Kónya Sándor versénekes. Összeállította: Tóth Lívia. A rendezvény szervezője és támogatója a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ. ADA Egy utcányi vers A Szarvas Gábor Könyvtár április 11-én, holnap 15 órától az Egy utcányi vers című rendhagyó rendezvénnyel emlékezik meg a magyar költészet napjáról az intézmény előtt. A szervezők arra kérik korhatár nélkül a költészet szerelmeseit, hogy mindenki vigye el a rendezvényre, vagy szerda 10 óráig adja le a könyvtárban lehetőleg kézzel írva az aktuális kedvenc versét, illetve saját versét, akár rajzzal vagy más díszítéssel illusztrálva. A könyvtárosok a lapot laminálják, majd a részvevők személyesen is kiakaszthatják a könyvtár előtt kifeszített zsinegre. Kedvező időjárás esetén mindenki teret és színes krétát kap, hogy a könyvtár előtti járdára felírja kedvenc vagy saját versét, idézetét. A könyvtár korhatár nélkül vár mindenkit a rendezvényre. ■ csin HORGOS Holnap véradás Holnap, szerdán 8 és 10 óra között a horgosi Művelődési Otthonban önkéntes véradási akciót szervez a Vöröskereszt és a Szabadkai Transzfúziós Szolgálat. HÓDEGYHÁZA Ajándék az óvodásoknak A budapesti Rákóczi Szövetség megajándékoz minden szórványban élő és anyanyelvén, tehát magyarul tanuló végzős kisóvodást, akik őszre ugyancsak anyanyelvükön kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat. A hétvégén Hódegyházán a parókián megtartott lakossági fórum alkalmával a Rákóczi Szövetség vajdasági ifjúsági tagozatának képviselője, a törökkanizsai Ózott Róbert (tartományi mezőgazdasági segédtitkár) és Kormányos László tartományi képviselő átadta a hat végzős magyar óvodásnak a szövetség csomagját. E ger Gergely József TÁDÉ A PIACON Áprilisi kínálat Tóth Árpád Április című verse szerint: „Szunnyad még a tél mező, / Fáradt, vén paraszt, / Fűszakálla csendbe nő,” - a múlt héten a zentai zöldségpiacon is mintha megállt volna az idő, így csak most tudunk érdemben beszámolni az aktuális ármozgásról. Tegnapi sétánk során a következő árakat jegyeztük le: a piros retek 20-50 dinár/csomó, a zöldhagyma 50/csomó, a póréhagyma 50/db, az édes hagyma 200/kg, a vöröshagyma 40-50/kg, a fokhagyma 600/kg, a káposzta 40/ kg, a lila káposzta 70/kg, a cékla 50/kg, a sárgarépa 50-70/kg, a saláta 40/db, a zöldség 120/kg, a paradicsom 200-220/kg, a koktélparadicsom 300/kg, a karfiol 220/kg, a brokkoli 250/kg, a kelkáposzta 80/kg, a burgonya 60/kg, a spenót 200/kg, a sóska 200/kg, az uborka 220/kg, a tök 200/kg, a tulipán 100/ csokor, a nárcisz 40-50/csokor, a jácint 80/csokor, a mák 600/1, a bab 260-280/kg, a batáta 250/kg, a csiperke 240, az alma 50—120/kg, a körte 180/kg, a földieper 300/kg.